Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι και σήμερα (17.09.2024) από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο τυφώνας Γιάγκι σε Μιανμάρ, Βιετνάμ, Λάος και Ταϊλάνδη.
Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από τον τυφώνα Γιάγκι μόνο στη Μιανμάρ, ολοένα και αυξάνεται, καθώς μέσα σε λίγες ημέρες, ο αριθμός έχει διπλασιαστεί.
Αν και ο τελευταίος απολογισμός έκανε λόγο για 113 νεκρούς, πλέον τα θύματα έχουν φτάσει τους 226 ενώ αγνοούνται άλλοι 77 άνθρωποι. Αυτό καθιστά τις συγκεκριμένες πλημμύρες ως τις χειρότερες που έχουν καταγραφεί στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.
Περισσότερα από 2.600.000 στρέμματα ορυζώνων και άλλων αγροτικών καλλιεργειών έχουν καταστραφεί και οι πλημμυροπαθείς στη Μιανμάρ φαίνεται πως είναι πάνω 631.000.
Ο τυφώνας που ξεκίνησε να δείχνει τα «δόντια» του στις αρχές του Σεπτεμβρίου στις νοτιοανατολικές χώρες της Ασία, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω 500 ανθρώπους.
Οι άνθρωποι που έχουν χάσει τα σπίτια τους, τρέχουν να σωθούν από τα νερά και τις κατολισθήσεις ενώ ταυτόχρονα ψάχνουν να βρουν τους συγγενείς τους.
🔴 Myanmar’da Yagi Tayfunu’nun neden olduğu şiddetli yağışlar sonucu meydana gelen sel ve toprak kaymalarında hayatını kaybedenlerin sayısı 226’ya yükseldi.#BreakingNews #SONDAKİKA #Yagi #Myanmar #TyphoonYagi #TyphoonBebinca #flood #salı pic.twitter.com/TorKnjbVCe
— 7 KITA (@7_K1ta) September 17, 2024
Οι γραμμές τηλεπικοινωνιών έχουν κοπεί, δρόμοι έχουν αποκλειστεί και γέφυρες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Οι αρχές στη Μιανμάρ εκπέμπουν SOS ώστε να διανεμηθούν τρόφιμα, πόσιμο νερό, ρούχα και στέγη στους πληγέντες.
Ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάιγκ ζήτησε το Σάββατο διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση της καταστροφής, κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Στο παρελθόν, το καθεστώς, είχε εμποδίσει να εισέλθει στη χώρα βοήθεια από το εξωτερικό σε ανάλογες περιπτώσεις.
Οι πλημμύρες είναι το πιο πρόσφατο και μεγάλο «χτύπημα» που δέχθηκαν οι κάτοικοι της Μιανμάρ, καθώς η χώρα βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο από τη στιγμή που οι στρατηγοί κατέβαλαν την εξουσία τον Φεβρουάριο του 2021.
Ο εμφύλιος είχε ήδη αναγκάσει πάνω από 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.