Σάββατο, 6 Ιουλ.
25oC Αθήνα

MH370: Δορυφορικές εικόνες από συντρίμμια – Αλλάζουν τα δεδομένα ερευνών

MH370

Νέα ανάλυση των δορυφορικών εικόνων που είχαν τραβηχθεί δύο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση της πτήσης MH370.

Τα νέα δεδομένα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική ένδειξη για τον εντοπισμό της πτήσης MH370. Οι ερευνητές της Geoscience Australia ολοκλήρωσαν την εξέταση των εικόνων που επέπλεαν στον Ωκεανό και είχαν ληφθεί 2 εβδομάδες μετά την εξαφάνιση της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines το 2014.

Επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για τουλάχιστον 12 από τα αντικείμενα. Οι εικόνες, που είχαν τραβηχθεί λίγο έξω από την αρχική ζώνη αναζήτησης, αρχικά απορρίφθηκαν βάσει των δεδομένων σχετικά με τη διαδρομή της πτήσης του αεροπλάνου.

Ωστόσο μεταβιβάστηκαν στην Geoscience Australia για ανάλυση ως μέρος μιας συστηματικής διαδικασίας αναθεώρησης. Αυτό αφού είχαν αποτύχει οι αρχικές αναζητήσεις για τον εντοπισμό της πτήσης MH370.

Νέο σημείο ερευνών για την MH370

Αναμένεται τα νέα δεδομένα να αποτελέσουν ένα καίριο σημείο εκκίνησης για μια έκταση 9.700 μιλίων. Είχε αναγνωριστεί τον περασμένο Νοέμβριο ως πιθανή θέση της μοιραίας πτήσης και των 239 επιβαινόντων.

Τον Ιανουάριο Μαλαισία, Κίνα και Αυστραλία συμφώνησαν να αναστείλουν την έρευνα βαθέων υδάτων. Είχαν εξεταστεί 120.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα χωρίς να βρεθούν ίχνη της μοιραίας πτήσης MH370.

Ο Ωκεανογράφος David Griffin επισήμανε πως η νέα ανάλυση των δορυφορικών εικόνων είναι χρήσιμη. Δεν αποτελεί όμως απόδειξη, όπως τόνισε, για το πού θα μπορούσε να είναι το αεροπλάνο της Malaysia Airlines.

“Τα δεδομένα είναι ένας τρόπος δυνητικής συρρίκνωσης της περιοχής αναζήτησης. Ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι τα αντικείμενα που φαίνονται στις εικόνες είναι πραγματικά κομμάτια του αεροπλάνου. Μπορεί να είναι ένα πολύ καλό στοιχείο. Αν πρόκειται να ψάξεις, τότε θα ήταν ανόητο να αγνοήσεις αυτή την πιθανή ένδειξη”.

Η νέα ανάλυση βασίζεται στις γαλλικές στρατιωτικές δορυφορικές εικόνες που συγκεντρώθηκαν στις 23 Μαρτίου 2014. Δύο εβδομάδες δηλαδή μετά την πτήση MH370 που εξαφανίστηκε ενώ εκτελούσε πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο. Οι εμπειρογνώμονες της Geoscience Australia κλήθηκαν να αναλύσουν τις εικόνες τον Μάρτιο. Αφού εντόπισαν 12 αντικείμενα που θα μπορούσαν να είναι από το μοιραίο αεροπλάνο, ο CSIRO προσδιόρισε τρεις πιθανές περιοχές συντριβής.

Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις