Η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ κατηγόρησε σήμερα την ανατραπείσα ηγέτιδα Αούνγκ Σαν Σου Τσι για δωροληψία, ενώ οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που διαδήλωναν κατά του πραξικοπήματος, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες.
Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε τον στρατό ότι χρησιμοποιεί τακτικές μάχης κατά των διαδηλωτών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Μιέινγκ της κεντρικής Μιανμάρ όταν δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών, είπε τηλεφωνικά στο Reuters ένας άνδρας που πήρε μέρος στη διαδήλωση και βοήθησε στη μεταφορά σορών στο νοσοκομείο. Νοσηλευτής επιβεβαίωσε και τους έξι θανάτους.
«Διαδηλώναμε ειρηνικά», είπε ο 31χρονος άνδρας. «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι πυροβολούσαν».
Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην περιφέρεια Βόρεια Νταγκόν της Ρανγκούν, της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Facebook εικονίζουν έναν άνδρα να κείτεται στο δρόμο και να αιμορραγεί από τραύμα στο κεφάλι. Ένας νεκρός αναφέρθηκε στη Μανταλάι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πριν από τους σημερινούς θανάτους, η οργάνωση Ένωση Αρωγής για τους Πολιτικούς Κρατουμένους είχε ανακοινώσει πως είχαν σκοτωθεί περισσότεροι από 60 διαδηλωτές και περίπου 2.000 άνθρωποι είχαν συλληφθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου εναντίον της εκλεγμένης κυβέρνησης της Σου Τσι.
Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε το στρατό ότι κάνει χρήση θανατηφόρας βίας εναντίον των διαδηλωτών και δήλωσε πως πολλοί τεκμηριωμένοι φόνοι ισοδυναμούν με εξωδικαστικές εκτελέσεις.
«Δεν είναι ενέργειες μεμονωμένων αξιωματικών. Πρόκειται για αμετανόητους διοικητές που εμπλέκονται ήδη σε εγκληματα κατά της ανθρωπότητας και αναπτύσσουν ανοικτά τα στρατεύματά τους και τις φονικές μεθόδους τους», δήλωσε η Τζοάν Μάρινερ της Διεθνούς Αμνηστίας.
Ο εκπρόσωπος της χούντας ταξίαρχος Ζο Μιν Τουν υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου πως οι δυνάμεις ασφαλείας είναι πειθαρχημένες και χρησιμοποιούν βία μόνο όταν είναι απαραίτητο. Η αναταραχή δεν πρέπει να ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα και η Δύση κάνει υποθέσεις που είναι εσφαλμένες, πρόσθεσε.
Ο Ζο Μιν Τουν είπε επίσης πως η Σου Τσι δέχθηκε παράνομες πληρωμές ύψους 600.000 δολαρίων καθώς και χρυσό ενώ ήταν στην κυβέρνηση, σύμφωνα με μήνυση του Φιο Μιεν Θάιν, πρώην αξιωματούχου της Ρανγκούν.
Ο ίδιος υποστήριξε πως σε υποθέσεις διαφθοράς εμπλέκονται επίσης ο πρόεδρος Ουίν Μιντ και αρκετοί υπουργοί και ότι ο πρόεδρος άσκησε πίεση στην εκλογική επιτροπή να μην επιληφθεί των αναφορών των ενόπλων δυνάμεων για παρατυπίες στις εκλογές του Νοεμβρίου, τις οποίες είχε κερδίσει με μεγάλη διαφορά ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία της Σου Τσι.
Τον ισχυρισμό των ενόπλων δυνάμεων περί εκλογικής νοθείας απορρίπτει η εκλογική επιτροπή.
Ο Ζο Μιν Τουν επανέλαβε ακόμη ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα είναι στην εξουσία για συγκεκριμένη περίοδο μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών. «Είμαστε στον δρόμο προς την αυθεντική δημοκρατία», δήλωσε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ REUTERS