Κόσμος

Μιμήθηκε τον Γκέμπελς και μετά από γενική κατακραυγή ο Μπολσονάρο τον έδιωξε

Μιμήθηκε τον Γκεμπελς σε ομιλία του και το... πλήρωσε ακριβά. Ο λόγος για τον γραμματέα Πολιτισμού στη Βραζιλία.

Πρόκειται για τον Ρομπέρτο Αλβίμ που απομακρύνθηκε σήμερα από το αξίωμά του, μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο στο οποίο φαίνεται να αντιγράφει, με μικρές παραλλαγές, μια ομιλία του Γιόζεφ Γκέμπελς, του υπουργού Προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας.

Στο βίντεο, που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο την Πέμπτη, ο Αλβίμ ανακοινώνει την απονομή κρατικών βραβείων προκειμένου να δοθεί νέα πνοή στις τέχνες στη Βραζιλία. Πολύ γρήγορα, η οργή ξεχείλισε όταν οι χρήστες παρατήρησαν τις ομοιότητες της ομιλίας του με μία που είχε εκφωνήσει ο Γκέμπελς. Ο πρόεδρος της Βουλής και η Ισραηλιτική Συνομοσπονδία της Βραζιλίας ζήτησαν την απόλυσή του.

Στην ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ανέφερε ότι ο υπουργός δεν έχει πλέον θέση στην κυβέρνησή του, λόγω των «ατυχών δηλώσεών» του. «Επαναλαμβάνω ότι απορρίπτουμε τις ολοκληρωτικές ιδεολογίες», πρόσθεσε. Ο ίδιος ο Αλβίμ, μέσω του Facebook, επιβεβαίωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο «με σκοπό να τον προστατεύσει».

Ο Αλβίμ ήταν διευθυντής θεάτρου μέχρι τον Νοέμβριο, οπότε ανέλαβε Γραμματέας Πολιτισμού. Η θέση αυτή είναι αντίστοιχη του υπουργού Πολιτισμού, ενός χαρτοφυλακίου που δεν υπάρχει στην κυβέρνηση του Μπολσονάρου, αφού ενσωματώθηκε, μαζί με το υπουργείο Αθλητισμού, στο υπουργείο Εθνικότητας. Στο βίντεο ανακοινώνει τα βραβεία με μουσική υπόκρουση μια όπερα του Βάγκνερ – του αγαπημένου συνθέτη του Χίτλερ. «Η βραζιλιάνικη τέχνη της επόμενης δεκαετίας θα είναι ηρωική και θα είναι εθνική (…) και αγέρωχη επειδή έχει τις ρίζες της στα ιδανικά του λαού μας, διαφορετικά δεν θα είναι τίποτα», ακούγεται να λέει.

Ο Γκέμπελς, απευθυνόμενος σε θεατρικούς διευθυντές, είχε πει κάτι παρόμοιο, σύμφωνα με τον βιογράφο του, Πέτερ Λόνγκεριχ: «Η γερμανική τέχνη της επόμενης δεκαετίας θα είναι ηρωική, θα είναι παράφορα ρομαντική, θα είναι αντικειμενική και χωρίς συναισθηματισμούς, θα είναι εθνική με μεγάλο πάθος και εξίσου αγέρωχη και δεσμευτική, διαφορετικά δεν θα είναι τίποτα».

Ο Αλβίμ ζήτησε συγγνώμη για το «λάθος που δεν έγινε σκόπιμα».

«Αν γνώριζα την προέλευση της φράσης, δεν θα την χρησιμοποιούσα ποτέ», έγραψε στο Facebook, εξηγώντας ότι η ομιλία του γράφτηκε με βάση διάφορες ιδέες των συμβούλων του. Πρόσθεσε ότι «απορρίπτει όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και το ναζιστικό καθεστώς» και ζήτησε συγγνώμη από την εβραϊκή κοινότητα για την οποία «τρέφει το βαθύτερο σεβασμο»

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα