Ο στρατός της Μιανμάρ πυρπόλησε εκατοντάδες κτίρια στη διάρκεια επιχείρησης τριών ημερών στην επαρχία Σαγκάινγκ στο βόρειο τμήμα της χώρας, κατήγγειλαν κάτοικοι και τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η επαρχία Σαγκάινγκ είναι θέατρο βίαιων συγκρούσεων και αιματηρών αντιποίνων μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021 στη Μιανμάρ. Η τοπική “Δύναμη λαϊκής άμυνας” συγκρούεται τακτικά με τον στρατό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με αναλυτές, η πολιτοφυλακή αυτή έχει εκπλήξει τον βιρμανικό στρατό με την αποτελεσματικότητά της και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν διεξάγει επανειλημμένα αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή αυτή προκειμένου να στηρίξουν τις χερσαίες δυνάμεις που μάχονται κατά των ανταρτών.
Όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής και τοπικά μέσα ενημέρωσης, στρατιώτες πυρπόλησαν εκατοντάδες σπίτια στη διάρκεια τριών ημερών την προηγούμενη εβδομάδα στα χωριά Κιν και Κε Τάουνγκ.
Η επιδρομή ξεκίνησε στις 26 Μαΐου. Στρατιώτες εισέβαλαν στα χωριά πυροβολώντας στον αέρα, αναγκάζοντας τους κατοίκους να φύγουν, δήλωσε ένας κάτοικος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Το επόμενο πρωί είδαμε καπνό να υψώνεται από το χωριό μας προτού φύγουν”, διηγήθηκε ο ίδιος. “Περισσότερα από 200 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς. Το δικό μου έχει καταστραφεί εντελώς, έχουν απομείνει μόνο τα θεμέλιά του που είναι από τσιμέντο”, πρόσθεσε.
Εικόνες που έχουν μαγνητοσκοπηθεί από drone και οι οποίες περιήλθαν στην κατοχή του AFP δείχνουν σύννεφα καπνού να βγαίνουν από τα χωριά αυτά, τα οποία βρίσκονται δίπλα στις όχθες του ποταμού Τσιντγούιν.
Το AFP μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι αυτές οι εικόνες δείχνουν τα χωριά αυτά και ότι δεν είχαν δημοσιευθεί πριν την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει με ανεξάρτητο τρόπο τις μαρτυρίες των κατοίκων. Εξάλλου δορυφορικές εικόνες από τη NASA κατέγραψαν τις πυρκαγιές στα χωριά Κε Τάουνγκ και Κιν την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι στρατιώτες “κατέστρεψαν τα σπίτια μας”, κατήγγειλε κάτοικος του Κε Τάουνγκ ο οποίος ζήτησε να χρησιμοποιήσει το ψευδώνυμο Άιε Τιν. “Έκαψαν και τις βάρκες που χρησιμοποιούμε για μεταφορές και για να φέρνουμε τρόφιμα στο χωριό μας”, πρόσθεσε.
Η χούντα στη Μιανμάρ έχει διαψεύσει επανειλημμένα ότι ο στρατός έχει πυρπολήσει σπίτια, αποδίδοντας τα γεγονότα αυτά σε “τρομοκράτες”.
Ο ΟΗΕ έχει ήδη καταγγείλει τη διάπραξη “πιθανών εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας” μετά το πραξικόπημα. Σχεδόν 1.900 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Σχεδόν 14.000 έχουν συλληφθεί.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο στρατός της Μιανμάρ κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου. Το 2017 περισσότεροι από 750.000 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού, με τις ΗΠΑ να χαρακτηρίζουν τις ενέργειές του “γενοκτονία”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ