Ο Άσαντ μπορεί να έπεσε ωστόσο ο πόλεμος συνεχίζεται στη Συρία, όπου διαμορφώνονται νέα δεδομένα μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Οι φόβοι για μια ανθρωπιστική κρίση είναι κάτι παραπάνω από έντονοι, την ώρα που ο Ερυθρός Σταυρός, κάνει αγωνιώδες κάλεσμα στους συγγενείς των αγνοουμένων να μην ξεθάβουν τους νεκρούς.
Οι οικογένειες των αγνοουμένων στη Συρία δεν πρέπει να ενδώσουν στην επιθυμία τους να προσπαθήσουν να βρουν και να ξεθάψουν οι ίδιοι τις σορούς των συγγενών τους καθώς αυτό μπορεί να εμποδίσει την ταυτοποίησή τους, κάλεσε ο Ερυθρός Σταυρός.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το θέμα των αγνοουμένων είναι «κεντρικό σήμερα αλλά και στο μέλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Κριστιάν Καρντόν, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Όταν αυτά τα στάδια πραγματοποιούνται σωστά, καθιστούν δυνατή τη δημιουργία ενός πιο ειρηνικού κλίματος προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουμε προς τις διαπραγματεύσεις ειρήνης και συμφιλίωσης», εξήγησε.
100.000 εξαφανισμένοι
Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν στη Συρία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, κυρίως ενώ βρίσκονταν στα χέρια των δυνάμεων του έκπτωτου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος ανατράπηκε την Κυριακή από έναν συνασπισμό ανταρτών, υπό τη διοίκηση της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιαρ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν δεκάδες άνδρες με αδυνατισμένα πρόσωπα, μερικούς τους κουβαλούσαν σύντροφοί τους γιατί ήταν πολύ αδύναμοι για να σταθούν στα πόδια τους, βγαίνοντας από τη φυλακή Σεντνάγια την Κυριακή, την οποία η Διεθνής Αμνηστίας αποκαλεί «ανθρώπινο σφαγείο».
Ενώ οι οικογένειες αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ζωντανά ή νεκρά, πρέπει «να διασφαλιστεί ότι υπάρχει σεβασμός στα νεκροταφεία και σε άλλα μέρη όπου θα μπορούσαν να έχουν ταφεί άνθρωποι», τόνισε ο Καρντόν, πρώην επικεφαλής των δραστηριοτήτων προστασίας στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, υπάρχει διάχυτη ανησυχία καθώς οι συνθήκες διαβίωσης είναι πλέον ακόμα πιο δύσκολες.
Τα τρόφιμα είναι δυσεύρετα ενώ οι περισσότεροι, ακόμα κι αν βρουν τροφή, δεν είναι σε θέση να την αγοράσουν. Η τιμή του ψωμιού είναι στα ύψη ενώ σχεδόν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Την ίδια ώρα χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες επιστρέφουν στην πατρίδα τους, μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία.
Κατά χιλιάδες, Σύροι πρόσφυγες που ζούσαν στην Τουρκία έσπευσαν στα νότια της χώρας για να επιστρέψουν στη Συρία, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνει τη Δευτέρα (09.12.2024) ότι επαναλειτουργεί η μεθοριακή διάβαση του Γιαλανταγί, στην επαρχία Χατάι, που παρέμενε κλειστή από το 2013…