Κόσμος

Μιανμάρ: Εννέα νεκροί διαδηλωτές από τα πυρά των αστυνομικών

Δεν έχει τέλος το χάος στην Μιανμάρ με τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ σε διαδηλώσεις κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος στη χώρα, σκοτώνοντας 9 ανθρώπους, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και μέσα ενημέρωσης, μια ημέρα μετά την έκκληση γειτονικών χωρών για αυτοσυγκράτηση και την πρότασή τους να βοηθήσουν τη χώρα για την επίλυση της κρίσης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας προσέφυγαν στη χρήση πραγματικών σφαιρών χωρίς πολλές προειδοποιήσεις σε μερικές πόλεις, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, καθώς η χούντα παρουσιάζεται πιο αποφασισμένη από ποτέ να καταστείλει τις διαμαρτυρίες κατά του πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου με το οποίο εκδιώχθηκε από την εξουσία η εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

“Προχώρησαν προς το μέρος μας και έριξαν δακρυγόνα, προχώρησαν ξανά και έριξαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης”, δήλωσε ο Σι Του Μάουνγκ, ένας επικεφαλής των διαμαρτυριών στην κεντρική πόλη Μινγκγιάν.

“Μετά δεν έστρεψαν εναντίον μας τις αντλίες νερού, δεν προειδοποίησαν να διαλυθούμε, απλά πυροβολούσαν με τα όπλα τους”, πρόσθεσε.

Ένα έφηβο αγόρι έχασε τη ζωή του στην Μινγκγιάν, αλλά ο βαρύτερος απολογισμός ήταν σε μια άλλη κεντρική πόλη, την Μόνγιουα, όπου 5 άνθρωποι –τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα– σκοτώθηκαν, δήλωσε ο Κο Τιτ Σαρ, εκδότης της Monywa Gazette.

“Επιβεβαιώσαμε από μέλη των οικογενειών και γιατρούς ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν”, πρόσθεσε σε δηλώσεις που έκανε στο Reuters.

“Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, κάποιοι εξακολουθούν να μην έχουν τις αισθήσεις τους”, σημείωσε.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Μανταλάι, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα και δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, και άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ στην οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, την Ρανγκούν, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα εκεί.

Εκπρόσωπος του στρατιωτικού συμβουλίου που κυβερνά τη χώρα δεν απάντησε σε τηλεφωνικές κλήσεις για να σχολιάσει σχετικά.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, με το οποίο δόθηκε τέλος στα διστακτικά βήματα της Μιανμάρ προς μια δημοκρατική διακυβέρνηση, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα και διεθνή απογοήτευση.

“Η χώρα είναι σαν την Πλατεία Τιενανμέν στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της”, σημειώνει ο αρχιεπίσκοπος της Ρανγκούν, καρδινάλιος Τσαρλς Μάουνγκ Μπο, σε μήνυμά του στο Twitter, αναφερόμενος στις μαζικές διαμαρτυρίες υπό την ηγεσία των φοιτητών στο Πεκίνο το 1989.

Η βία αυτή έρχεται μια ημέρα μετά την έκκληση για αυτοσυγκράτηση που απηύθυναν οι υπουργοί Εξωτερικών γειτονικών κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίοι ωστόσο δεν κατάφεραν να ενώσουν τις φωνές τους σε ένα αίτημα προς τον στρατό της Μιανμάρ να αφήσει ελεύθερη την ηγέτιδα της ανατραπείσας κυβέρνησης της χώρας Σου Τσι και να αποκαταστήσει τη δημοκρατία.

Διαδηλώσεις γίνονταν επίσης στην πολιτεία Τσιν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, στην πολιτεία Κατσίν, στο βόρειο, στην Σαν, στο βορειοανατολικό, στην κεντρική περιοχή Σαγκάινγκ και στον νότο, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και κατοίκους.

“Ο στόχος μας είναι να δείξουμε ότι κανένας σε αυτήν τη χώρα δεν θέλει δικτατορία”, δήλωσε στο Reuters ο Σαλάι Λίαν, ένας ακτιβιστής στην πολιτεία Τσιν.

Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν επίσης περίπου 300 διαδηλωτές κατά τη διάλυση των διαδηλώσεων στην Ρανγκούν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Myanmar Now. Ένας ακτιβιστής δήλωσε ότι επικεφαλής των διαμαρτυριών βρίσκονται μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν.

Βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει μακρές ουρές από νεαρούς άνδρες, που στέκονται με τα χέρια στο κεφάλι, και τους βάζουν σε φορτηγά του στρατού καθώς αστυνομικοί και στρατιώτες φρουρούν. Το Reuters δεν κατάφερε να επαληθεύσει τη γνησιότητα του βίντεο αυτού.

“Όχι άλλα λόγια”

Χθες Τρίτη η Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) δεν κατάφερε να σημειώσει σημαντική πρόοδο σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της για το θέμα της Μιανμάρ.

Μολονότι οι υπουργοί Εξωτερικών ένωσαν τις φωνές τους σε έκκληση για αυτοσυγκράτηση, μόνον τέσσερα μέλη –Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες και Σιγκαπούρη– ζήτησαν την απελευθέρωση από τους πραξικοπηματίες στη Μιανμάρ της Σου Τσι και των άλλων κρατουμένων.

“Δηλώσαμε την ετοιμότητα της ASEAN να βοηθήσει τη Μιανμάρ με έναν θετικό, ειρηνικό και εποικοδομητικό τρόπο”, ανακοίνωσε το Μπρουνέι, το οποίο προεδρεύει της ASEAN.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Μιανμάρ μετέδωσαν ότι ο διορισμένος από τον στρατό υπουργός Εξωτερικών της χώρας μετείχε στην σύνοδο της ASEAN κατά την οποία “έγινε ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα”, αλλά αυτά δεν έκαναν καμία αναφορά στην εστίαση στα προβλήματα της Μιανμάρ.

Ο Βούνα Μάουνγκ Λούιν “ενημέρωσε την σύνοδο για εκλογικές παρατυπίες” στις εκλογές του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα.

Ο στρατός αιτιολόγησε το πραξικόπημα ισχυριζόμενος ότι οι διαμαρτυρίες του για εκλογική νοθεία στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου αγνοήθηκαν. Το κόμμα της Σου Τσι εξασφάλισε μια δεύτερη πενταετή θητεία του στην εξουσία, κερδίζοντας με συντριπτική πλειοψηφία στις εκλογές αυτές και η εκλογική επιτροπή έκρινε ότι οι εκλογές ήταν δίκαιες.

Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Σιέν Λουνγκ δήλωσε χθες σε συνέντευξή του ότι το πραξικόπημα στη Μιανμάρ αποτελεί ένα “τραγικό” βήμα οπισθοδρόμησης για τη χώρα και σημείωσε ότι η χρήση θανατηφόρας βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας της είναι “καταστροφική”.

Η προσπάθεια της ASEAN για την εξεύρεση τρόπου εξόδου από την κρίση έχει δεχθεί επικρίσεις εκ των έσω στη Μιανμάρ, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι θα νομιμοποιήσει την χούντα και δεν θα βοηθήσει τη χώρα.

“Όχι άλλα λόγια, πράξη”, δηλώνει σε μήνυμά της στο Reuters η ακτιβίστρια Τίνζαρ Σουνλέι Γι απαντώντας σε ερώτηση για την προσπάθεια της ASEAN και ζητεί την επιβολή κυρώσεων σε επιχειρήσεις που συνδέονται με τον στρατό.

Η Σου Τσι είναι μια από τους σχεδόν 1.300 ανθρώπους που κρατούνται στη Μιανμάρ, σύμφωνα με ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 6 δημοσιογράφοι στην Ρανγκούν, ο ένας από τους οποίους εργάζεται για το Associated Press, το οποίο έχει ζητήσει την απελευθέρωσή του.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα