Δευτέρα, 25 Νοε.
12oC Αθήνα

Μιανμάρ: Λουτρό αίματος στις διαδηλώσεις – 543 πολίτες έχουν σκοτωθεί ανάμεσά τους 44 ανήλικοι

Μιανμάρ: Λουτρό αίματος στις διαδηλώσεις – 543 πολίτες έχουν σκοτωθεί ανάμεσά τους 44 ανήλικοι
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Με αίμα έχουν βαφτεί οι διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος στην Μιανμάρ με τους νεκρούς να είναι εκατοντάδες από την έναρξη των κινητοποιήσεων.

Σε 543 ανέρχονται οι πολίτες, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 40 ανήλικοι, που έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις της τάξης στη Μιανμάρ, οι οποίες καταστέλλουν κάθε κινητοποίηση κατά του νέου στρατιωτικού καθεστώτος από την 1η Φεβρουαρίου που έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα, σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής στους Πολιτικούς Κρατούμενους (AAPP).

Ο αριθμός των παιδιών και των εφήβων που έχουν σκοτωθεί διπλασιάστηκε τις τελευταίες δώδεκα ημέρες, σημείωσε παράλληλα η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children. “Είναι ιδιαίτερα φρικτό ότι πολλά από αυτά τα παιδιά σκοτώθηκαν μέσα στο σπίτι τους, όπου θα έπρεπε να είναι προστατευμένα από κάθε κίνδυνο”, υπογράμμισε.

Ο πραγματικός απολογισμός είναι αναμφίβολα πολύ πιο βαρύς καθώς περισσότεροι από 2.700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και πολλοί, οι οποίοι κρατούνται σε μυστικές τοποθεσίες, χωρίς να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρο ή σε κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο, φέρονται ως αγνοούμενοι. Στην Ρανγκούν, την οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, κάτοικοι κατέθεσαν λουλούδια σε στάσεις των λεωφορείων και σε άλλους δημόσιους χώρους στη μνήμη των “μαρτύρων”.

Το λουτρό αίματος των τελευταίων ημερών προκάλεσε νέες διεθνείς διαμαρτυρίες.

Έπειτα από δύο ημέρες δύσκολων διαπραγματεύσεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ “εξέφρασε την βαθειά του ανησυχία για την ταχεία επιδείνωση της κατάστασης”, καταδικάζοντας “έντονα” τη βία σε ομόφωνη δήλωσή του.

Ορισμένα μέλη, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ζητούσαν ένα πιο ισχυρό κείμενο που θα προέβλεπε “νέα βήματα” στην περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης, σε μια ασαφή αναφορά στην πιθανότητα διεθνών κυρώσεων.

Ωστόσο η Κίνα, παραδοσιακός σύμμαχος του στρατού της Μιανμάρ, είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε οποιοδήποτε μέτρο επιβολής, όπως και η Ρωσία, η οποία θέλει ακόμη και να εμβαθύνει την στρατιωτική της συνεργασία με το καθεστώς.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε ομίλους που ελέγχουν οι στρατηγοί. Αλλά αυτοί κωφεύουν και συνεχίζουν αδιάκοπα την αιματηρή τους καταστολή στη χώρα.

Οι στρατηγοί εντείνουν επίσης τις νομικές προσφυγές σε βάρος της πρώην ηγέτιδας της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η οποία κρατείται σε μυστική τοποθεσία από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά είναι “καλά στην υγεία της”, σύμφωνα με τους δικηγόρους της.

Η τιμηθείσα με Νόμπελ Ειρήνης το 1991 κατηγορείται για διαφθορά και για παραβίαση νόμου περί κρατικών απορρήτων που χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας. Της έχουν απαγγελθεί και πολλές άλλες κατηγορίες και, αν κριθεί ένοχη, κινδυνεύει να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης πολλών ετών και απαγόρευση των πολιτικών δραστηριοτήτων.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις