Γενικώς ήταν μια… ωραία ατμόσφαιρα. Στο Παρίσι την Κυριακή (11.11.2018) συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 85 ηγέτες αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να παραστούν στις τελεστές για τα 100 χρόνια από το τέλος του “Μεγάλου Πολέμου”.
[read4more]
Υπό βροχή, οι περισσότεροι από τους ηγέτες, με τις ομπρέλες τους ανά χείρας, στριμωγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο, περπάτησαν τα τελευταία 100 μέτρα της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων για να φτάσουν έως την Αψίδα του Θριάμβου, όπου είχαν στηθεί δυο υπόστεγα.
Επικεφαλής της πομπής αυτής ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Ο συμβολισμός σαφής.
https://youtu.be/6fP1O-EKzcE
Έλειπαν όμως κάποιοι. Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας ήθελαν να κάνουν… εντύπωση. Ίσως και να δείξουν ότι δεν είναι στο ίδιο… τσουβάλι με τους άλλους.
Έφτασαν μόνοι τους στην Αψίδα του Θριάμβου. Πρώτα ο Τραμπ με τη Μελάνια και μετά ο Πούτιν.
https://youtu.be/4ve2FL9b0sY
https://youtu.be/xseNtaFxbqs
Οι δυο τους είχαν και μια θερμή χειραψία, με τον Αμερικανό πρόεδρο να κάνει… thumps up και να χτυπά φιλικά στην πλάτη τον Ρώσο ομόλογό του και τον δεύτερο να τον χτυπά στο μπράτσο και να κατευθύνεται στη θέση του.
Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για «καλή συνομιλία» που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ήταν βέβαια… φειδωλός σε όσα είπε. Όταν δημοσιογράφος του Ria Novosti τον ρώτησε αν κατάφερε να συνομιλήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Πούτιν απάντησε «ναι». Και όταν ρωτήθηκε για την… ποιότητα της συνομιλίας, είπε «Καλή». Ευτυχώς, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε όρεξη για περισσότερα. Τραμπ και Πούτιν συμφώνησαν να τα πουν… περισσότερο στη Σύνοδο της G20 στο τέλος του μήνα στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.
Από τα στιγμιότυπα που ξεχώρισαν το χειροφίλημα του Εμανουέλ Μακρόν στη Μελάνια Τραμπ αλλά και τα… (άλλοτε βλοσυρά και άλλοτε… χαμογελαστά) βλέμματα του Ντόναλντ Τραμπ τόσο προς την Άγνκελα Μέρκελ όσο και προς την πλευρά που καθόταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι ηγέτες και οι προσκεκλημένοι είδαν τον Εμανουέλ Μακρόν να επιθεωρεί τα στρατεύματα και παρακολούθησαν τα αποσπάσματα από τα ημερολόγια των μαχητών στα χαρακώματα, που διάβαζαν νέα παιδιά, μαθητές και μαθήτριες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, τον Καναδά, την Αμερική και ακόμα από την Κίνα, που διάβασαν τα κείμενα στις διάφορες γλώσσες.
https://youtu.be/2ZILEgYMmsU
Προς τιμή των στρατιωτών από τις αφρικανικές αποικίες, πολλοί από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους στα χαρακώματα, μια Αφρικανή καλλιτέχνης από το Μπενίν τραγούδησε στην τοπική διάλεκτο τραγούδι με τίτλο «ευτυχία το να ζούμε μαζί».
Με το μπολερό του Ραβέλ στην Αψίδα του Θριάμβου. Είχε προηγηθεί η ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν, κατά του εθνικισμού, η οποία κατά πολλούς απευθυνόταν (και) στον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Γάλλος πρόεδρος φρόντισε να διαχωρίσει τον εθνικισμό από τον πατριωτισμό. Κάλεσε τους προσκεκλημένους του να δώσουν τη «μάχη για την ειρήνη» αρνούμενοι «την αναδίπλωση, τη βία και την επιβολή».
Η ομιλία Μακρόν είχε πολλά… καρφιά προς τον Ντόναλντ Τραμπ. «Μαζί μπορούμε να εξορκίσουμε αυτές τις απειλές που είναι το φάσμα της υπερθέρμανσης του κλίματος και της υποβάθμισης της φύσης μας, τη φτώχεια, την πείνα, τις ασθένειες, τις ανισότητες, την άγνοια», είπε. Και στη συνέχεια είχε ακόμη ένα «μήνυμα» για τον Αμερικανό ομόλογό του: τον εθνικισμό… «Ο πατριωτισμός είναι ακριβώς το αντίθετο του εθνικισμού. Ο εθνικισμός είναι η προδοσία του πατριωτισμού», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. Ήταν η απάντηση σε μια δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Οκτώβριο: «Ένας υποστηρικτής της παγκοσμιοποίησης είναι ένα πρόσωπο που θέλει να τα καταφέρει ο κόσμος, χωρίς να ανησυχεί αληθινά για τη χώρα μας (…) Ξέρετε τι είμαι εγώ; Είμαι εθνικιστής».
«Ας θυμόμαστε! Ας μην ξεχάσουμε! 100 χρόνια έπειτα από μια σφαγή, η ουλή της οποίας είναι ακόμη ορατή στο πρόσωπο του κόσμου. Στη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών, η Ευρώπη λίγο έλειψε να αυτοκτονήσει», ανέφερε στην ομιλία του ο Μακρόν.
Μετά την κατάθεση στεφάνου και τη λήξη της τελετής, ειδικά λεωφορεία μετέφεραν τους ηγέτες στην προεδρία για το γεύμα, στο οποίο και πάλι καθυστέρησε για μισή ώρα ο Ντόναλτ Τραμπ. Ίσως ήταν η «απάντησή» του σε όσα είπε στην ομιλία του ο Εμανουέλ Μακρόν.
Διαφορετικά λεωφορεία μετέφεραν συζύγους και συντρόφους των ηγετών στο παλάτι των Βερσαλλιών, όπου το εκεί γεύμα έχει οργανώσει η Μπριζίτ Μακρόν.
Μετά την τελετή στην Αψίδα του Θριάμβου, οι ηγέτες (απόντος του Ντόναλντ Τραμπ) βρέθηκαν στη Βιλέτ (στο 19ο διαμέρισμα του Παρισιού) για την έναρξη του «Φόρουμ για την Ειρήνη». Στο Φόρουμ συμμετείχε και έκανε παρέμβαση ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.