Site icon NewsIT

Μιανμάρ: Ο επικεφαλής της δικτατορίας θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην σύνοδο ASEAN

19.04.2021 | 12:42

Ο επικεφαλής της νέας χούντας της Μιανμάρ, ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ , θα συμμετάσχει κανονικά στη σύνοδο της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ινδονησία στις 24 Απριλίου.

Την ίδια ώρα οι αρχές της Μιανμάρ συνέλαβαν έναν Ιάπωνα δημοσιογράφο στη Ρανγκούν χθες Κυριακή το βράδυ.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φιλοδημοκρατικών ακτιβιστών στη χώρα, όπως και η αιματηρή καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Το Σαββατοκύριακο δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν στην πόλη Μογκόκ, σύμφωνα με τη μαρτυρία κατοίκου, ενώ τουλάχιστον τρεις μικρές βόμβες εξερράγησαν στη Ρανγκούν με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί άνθρωποι, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις αυτές, όμως ο στρατός συχνά κατηγορεί τους διαδηλωτές ότι εξαπολύουν βομβιστικές επιθέσεις.

Μετά το πραξικόπημα έχουν ξεσπάσει και συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και ένοπλων οργανώσεων μεινοτικών ομάδων.

Τουλάχιστον 728 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατούμενων (AAPP), καθώς προσπαθούν να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις.

Οι γείτονες της Μιανμάρ προσπαθούν να ενθαρρύνουν τον διάλογο μεταξύ της χούντας και της ανατραπείσας κυβέρνησης, όμως ο στρατός δεν φαίνεται διατεθειμένος για κάτι τέτοιο.

Αρκετοί από τους 10 ηγέτες της ASEAN, μεταξύ τους και ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παραστούν στη σύνοδο στη Τζακάρτα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊλάνδης Τανί Σανγκράτ.

Την Παρασκευή φιλοδημοκρατικοί πολιτικοί, ανάμεσά τους και μέλη του ανατραπέντος κοινοβουλίου, ανακοίνωσαν τον σχηματισμό μιας Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στην οποία συμμετέχει η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, επικεφαλής των διαδηλώσεων κατά της χούντας και εθνοτικές μειονότητες.

Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας έχει ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να την αναγνωρίσει ως νόμιμη αρχή και ζήτησε να προσκληθεί στη σύνοδο της ASEAN αντί για τον Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.

Αμνηστία για το Νέο Έτος

Το Σάββατο η χούντα άφησε ελεύθερους 23.184 κρατούμενους από φυλακές όλης της χώρας χορηγώντας τους αμνηστία με την ευκαιρία του Νέου Έτους, ανακοίνωσε η υπηρεσία Φυλακών, αν και σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι ακτιβιστές που έχουν συλληφθεί μετά το πραξικόπημα.

Σύμφωνα με την ΑΑΡΡ, 3.141 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μετά την 1η Φεβρουαρίου.

“Οι απελευθερωθέντες είναι κυρίως κρατούμενοι από πριν την 1η Φεβρουαρίου, όμως υπάρχουν και κάποιοι που συνελήφθησαν μετά”, επεσήμανε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Μεταξύ των κρατούμενων που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι και 137 αλλοδαποί που θα απελαθούν, μετέδωσε η τηλεόραση.

Η ΑΑΡΡ ανέφερε ότι ο στρατός αναζητεί 832 ανθρώπους σε σχέση με τις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις.

Μεταξύ τους είναι περισσότεροι από 200 άνθρωποι, ανάμεσά τους ηθοποιοί, τραγουδιστές και διασημότητες του διαδικτύου που έχουν μιλήσει κατά του πραξικοπήματος και καταζητούνται επειδή ενθάρρυναν σε κινητοποιήσεις κατά των ενόπλων δυνάμεων.

Σύλληψη Ιάπωνα δημοσιογράφου

Το Τόκιο απηύθυνε έκκληση σήμερα στις αρχές της Μιανμάρ να αφήσουν ελεύθερο έναν Ιάπωνα δημοσιογράφο που συνελήφθη την Κυριακή το βράδυ.

Ο δημοσιογράφος Γιούκι Κιταζούμι συνελήφθη από το σπίτι του και σύμφωνα με τον εκπρόσωπος της ιαπωνικής πρεσβείας μεταφέρθηκε στη φυλακή Ινσέιν, όπου βρίσκονται κυρίως πολιτικοί κρατούμενοι.

Εναντίον του δημοσιογράφου δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και οι Ιάπωνες διπλωμάτες προσπαθούν να τον επισκεφθούν στη φυλακή, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

“Ζητάμε από τη Μιανμάρ να αφήσει ελεύθερο το συντομότερο δυνατό αυτόν τον άνθρωπο. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσουμε αυτόν τον Ιάπωνα πολίτη”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Κατσουνόμπο Κάτο.

“Η ιαπωνική πρεσβεία αναζητεί πληροφορίες για τους λόγους της σύλληψης και της κράτησής του”, πρόσθεσε.

Είναι η δεύτερη φορά που η χούντα συλλαμβάνει τον Κιταζούμι. Τον Φεβρουάριο είχε κρατηθεί για σύντομο διάστημα αφού συνελήφθη στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος.

Οι δημοσιογράφοι γίνονται συχνά στόχος των δυνάμεων ασφαλείας στη Μιανμάρ, καθώς οι στρατιωτικές αρχές προσπαθούν να ελέγξουν περισσότερο τις πληροφορίες που γίνονται γνωστές, περιορίζοντας την πρόσβαση στο ίντερνετ ή ανακαλώντας τις διαπιστεύσεις κάποιων βιρμανικών μέσων ενημέρωσης.

Τουλάχιστον 65 δημοσιογράφοι και φωτογράφοι έχουν συλληφθεί μετά το πραξικόπημα, εκ των οποίων 34 παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με την οργάνωσης Reporting ASEAN.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version