Κόσμος

“Μην ταπεινώνετε τη βασανισμένη Ελλάδα”

Ιδιαίτερα… φιλέλληνας έχει γίνει τον τελευταίο καιρό ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Και μέσω του βιβλίου του με τίτλο «Αναδιαμορφώσεις», το οποίο παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας (08.05.2017) ζήτησε να μην ταπεινώνεται άλλο η βασανισμένη Ελλάδα.

Ο Γκάμπριελ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και στα λάθη της γερμανικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και γράφει συγκεκριμένα: «Δεν θα πρέπει μια βασανισμένη χώρα, όπως η Ελλάδα, να την ταπεινώνει κανείς για να βγάλει από τη μέση μια αριστερή κυβέρνηση».

Σχετικά με την εκλογή του νέου Γάλλου προέδρου είπε: «Χθες ήταν μια μεγάλη νίκη για τον φίλο μου Εμανουέλ Μακρόν. Ήμασταν συνάδελφοι, ως υπουργοί Οικονομίας, αλλά διατηρούμε και προσωπικές σχέσεις, γεγονός που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Τώρα θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχει επιτυχία η πολιτική Μακρόν για τη Γαλλία και την Ευρώπη. Διότι, σε περίπτωση που αποτύχει, η Μαρίν Λε Πεν είναι ακόμη νέα για να ξαναβάλει υποψηφιότητα σε 5 χρόνια».

Δεν ήταν προφανώς τυχαίο ότι o Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέλεξε τη χθεσινή 8η Μαΐου, ημέρα νίκης των Συμμάχων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου επί της ναζιστικής Γερμανίας και την προηγουμένη της Ημέρας της Ευρώπης, για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο με τον τίτλο «Αναδιαμορφώσεις». Σε 262 σελίδες του βιβλίου, ο Γκάμπριελ «εξερευνά» την παγκόσμια πολιτική γεωγραφία του 21ου αιώνα με όλες τις αντιθέσεις της, τις κρίσεις, την τρομοκρατία, τη μετανάστευση, τις φυσικές καταστροφές, τις τεχνολογικές προόδους για να επιστρέψει στη γηραιά ήπειρο, την Ευρώπη και τη Γερμανία.

«Ο κόσμος βρίσκεται σε διαδικασία αναδιαμόρφωσης» λέει ο Γκάμπριελ. «Η Ασία αναπτύσσεται, η Λατινική Αμερική και η Αφρική αναπτύσσονται, εμείς συρρικνωνόμαστε. Ακόμη και η μεγάλη Γερμανία δεν θα διαδραματίζει πλέον κανένα ρόλο, δεν θα έχει φωνή εάν δεν είναι ευρωπαϊκή φωνή. Γι’ αυτό και στο βιβλίο δίνεται μεγάλη σημασία σε αυτήν την ιδέα» τονίζει.

Έχοντας στο πλευρό του τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γκάμπριελ δεν περιορίζεται στην περιγραφή προβλημάτων, αλλά κάνει προτάσεις και παρουσιάζει ιδέες που όμως παραμένουν στη σφαίρα των γενικεύσεων χωρίς να εξειδικεύονται.

Προτείνει για παράδειγμα, στιβαρή στάση απέναντι στον «αδελφό» ένοικο του Λευκού Οίκου, ασφάλεια, ελευθερία και ευημερία για όλους και όχι μόνο για μερικούς και σε ό,τι αφορά τη Γερμανία να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως δάσκαλος, αλλά να έχει πάντα συνείδηση του παρελθόντος της. Και φυσικά, μια τέτοια ημέρα με μια τέτοια νίκη του Εμανουέλ Μακρόν δεν θα μπορούσε να μην την εκμεταλλευτεί ο Γκάμπριελ για να περάσει το μήνυμα ότι η Γερμανία θα πρέπει να τολμήσει περισσότερη Ευρώπη.

Αλλά τι σημαίνει περισσότερη Ευρώπη; Κατά τον Γκάμπριελ σημαίνει περισσότερες επενδύσεις στην Ευρώπη, σημαίνει μεταστροφή στην πολιτική των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων, σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία σε άλλες χώρες. Αλλά και σε άλλο σημείο του βιβλίου ο Γκάμπριελ επισημαίνει λάθη στη γερμανική ευρωπαϊκή πολιτική και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Δεν θα πρέπει κανείς μια βασανισμένη χώρα όπως η Ελλάδα να την ταπεινώνει για να βγάλει από τη μέση μια αριστερή κυβέρνηση, γράφει.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, ο Γκάμπριελ στρέφεται ενάντια στον φόβο αλλά και στις ψευδαισθήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Deutsche Welle
Φωτογραφίες: EPA

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκηνές που θυμίζουν Μεσαίωνα στη Λιβυή: Βίντεο με αλυσοδεμένο βουλευτή που εξαφανίστηκε πριν 1 χρόνο - Υπέστη βασανιστήρια στη φυλακή
Στις 5 Μαΐου κυκλοφόρησαν βίντεο και εικόνες, των οποίων η αυθεντικότητα αμφισβητείται, τα οποία δείχνουν τον αλ-Ντέρσι γυμνό, αλυσοδεμένο από τον λαιμό, να παρακαλεί τον Χαφτάρ για την απελευθέρωσή του
Λιβυκός στρατός
Η νεότερη influencer στη Γάζα ανάμεσα στα δεκάδες παιδιά που σκοτώθηκαν από επιδρομές του Ισραήλ - Ήταν μόλις 11 ετών
Η Γιακίν και ο αδελφός της, παρέδιδαν τρόφιμα, παιχνίδια και ρούχα σε εκτοπισμένες οικογένειες και είχαν ενεργό ρόλο σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό που είναι αφιερωμένος στην ανθρωπιστική βοήθεια
Η 11χρονη Υaqeen Ηmad που σκοτώθηκε στη Γάζα
2
«Χαμός» με γκράφιτι του Νετανιάχου που φιλάει τον Χίτλερ στην Ιταλία - Η καλλιτέχνης το ονόμασε «Η Τελική Λύση»
Η Λάικα υπερασπίστηκε το έργο της σε μια ανάρτηση στα social media, λέγοντας ότι οι εικόνες είχαν σκοπό να προκαλέσουν την προσοχή του κοινού και των μέσων ενημέρωσης
Το γκράφιτι της Λάικα σε τοίχο της Ρώμης 3
Κομισιόν προς Τουρκία: Μπορεί να αποκλειστεί μια τρίτη χώρα από την ευρωάμυνα αν απειλεί κράτος-μέλος
«Η συμμετοχή μιας τρίτης χώρας μπορεί να αποκλειστεί, αν η εν λόγω τρίτη χώρα θέτει άμεση απειλή στην άμυνα ή την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους της ΕΕ ή σε ολόκληρη την ΕΕ»
Τουρκικές Φρεγάτες 7