Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Μιανμάρ: Ο στρατός συνεχίζει την καταστολή για να δώσει τέλος στις διαμαρτυρίες για το πραξικόπημα

Μιανμάρ: Ο στρατός συνεχίζει την καταστολή για να δώσει τέλος στις διαμαρτυρίες για το πραξικόπημα
Φωτογραφία Reuters

Οι στρατηγοί στη Μιανμάρ επέβαλαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ σχεδόν απόλυτη διακοπή στο ίντερνετ για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα και συνεχίζουν τα κύματα συλλήψεων στην προσπάθειά τους να τερματίσουν την λαϊκή εξέγερση κατά του πραξικοπήματος, αψηφώντας τις διεθνείς καταδίκες.

Ανάπτυξη τεθωρακισμένων, νυχτερινές συλλήψεις, σκλήρυνση του νομικού οπλοστασίου: ο στρατός δεν παύει να σκληραίνει τους τόνους από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, με το οποίο έδωσε τέλος σε μια εύθραυστη δημοκρατική μετάβαση δέκα ετών στη χώρα.

Περίπου 426 άνθρωποι –πολιτικοί αξιωματούχοι, γιατροί, ακτιβιστές, φοιτητές, απεργοί– έχουν συλληφθεί αυτές τις δύο εβδομάδες, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση αρωγής των πολιτικών κρατουμένων.

Η πρώην ντε φάκτο ηγέτιδα της πολιτικής κυβέρνησης, η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Ουίν Μιντ συνελήφθησαν ήδη από τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος και εξακολουθούν να κρατούνται σε μυστική τοποθεσία.

Παράλληλα η αστυνομία της Μιανμάρ κατέθεσε και δεύτερη κατηγορία εναντίον της Σου Τσι, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του δικηγόρου της.

Αυτή κατηγορείτο ήδη για εισαγωγή στη χώρα φορτητών ασυρμάτων, αλλά σύμφωνα με τον Κχιν Μάουνγκ Ζάου τώρα αντιμετωπίζει δεύτερη κατηγορία για παραβίαση του Νόμου περί Φυσικών Καταστροφών.

Η κατηγορία της απαγγέλθηκε από δικαστή μέσω βιντεοκλήσης λόγω των κανονισμών που ισχύουν για την COVID-19, ενώ στη βιντεοκλήση αυτή δεν παρέστησαν δικηγόροι επειδή δεν τους έχει εκχωρηθεί άδεια συνηγόρων υπεράσπισης.

Ερωτηθείς για την υγεία της, ο Μάουνγκ Ζάου απάντησε ότι “είναι καλό νέο ότι δεν υπάρχουν καθόλου νέα”. “Δεν έχουμε ακούσει ή λάβει κακές ειδήσεις”, πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι η επόμενη ακροαματική διαδικασία θα διεξαχθεί την 1η Μαρτίου.

Λίγο νωρίτερα ο Μάουνγκ Ζάου είχε δηλώσει ότι η Σου Τσι και ο Ουίν Μιντ αναμενόταν να παρουσιαστούν αυτήν την εβδομάδα σε δικαστήριο “μέσω τηλεδιάσκεψης” και ότι ο ίδιος δεν είχε μπορέσει να έρθει σε επαφή με τους πελάτες του.

Ο Τομ Άντριουζ, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, σχολίασε σχετικά ότι η ακροαματική αυτή διαδικασία δεν αναμένεται να έχει τίποτε το δίκαιο. “Δεν υπάρχει κάτι δίκαιο στην χούντα. Πρόκειται για θέατρο. Είναι μόνον θέατρο. Και βεβαίως κανείς δεν τους πιστεύει”, σημείωσε.

Ο στρατός της Μιανμάρ αρνήθηκε εξάλλου σήμερα ότι η ανατροπή από αυτόν της εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας συνιστά πραξικόπημα, λέγοντας ότι η δράση του αιτιολογείται από το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίστηκε η, σύμφωνα με τον ίδιο, νοθεία στις εκλογές του Νοεμβρίου, και σημείωσε ότι θα παραδώσει πίσω την εξουσία μετά τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

“Ο στόχος μας είναι να διεξαγάγουμε εκλογές και να παραδώσουμε την εξουσία στο κόμμα που θα κερδίσει”, δήλωσε ο ταξίαρχος Ζάου Μιν Τουν, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί η χούντα από τότε που κατέλαβε την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου.

Ο στρατός δεν έχει ανακοινώσει ημερομηνία για νέες εκλογές, αλλά έχει επιβάλλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν χρόνο στη χώρα. Ο Μιν Τουν δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός δεν θα παραμείνει στην εξουσία για πολύ.

“Εγγυόμαστε (…) ότι θα γίνουν εκλογές”, τόνισε στη συνέντευξη αυτή Τύπου που μεταδόθηκε απευθείας στο Facebook, πλατφόρμα την οποία έχει απαγορεύσει η χούντα, ενώ πρόσθεσε ότι η εξωτερική πολιτική της Μιανμάρ δεν θα αλλάξει, ότι η χώρα παραμένει ανοιχτή για τις επιχειρήσεις και ότι οι υπάρχουσες συμφωνίες θα διατηρηθούν.

Ερωτηθείς σχετικά με την κράτηση της Σου Τσι και του προέδρου Ουίν Μιντ, ο εκπρόσωπος απέρριψε ότι αυτοί τελούν υπό κράτηση, λέγοντας ότι βρίσκονται στα σπίτια τους για την δική τους ασφάλεια, ενώ έχουν πάρει τον δρόμο τους οι νομικές διαδικασίες εναντίον τους και τόνισε ότι ο στρατός θα τηρήσει το Σύνταγμα.

Προειδοποίηση ΟΗΕ για “σοβαρές συνέπειες”

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ προειδοποίησε τον στρατό της Μιανμάρ για “σοβαρές συνέπειες” για οποιαδήποτε σκληρή αντίδραση στους ανθρώπους που διαμαρτύρονται κατά του πραξικοπήματος σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την στρατιωτική ηγεσία της Μιανμάρ, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών.

Η ειδική απεσταλμένη Κριστίν Σράνερ Μπούργκενερ μίλησε χθες, Δευτέρα, με τον αναπληρωτή επικεφαλής της χούντας σε μια σπάνια επικοινωνία ανάμεσα στον στρατό της Μιανμάρ και τον έξω κόσμο.

“Η κα Σράνερ Μπούργκενερ υπογράμμισε ότι το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση θα πρέπει να γίνεται πλήρως σεβαστό και οι διαδηλωτές να μην υφίστανται αντίποινα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φάρχαν Χακ.

“Η ίδια μετέφερε στον στρατό της Μιανμάρ ότι ο κόσμος παρακολουθεί στενά (τις εξελίξεις) και ότι οποιαδήποτε μορφή σκληρής απάντησης είναι πιθανόν να έχει σοβαρές συνέπειες”, σημείωσε.

Πέραν του αιτήματός της προς τον στρατό για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών θεσμών, η Σράνερ Μπούργκενερ προειδοποίησε επίσης κατά των διακοπών του διαδικτύου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών.

Αναφερόμενος στη συνομιλία αυτή, ο στρατός της Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι ο δεύτερος στην ηγεσία της χούντας, ο Σόε Ουίν, συζήτησε με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ τα σχέδια των στρατιωτικών αρχών της χώρας και σχετικά με “την πραγματική κατάσταση αυτού που συμβαίνει στη Μιανμάρ”.

Το πραξικόπημα αυτό ξύπνησε μνήμες αιματηρών καταστολών της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια του σχεδόν μισού αιώνα διακυβέρνησης της χώρας από τους στρατιωτικούς, η οποία τερματίστηκε το 2011. Ωστόσο η βία που έχει ασκηθεί μέχρι στιγμής είναι περιορισμένη, αν και η αστυνομία έχει ανοίξει πυρ αρκετές φορές, κυρίως με σφαίρες καλυμμένες με ελαστικό για τη διάλυση διαδηλώσεων.

Μια γυναίκα που πυροβολήθηκε στο κεφάλι στην Ναϊπιτάου την περασμένη εβδομάδα δεν αναμένεται να επιζήσει, ενώ ο εκπρόσωπος της χούντας Ζάου Μιν Τουν δήλωσε σήμερα ότι ένας αστυνομικός υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη στη διάρκεια διαδήλωσης.

Οι διαδηλώσεις προκαλούν τη βία, σημείωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι η εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής ισοδυναμεί με παράνομο εκφοβισμό των δημοσίων υπαλλήλων και προειδοποίησε ότι η απάντηση του στρατού θα εντάσσεται στο πλαίσιο του νόμου.

“Θα περιμένουμε υπομονετικά. Έπειτα από αυτό, θα αναλάβουμε δράση σύμφωνα με τον νόμο”, είπε.

Μερικές ώρες μετά την προειδοποίηση της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ προς την χούντα της Μιανμάρ για “σοβαρές συνέπειες”, διαδηλωτές που αντιτίθενται στο πραξικόπημα απέκλεισαν τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες ανάμεσα στην Ρανγκούν και νότια πόλη της Μιανμάρ.

Πέραν των διαδηλώσεων που γίνονται σε διάφορες πόλεις σε όλη τη χώρα, ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής έχει διοργανωθεί επίσης με απεργίες που παραλύουν πολλές λειτουργίες της κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές σήμερα είχαν σταθεί πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές κρατώντας πλακάτ σε υποστήριξη του κινήματος ανυπακοής και είχαν σταματήσει την κυκλοφορία των τρένων ανάμεσα στην Ρανγκούν και την νότια πόλη Μαουλαμγίν, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης.

“Απελευθερώστε αμέσως τους ηγέτες μας” και “Η εξουσία είναι του λαού, δώστε τη πίσω”, φώναζε το πλήθος.

Πλήθη κόσμου συγκεντρώθηκαν επίσης σε δύο πλατείες στην Ρανγκούν, σε μέρος στο οποίο γίνονται παραδοσιακά συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κοντά στην κύρια πανεπιστημιούπολη της πόλης και στην κεντρική τράπεζα, όπου οι διαδηλωτές καλούσαν το προσωπικό να ενωθεί μαζί τους στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής.

Περίπου 30 βουδιστές μοναχοί διαμαρτυρήθηκαν παράλληλα κατά του πραξικοπήματος προσευχόμενοι.

Η προσέλευση στις διαδηλώσεις αυτήν την εβδομάδα είναι μικρότερη από αυτήν στις προηγούμενες διαδηλώσεις που γίνονταν με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ωστόσο η αντίσταση στην ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό, η οποία έδωσε τέλος σε μια δεκαετία ασταθούς μετάβασης στη δημοκρατία, παραμένει ευρεία.

Οι στρατηγοί συνεχίζουν την επίθεση στα εργαλεία επικοινωνίας

Οι συνδέσεις στο ίντερνετ διακόπηκαν σχεδόν τελείως στο σύνολο της χώρας γύρω στη 01:00 σήμερα το πρωί τοπική ώρα (20:30 ώρα Ελλάδος χθες) για τέταρτη φορά μετά το πραξικόπημα. Αυτές αποκαταστάθηκαν 8 ώρες αργότερα.

Οι διαταραχές αυτές υπονομεύουν “τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές”, σημείωσε η απεσταλμένη του ΟΗΕ Σράνερ Μπούργκενερ κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Σόε Ουίν.

Οι διακοπές βλάπτουν επίσης “σημαντικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών”, πρόσθεσε η ίδια κατά την σπάνια αυτή τηλεφωνική επικοινωνία της χούντας με τον έξω κόσμο.

Η διακοπή αυτή του ίντερνετ για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα προκάλεσε ανησυχίες μεταξύ των αντιτιθέμενων στο πραξικόπημα, ιδιαίτερα μετά την αναστολή από τον στρατό των νομικών περιορισμών στις εξουσίες του για έρευνες και κρατήσεις.

“Υπάρχουν υποψίες ότι αυτό το μπλακάουτ έγινε για να διαπραχθούν άδικες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων αυθαίρετες συλλήψεις”, ανακοίνωσε η τοπική Ένωση Βοήθειας Πολιτικών Κρατουμένων, η οποία έχει καταγράψει τις 426 συλλήψεις από τότε που έγινε το πραξικόπημα.

Για την Σιγκαπούρη η κατάσταση στη Μιανμάρ είναι “ανησυχητική”, αλλά δεν πρέπει να επιβληθούν εκτεταμένες κυρώσεις

Για “ανησυχητικές εξελίξεις” στη Μιανμάρ έκανε λόγο σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, αλλά σημείωσε ότι δεν υποστηρίζει εκτεταμένες κυρώσεις σε βάρος της χώρας σε αντίδραση για το πραξικόπημα, καθώς θα μπορούσαν να βλάψουν τους απλούς πολίτες.

Απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο, ο Βίβιαν Μπαλακρισνάν δήλωσε πως ελπίζει ότι οι κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένης της Σου Τσι και του Ουίν Μιντ, θα απελευθερωθούν ώστε να μπορέσουν να διαπραγματευτούν με το κυβερνών στρατιωτικό συμβούλιο.

Ο Μπαλακρισνάν πρόσθεσε ότι η Σιγκαπούρη, ένας σημαντικός επενδυτής στη Μιανμάρ, ανησυχεί για τις βίαιες συγκρούσεις και διαδηλώσεις, τις συλλήψεις δημόσιων λειτουργών, τις διακοπές του ίντερνετ και την ανάπτυξη στρατού και τεθωρακισμένων στους δρόμους πόλεων της χώρας.

“Αυτές είναι ανησυχητικές εξελίξεις. Καλούμε τις αρχές να δείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση”, σημείωσε.

“Ελπίζουμε ότι θα λάβουν επειγόντως μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Δεν θα πρέπει να ασκείται βία κατά άοπλων πολιτών. Και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια ειρηνική λύση”.

Ο Μπαλακρισνάν τόνισε επίσης ότι το κόμμα της Σου Τσι κατήγαγε μια συντριπτική νίκη στις εκλογές του Νοεμβρίου και ότι το πραξικόπημα συνιστά “μεγάλη οπισθοδρόμηση” για την οικονομία της Μιανμάρ, σημειώνοντας ότι οι σιγκαπουριανές επιχειρήσεις μπορεί να επανεξετάσουν τα προφίλ κινδύνου και έκθεσης στη χώρα.

Η επιβολή ευρέως κυρώσεων θα πλήξει τον πληθυσμό στη Μιανμάρ, όπου είναι έντονη η φτώχεια, υπογράμμισε επίσης, προσθέτοντας ότι μετέφερε το μήνυμα αυτό σε συνομιλίες που είχε με δυτικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία βρίσκονται μεταξύ των χωρών που έχουν ανακοινώσει ή απειλήσει με κυρώσεις σε αντίδραση στο πραξικόπημα στην Μιανμάρ.

“Δεν θα πρέπει να προβούμε σε ευρείες γενικευμένες κυρώσεις που επιβάλλονται αδιακρίτως επειδή ο κόσμος που θα υποφέρει περισσότερο είναι οι απλοί άνθρωποι στη Μιανμάρ”, σημείωσε.

Οι δηλώσεις του αυτές είναι από τις πιο περιεκτικές που έχει κάνει ένας υπουργός της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), η οποία ακολουθεί πολιτική μη ανάμειξης στις υποθέσεις των μελών της.

Η Ινδονησία και η Μαλαισία ζητούν την διεξαγωγή ειδικής συνόδου για να συζητηθεί η κατάσταση στη Μιανμάρ, η οποία είναι μέλος της ASEAN.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις