Δευτέρα, 29 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Μια ανεξάρτητη Σκωτία στην Ευρώπη θα ήταν “σαν την Ελλάδα χωρίς ήλιο”

ΦΩΤΟ REUTERS

Αυτή είναι η προειδοποίηση που απηύθυνε ένα think tank, στην πρωθυπουργό της Σκωτίας, Νίκολα Στάρτζεον, η οποία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την παραμονή της χώρας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Κέντρο Πολιτικών Μελετών, δημοσίευσε μια έρευνα στην οποία τονίζονται τα σημαντικά ρίσκα που ενέχει η ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από τη Μεγάλη Βρετανία και η παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σκωτία ψήφισε σε ποσοστό 62% παραμονή στην ΕΕ, όμως οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το υψηλό χρέος αλλά και η εξάρτηση της χώρας από το υπόλοιπο του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για να παραμείνει σε αυτό.

Το Κέντρο, που έχει σχέσεις με το Συντηρητικό Κόμμα και έχει ιδρυθεί από την ίδια την Μάργκαρετ Θάτσερ, αναφέρει ακόμα στην ανάλυσή του, πως τα 2/3 των σκωτσέζικων εξαγωγών έχουν προορισμό την υπόλοιπη Μεγάλη Βρετανία, ενώ μόλις το 15% πηγαίνει στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Παρότι λοιπόν το Κέντρο Πολιτικών Μελετών, αναγνωρίζει τις διαφορές Σκωτίας και Ελλάδας, τονίζει χαρακτηριστικά: “Υπάρχει προηγούμενο μιας μικρής ρομαντικής χώρας, περιτριγυρισμένης από εκατοντάδες νησιά, στην άκρη της Ευρώπης, που θέλει την παραμονή της στο Ευρώ: αυτό της Ελλάδας”.

ΠΗΓΗ: Independent

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε