Ούτε κοινές δηλώσεις, ούτε συνέντευξη Τύπου ούτε... τίποτα. Πέντε Ευρωπαίοι ηγέτες και ο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκαν στο Βερολίνο, τα είπαν, τα... συμφώνησαν και έφυγαν ο καθένας για το "σπίτι" του.
Ήταν μια Σύνοδος Κορυφής, έστω και… “μίνι” όπως χαρακτηρίζεται, που έγινε ανάμεσα σε έναν απερχόμενο πρόεδρο (Μπαράκ Ομπάμα), ένα πρόεδρο που η δημοφιλία στη χώρα του είναι στα τάρταρα (Φρανσουά Ολάντ), έναν πρωθυπουργό υπό παραίτηση (ο Ματέο Ρέντσι έχει δηλώσει πως θα παραιτηθεί αν χάσει στο δημοψήφισμα στην Ιταλία), έναν πρωθυπουργό με… πήλινα πόδια (Μαριάνο Ραχόι), μια καγκελάριο που ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα είναι ξανά υποψήφια (Άνγκελα Μέρκελ) και μια πρωθυπουργό (Τερέζα Μέι) που δεν έχει εκλεγεί και σε λίγο η χώρα της δεν θα είναι μέλος της Ε.Ε.
Που τι σημαίνει; Ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων αλλά μάλλον λίγο τον ενδιαφέρει. Όπως μάλλον δεν τον ενδιαφέρουν και οι αποφάσεις που ελήφθησαν. Εντύπωση προκαλεί ότι δεν έγιναν κοινές δηλώσεις. Η Μέρκελ έκανε ξεχωριστές δηλώσεις με τον Μαριάνο Ραχόι και την Τερέζα Μέι, αφού αποχαιρέτισε με ένα φιλί τον Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αναλάβει να καθησυχάσει τους συνομιλητές του για το τι θα κάνει ο διάδοχός του στον Λευκό Οίκο μετά τις 20 Ιανουαρίου, αφού θα αναλάβει καθήκοντα και επίσημα. Οι έξι ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στο πλαίσιο πολυμερών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ και να προωθήσουν τη διατλαντική ατζέντα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως αν η Ρωσία επιτεθεί σ’ ένα μέλος του ΝΑΤΟ, αυτός θα εξετάσει αν η χώρα στόχος είχε εκπληρώσει τις αμυντικές δεσμεύσεις της, πριν της παράσχει στρατιωτική βοήθεια. Και φυσικά αυτό θορύβησε τους πάντες.
«Οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να εργασθούν συλλογικά για να προωθήσουν τη διατλαντική ατζέντα, ιδιαίτερα για να φέρουν τη σταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και για να εξασφαλίσουν τη διπλωματική διευθέτηση των συγκρούσεων στη Συρία και την ανατολική Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
«Οι ηγέτες υπογράμμισαν επίσης τη σημασία που έχει το να συνεχιστεί η συνεργασία μέσω πολυμερών θεσμών, περιλαμβανομένου του ΝΑΤΟ», προστέθηκε.
Πέρα από τις συνέπειες της εκλογής Τραμ όσον αφορά στο ΝΑΤΟ και στις διμερείς σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ, τις συζητήσεις Ομπάμα, Μέρκελ, Ολάντ, Μέι, Ραχόι και Ρέντσι, απασχόλησαν η κατάσταση στη Συρία, η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, οι σχέσεις με τη Ρωσία, το προσφυγικό και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Όσον αφορά στον Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο μοναδικός από τους έξι που έχει συναντήσει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, ενημέρωσε τους πέντε Ευρωπαίους ηγέτες για την προσωπικότητα και τις μετεκλογικές προτεραιότητές του.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Deutsche Welle