Κόσμος

Μίκι Μάους: Το διάσημο ποντίκι της Ντίσνεϊ για πρώτη φορά σε κόμικ στριπ

Στις 13 Ιανουαρίου 1930 ο Μίκι Μάους, το σύμβολο της Ντίσνεϊ κάνει την παρθενική του εμφάνιση σε κόμικ στριπ. Τι κι αν έχουν περάσει 94 χρόνια από τότε.

Το πιο διάσημο ανθρωπόμορφο ποντίκι του Γουόλτ Ντίσνεϊ, ο Μίκι Μάους, που χάριζε γέλιο στους μικρούς του φίλους που διάβαζαν τις περιπέτειές του και μεγάλωσαν με αυτές, παραμένει η πιο δημοφιλής φιγούρα κινουμένων σχεδίων στον κόσμο.

Ο Μίκι οφείλει κατά κάποιο τρόπο την ύπαρξή του σε ένα… κουνέλι. Για την ακρίβεια δημιουργήθηκε το 1928 ως αντικαταστάτης του «Όσβαλντ το Τυχερό Κουνέλι», ενός προηγούμενου χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε το 1927 από το Disney Brothers Studio και ανήκε στην Universal Pictures.

Λέγεται πως ο μεγαλύτερος παραμυθάς του κόσμου Γουόλτ Ντίσνεϊ μόλις είχε χάσει τα εμπορικά δικαιώματα του λαγού Όσβαλντ, κάτι που του στοίχισε πολύ και δεν θα επέτρεπε να επαναληφθεί. Εφεξής θα προάσπιζε τα εμπορικά δικαιώματα κάθε ήρωα που θα παρουσίαζε.

Έτσι μαζί με τον κομίστα Ουμπ Άιγουερκς άρχισαν σιγά σιγά να αλλάζουν τη φυσιογνωμία του Όσβαλντ, μετατρέποντας τελικά το κουνέλι σε ένα… ποντίκι με το αρχικό όνομα Μόρτιμερ Μάους. Και γιατί ένα ποντίκι – πρωταγωνιστής; Άγνωστο. 

Η ιδέα λέγεται ότι γεννήθηκε μέσα σε ένα τρένο από τη Νέα Υόρκη στο Χόλιγουντ του Γουόλτ με τη γυναίκα του Λίλιαν Ντίσνεϊ. Υπήρξε όμως μια μικρή διαφωνία. Το Μόρτιμερ δεν άρεσε στη γυναίκα του και έτσι ο Γουόλτ τον… ξαναβάφτισε. Και το όνομα αυτού… Μίκι. Κάπως έτσι λοιπόν γεννήθηκε το κορυφαίο δημιούργημα του Γουόλτ, το πιο χαριτωμένο χειροποίητο ποντίκι που εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους με τις περιπέτειές του.

Όσο για το μυστικό της δημοτικότητας του Μίκι, ο ίδιος ο Ντίσνεϊ συνήθιζε να λέει ότι είχε να κάνει με το ότι είναι τόσο «ανθρώπινος».

Οι πρώτες δυο ταινίες κινούμενων σχεδίων του Μίκι, «Plane Crazy» και «The Gallopin’ Gaucho», δεν βρήκαν διανομέα, όμως η τρίτη, το «Steamboat Willie» έσπασε ταμεία. Η ταινία έκανε αμέσως αίσθηση και καθιέρωσε τον Μίκι και τη Μίνι ως παγκοσμίως αναγνωρίσιμα είδωλα καρτούν.

Στις πρώτες ταινίες όπου ήταν πρωταγωνιστής, ο Μίκι σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από τον Ουμπ Άιγουερκς. Μάλιστα, για την ταινία κινουμένων σχεδίων Plane Crazy (1928), ο Άιγουερκς παρήγαγε 700 σχέδια την ημέρα και επίσης δημιούργησε το πρώτο κόμικ στριπ του Μίκι που εκδόθηκε στις 13 Ιανουαρίου του 1930. Μία μέρα σαν σήμερα…

Ο Μίκι Μάους σε κόμικ στριπ του 1930

Η μεγάλη επιτυχία του Μίκι δεν θα μπορούσε να μην προσελκύσει το ενδιαφέρον του Τύπου. Στις 13 Ιανουαρίου 1930 κάνει την πρώτη του έντυπη εμφάνιση και ο Μίκι γυρίζει σελίδα στην καριέρα του. Ο μεγιστάνας του Τύπου, Ράντολφ Χιρστ, προσέγγισε τον Ντίσνεϊ, ζητώντας του την άδεια να κυκλοφορήσει κόμικς με τον Μίκι Μάους σε εφημερίδες και περιοδικά.

Ο Ντίσνεϊ δέχτηκε και η «New York Mirror» δημοσίευσε το πρώτο κόμικ στριπ, πάνω σε σενάριο του ίδιου του Γουόλτ και σχέδια του Ουμπ Άιγουερκς. Λίγο αργότερα, τον Ουμπ θα διαδεχτεί ο σχεδιαστής καρτούν, Φλόυντ Γκόφερσον, ο οποίος και θα συνδέσει το όνομά του για 45 χρόνια με τη σημερινή μορφή του Μίκι, αλλά και τη σταδιακή εμφάνιση της παρέας του, της Μίνι, του Γκούφυ, του Πλούτο, της Κλάραμπελ, του Μαύρου Πιτ κλπ.

Τα στριπς είχαν τεράστια επιτυχία και διαβάζονταν από τους μικρούς αναγνώστες μιας και δίνονταν δωρεάν με την εφημερίδα που αγόραζαν οι γονείς τους.

Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ο Φλόιντ έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο ο νέος χαρακτήρας της Disney, ο Μίκι Μάους, με την παραγωγή του καθημερινού κόμικ του Μίκι», θυμάται ο ιδρυτής του Walt Disney Archives και θρύλος της Disney, Ντέιβ Σμιθ.
Μέχρι το καλοκαίρι του 1930, το κόμικ στριπ εμφανίστηκε σε 40 εφημερίδες σε πάνω από δέκα χώρες.

Μέχρι το 1931, δημοσιεύτηκε σε 60 εφημερίδες στις ΗΠΑ, καθώς και σε είκοσι χώρες. Στις αρχές του 1940, τα στριπς ξανατυπώνονταν στο μηνιαίο κόμικς Walt Disney’s Comics and Stories, και από τότε οι επανεκδόσεις του Φλόυντ Γκόφερσον έγιναν βασικό στοιχείο των εκδόσεων κόμικς της Disney σε όλο τον κόσμο.

Μέχρι το 1994, το στριπ κυκλοφορούσε μόνο σε 30 εφημερίδες, και οι Disney και King Features αποφάσισαν να το διακόψουν. Το καθημερινό στριπ σταμάτησε να κυκλοφορεί στις 29 Ιουλίου 1995.

Στην Ελλάδα κατέφθασε από τις εκδόσεις Τερζόπουλου, το 1966. Το πρώτο ελληνικό τεύχος εμφανίσθηκε στα περίπτερα την Παρασκευή 1η Ιουλίου 1966, με τίτλο «Στις πηγές των Μογγόλων». Στο εξώφυλλο υπήρχε σχέδιο του Πωλ Μάρρυ που παρίστανε το Μίκι να κουβαλά με το αριστερό του χέρι μια βαλίτσα και με το δεξί το σκύλο του Πλούτο. Κόστιζε 3 δρχ. και αριθμούσε 52 σελίδες.

Τον Νοέμβριο του 2004 η ελληνική έκδοση του Μίκι Μάους συμπλήρωσε 2000 τεύχη, κυκλοφορώντας έναν επετειακό τόμο 516 σελίδων. Κάτι ανάλογο συνέβη και το 2006, όταν συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από την 1η κυκλοφορία, με ακόμα έναν συλλεκτικό τόμο 548 σελίδων.

Ο Μίκι Μάους έχει το δικό του λήμμα στη διεθνούς κύρους εγκυκλοπαίδεια Britannica. Έγινε ο πρώτος ήρωας κινουμένων σχεδίων που απέκτησε το δικό του αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ.

Η τελετή έγινε στις 18 Νοεμβρίου 1978, ανήμερα των πεντηκοστών του γενεθλίων και το αστέρι του Μίκι βρίσκεται στη διεύθυνση: 6925 Hollywood Blvd.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα