Η χούντα της Μιανμάρ φαίνεται πως θέλει να πατάξει οτιδήποτε δεν μπορεί να ελέγξει. Ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται «καταδίκη» πολιτών της χώρας και μάλιστα κάποιων εκ των πλέον ευάλωτων.
Τελευταίο δείγμα γραφής οι εντολές που δόθηκαν στην οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) να διακόψει τη δραστηριότητά της στην πόλη Νταουέι, στα νότια, όπου εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες περιθάλπει ασθενείς με AIDS.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Η διακοπή της δραστηριότητας των MSF μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών μας, σε μια περίοδο που οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν κλονιστεί», τόνισε η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.
Σχεδόν όλα τα νοσοκομεία παραμένουν κλειστά, μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ και πολλοί γιατροί απεργούν.
Click4more Μιανμάρ: Πάνω από 125.000 εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα μετά το πραξικόπημα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η MSF εξήγησε στις τοπικές αρχές της Νταουέι ότι «προσπαθεί να κατανοήσει» την απόφασή τους, δεδομένου ότι θα μπορούσε να έχει σοβαρότατες συνέπειες για τους 2.162 φορείς του AIDS, στους οποίους χορηγεί αντιρετροϊκή θεραπεία, αλλά και για την καταπολέμηση της φυματίωσης. Ζήτησε από τις αρχές της πόλης, της γενέτειρας του ηγέτη της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, να αναθεωρήσουν.
Ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ προειδοποίησε την Τρίτη ότι η πείνα και οι ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν «μαζικούς θανάτους», μετά και τις συγκρούσεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας.
Η Μιανμάρ βρίσκεται σε αναβρασμό και η οικονομία της έχει παραλύσει μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου και τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 800 άνθρωποι, σύμφωνα με μια τοπική μη κυβερνητική οργάνωση.