Αν και η Σου Κι παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην Πολιτεία Ραχίν, όπου ζουν οι περισσότεροι Ροχίνγκια, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης τόνισε ότι ο όρος εθνοκάθαρση είναι «πολύ σκληρός». «Δεν πιστεύω ότι διεξάγεται εθνοκάθαρση. Πιστεύω ότι ο όρος εθνοκάθαρση είναι πολύ σκληρός για να εξηγήσει αυτό που συμβαίνει», τόνισε η Σου Κι.
Σύμφωνα με την ίδια, «υπάρχει πολύ εχθρότητα» στην Πολιτεία αυτή της δυτικής Μιανμάρ, όμως «και οι μουσουλμάνοι σκοτώνουν μουσουλμάνους, αν πιστεύουν ότι συνεργάζονται με τις αρχές». «Δεν είναι θέμα εθνοκάθαρσης, όπως το παρουσιάζετε. Είναι θέμα ανθρώπων σε διαφορετικές πλευρές ενός χάσματος και προσπαθούν να κλείσουν αυτό το χάσμα», εξήγησε. Η Σου Κι υπογράμμισε μάλιστα ότι η χώρα της θα υποδεχθεί με ανοικτές αγκάλες οποιονδήποτε Ροχίνγκια πρόσφυγα επιλέξει να επιστρέψει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συνολικά 75.000 Ροχίνγκια έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου στην Πολιτεία Ραχίν, έπειτα από τις φονικές επιδρομές ενόπλων εναντίον αστυνομικών τμημάτων.
Περίπου 1,1 εκατομμύριο μουσουλμάνοι Ροχίνγκια ζουν σε συνθήκες απαρτχάιντ στη βορειοδυτική Μιανμάρ, μια χώρα που δεν τους αναγνωρίζει ως πολίτες της, αν και πολλοί από αυτούς ζουν επί γενιές στην κατά 95% βουδιστική χώρα, ενώ δεν τους αναγνωρίζεται η υπηκοότητα. Ζουν περιθωριοποιημένοι, σε άθλιες συνθήκες.
Μια πρόσφατη έκθεση του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρει ότι τους τελευταίους μήνες ο στρατός της Μιανμάρ επιδίδεται σε μαζικούς φόνους και ομαδικούς βιασμούς εναντίον των Ροχίνγκια, κάτι που ενδέχεται να ισοδυναμεί με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ