“Υπογράψαμε δύο μνημόνια συνεργασίας – εκ των οποίων το ένα για τους υδρογονάνθρακες”, δήλωσε από τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας επίσης ότι “όλες οι χώρες της Μεσογείου θα πρέπει να έχουν το ίδιο όφελος”.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παραχώρησε κοινή συνέντευξη Τύπου με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Νέκλα Μανγκούς, επιβεβαιώνοντας την υπογραφή συμφωνίας για έρευνες και γεωτρήσεις σε θάλασσα και ξηρά μεταξύ τουρκικών και λιβυκών εταιρειών.
“Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα” είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σημείωσε ότι όλες οι “παρόχθιες χώρες” πρέπει να επωφεληθούν εξίσου από τη Μεσόγειο.
Üst düzey temaslarda bulunmak üzere Libya'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu;
— Malik Ejder (@malikejder47) October 3, 2022
▫️Türkiye ve Libya arasında hidrokarbon alanında mutabakat muhtırası imzalandığını, gaz alanında da bugün bir mutabakat muhtırasının imzalanacağını açıkladı.
pic.twitter.com/R5OLLYBlwy
Η αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης για τους υδρογονάθρακες όπως ενημέρωσε ο ίδιος με ανάρτηση του στο Twitter.
https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1576902181214597120?s=20&t=aYD0cSnCa3RE9puBOpEbSw
Η τουρκική αντιπροσωπεία είναι πολυπληθής και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Yunus al-Menfi, τους Αντιπροέδρους του Προεδρικού Συμβουλίου Abdullah al-Lafi και Musa al-Koni, τον Πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Abdulhamid Dibebebe και τον Πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Khalid al-Mishri.
Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, τον Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον Υπουργό Εμπορίου Μεχμέτ Μους, τον Διευθυντή Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και τον Εκπρόσωπο του Προέδρου Ιμπραήμ Καλία. Μετά τις επαφές τους στην Τρίπολη, η αποστολή αναμένεται να επιστρέψει στην Άγκυρα το βράδυ.
Δεν θα επιτρέψουμε νέα ένταση στη Μεσόγειο
Νωρίτερα, σήμερα, διπλωματικές πηγές της Αθήνας τόνιζαν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.
«Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο», διαμηνύουν οι διπλωματικές πηγές. Και ξεκαθαρίζουν ότι «σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».