Μια γκρίζα φάλαινα έχασε τον δρόμο της και αντί για την Καλιφόρνια βρέθηκε στο Ισραήλ!
Η εμφάνιση µιας γκρίζας φάλαινας κοντά στις ακτές του Ισραήλ έχει εκπλήξει τον επιστηµονικό κόσµο, καθώς πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που το γιγάντιο θηλαστικό εµφανίζεται σε περιοχή εκτός του Ειρηνικού, εδώ και αρκετές εκατοντάδες χρόνια.
Η φάλαινα, η οποία εντοπίστηκε πρώτη φορά το Σάββατο λίγο έξω από τις ακτές της πόλης Χερζλίγια στο κεντρικό Ισραήλ πιστεύεται ότι ταξίδεψε χιλιάδες χιλιόµετρα από τον Βόρειο Ειρηνικό καθώς έχασε τον δρόµο της αναζητώντας τροφή. «Είναι απίστευτο ότι βρέθηκε τόσο µακριά» λέει ο δρ Αβιάντ Σέινην, πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών Θαλάσσιων Θηλαστικών του Ισραήλ.
Τον 17ο αιώνα πιστεύεται ότι υπήρχαν γκρίζες φάλαινες στον Βόρειο Ατλαντικό όµως εξαφανίστηκαν. Πλέον τις συναντά κανείς µόνο στον Βόρειο Ειρηνικό. Οπως διευκρίνισαν οι επιστήµονες που έσπευσαν να δουν από κοντά την γκρίζα φάλαινα, το θηλαστικό που έχει µήκος 12 µέτρα και ζυγίζει περίπου 20 τόνους θα πρέπει να πέρασε στον Ατλαντικό µέσω του Βορειοδυτικού Περάσµατος στην Αρκτική, µιας θαλάσσιας οδού που συνδέει τον Ειρηνικό µε τον Ατλαντικό και συνήθως είναι καλυμμένη από πάγους.
Οι γκρίζες φάλαινες στον Βορειοανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό συνήθως µεταναστεύουν προς τον Νότο τον Οκτώβριο αναζητώντας πιο θερµά νερά στον Κόλπο της Καλιφόρνιας, κάνοντας ένα ταξίδι 8.000 χιλιοµέτρων. Ετσι όταν έφθασε το φθινόπωρο, η συγκεκριμένη γκρίζα φάλαινα έχοντας διασχίσει το πέρασµα προς τον Ατλαντικό κατευθύνθηκε προς τα νότια έχοντας γη στα αριστερά της µε στόχο να «στρίψει αριστερά» στον Κόλπο της Καλιφόρνιας.
Εφθασε όµως στο Γιβραλτάρ όπου πήρε την αριστερή στροφή για να καταλήξει στις ακτές του Ισραήλ. Και τώρα οι επιστήµονες αναρωτιούνται εάν ήρθε η ώρα οι γκρίζες φάλαινες να εγκατασταθούν στη Μεσόγειο. «Το ερώτηµα είναι» λέει ο Σέινιν «εάν θα δούμε αποικίες γκρίζων φαλαινών στον Ατλαντικό και πάλι. Κάτι που είναι ιδιαίτερα σηµαντικό από περιβαλλοντικής άποψης και τονίζει τις κλιµατικές αλλαγές τις οποίες βλέπουµε να σηµειώνονται».