“Μίνι κραχ” στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να καταρρέουν και να σημειώνουν δραματική πτώση. Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 831,83 μονάδες έχοντας απώλειες 3,15%. Ανάλογη εικόνα και για τον δείκτη των μετοχών υψηλής τεχνολογίας που έχασε 315,97 μονάδες με πτώση 4,08%. Και ο S&P υποχώρησε κατά 94,66 μονάδες με κάμψη 3,28%.
Αιτία για την εξέλιξη αυτή ήταν ο μαινόμενος εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, αλλά και το ράλι των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα που έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 ετών.
Προβλήματα και στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια
Η κακή εικόνα στα διεθνή χρηματιστήρια φάνηκε από το πρωί χθες όπου τα ευρωπαϊκά σημείωναν σημαντικές απώλειες. Τελικά έκλεισαν τόσο η Φρανκφούρτη όσο και το Παρίσι με πτώση 2,21% και 2,11% αντίστοιχα. Μικρότερες οι απώλειες 1,27% στο Λονδίνο.
Στην Ευρώπη το κακό κλίμα πυροδοτείται και από την ένταση στις σχέσεις ΕΕ και Ιταλίας.
Το επενδυτικό κλίμα διαμορφώνουν τις τελευταίες ημέρες οι κινήσεις των αμερικανικών ομολόγων τα οποία έχουν βρεθεί να κατρακυλούν καθώς οι αποδόσεις τους σκαρφαλώνουν σε υψηλά άνω των επτά ετών.
Οι υψηλότερες αποδόσεις ισοδυναμούν με αυξημένο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τους επενδυτές, κάτι που μπορεί να επιβαρύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Την ίδια στιγμή, ενισχύουν την ελκυστικότητα των τίτλων έναντι των μετοχών.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου (Treasuries) ενισχύεται σήμερα 1,8 μονάδες βάσης στο 3,23%, παραμένοντας κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011. Παράλληλα, η απόδοση του διετούς τίτλου κινείται σε υψηλό από το 2008.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να στραφεί πάντως τις επόμενες ημέρες στα εταιρικά αποτελέσματα που θα ξεκινήσουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οι αναλυτές περιμένουν σε γενικές γραμμές ένα ακόμα ισχυρό τρίμηνο εταιρικών αποτελεσμάτων.
Δεν… “ιδρώνει το αυτί” της Ιταλικής κυβέρνησης
Οι προειδοποιήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, του Γραφείου Προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής, του ΔΝΤ, της Κομισιόν και χθες της Moody’ s, για το «φουσκωμένο» έλλειμμα του 2019, δεν πτοούν την ιταλική κυβέρνηση. Όχι μόνο οι Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο προχωρούν ακάθεκτοι και συνεχίζουν να αγνοούν τους δημοσιονομικούς κανόνες αλλά φαίνεται πως ετοιμάζονται για τη μεγάλη κόντρα με την Ευρώπη και την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Το επεισόδιο της Τρίτης μεταξύ του Τρία και του Σαλβίνι είναι χαρακτηριστικό του κλίματος. Παρουσιάζοντας λεπτομερώς τα νούμερα του προσχεδίου στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το κόστος για τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή διαμορφώνεται στα 600 εκατ. ευρώ για το 2019. Αμέσως, ο Σαλβίνι έσπευσε να τον διορθώσει, τονίζοντας ότι το κόστος είναι σχεδόν τριπλάσιο και ξεπερνάει τα 1,7 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, η Moody’ s ετοιμάζεται να υποβαθμίσει την Ιταλία στο τέλος του μήνα, αφού πρώτα κατατεθεί το τελικό προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού στην Κομισιόν και ενδεχόμενη αποπομπή του Τρία εκτιμάται ότι θα επηρέαζε αρνητικά τη στάση των οίκων αξιολόγησης και των επενδυτών. Η Ιταλία αξιολογείται δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «junk» και η Moody’ s έχει ήδη ανακοινώσει ότι το ιταλικό αξιόχρεο βρίσκεται σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν χθες με το 10ετές να αγγίζει το 3,44% μετά τις διαβεβαιώσεις του Τρία που έκανε λόγο για προσπάθεια αποκατάστασης της επενδυτικής εμπιστοσύνης, ωστόσο επανήλθαν πάνω από το 3,5% μετά το δημοσίευμα του Reuters για το αβέβαιο μέλλον του ΥΠΟΙΚ.