Κόσμος

“Μήνυμα” Ερντογάν λίγο πριν το τετ α τετ με Τσίπρα: Εκδώστε τους “8”

Μερικές μέρες απομένουν μέχρι τη συνάντηση που θα έχουν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία και ο πρόεδρος της χώρας φρόντισε να στείλει, εμμέσως, ένα μήνυμα την Αθήνα: απαίτησε ξανά την έκδοση των οκτώ αξιωματικών που θεωρεί πραξικοπηματίες.

Το βράδυ της Τετάρτης (30.01.2019) συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνεδρίαση έγινε μερικά 24ωρα πριν από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, στις 5 Φεβρουαρίου και περιείχε «μηνύματα» αλλά χωρίς καμία αναφορά στην Ελλάδα.

[read4more]

Στο ανακοινωθέν της τουρκικής προεδρίας μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπάρχουν οι συνήθεις αναφορές στο Αιγαίο, την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο. Το «μήνυμα», όμως, που θέλησε να στείλει ο Ερντογάν αφορά στους «τρομοκράτες» που έχουν βρει καταφύγιο στο εξωτερικό. Όπως οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί τους οποίους οι Άγκυρα κατηγορεί για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος και έχουν πάρει άσυλο στην Ελλάδα.

Στο ανακοινωθέν δεν υπάρχει άμεση αναφορά ούτε στην Ελλάδα ούτε στους «8». Αναφέρεται όμως ότι «είναι απαράδεκτο ότι ορισμένες χώρες δεν εκδίδουν μέλη τρομοκρατικής ομάδας (σ.σ. όπως θεωρείται το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ο Ερντογάν για την απόπειρα πραξικοπήματος) που φυγοδικούν και των οποίων η επιστροφή (στην Τουρκία) προβλέπεται από τις διεθνείς Συνθήκες».

Βασικά, το ανακοινωθέν κάνει αναφορές στις απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Τουρκία και στη μάχη κατά της «τρομοκρατίας» στη Βόρεια Συρία (στην Ιντλίμπ και τη Μανμπίτζ), δηλαδή στη μάχη κατά των Κούρδων της περιοχής.

Στην τελευταία παράγραφο του ανακοινωθέντος, έρχεται και η αναφορά στο Αιγαίο, την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο. Εκεί, όπως και στη Μαύρη Θάλασσα, όπως τονίζεται, η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για την προφύλαξη των δικαιωμάτων της, τα οποία προκύπτουν από τις διεθνείς Συνθήκες.

Δείτε εδώ όλη την ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κηδεία Πάπα Φραγκίσκου: Ποιος θα κάτσει και πού – Με αλφαβητική σειρά τα καθίσματα και με αυστηρό dress code
Οι ξένοι ηγέτες θα καθίσουν στην κηδεία βάσει της ονομασίας των χωρών τους στα γαλλικά, τη γλώσσα της διπλωματίας - Στην τρίτη σειρά ο Τραμπ; Τι είχε συμβεί στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου B'
Πάπας Φραγκίσκος
Νεκρή πενταμελής οικογένεια από επίθεση σε καταυλισμό στη Γάζα - Στους 23 οι νεκροί από πλήγμα σε σπίτι στη Τζαμπάλια
Ο καταυλισμός αλ Μαουάσι έχει γίνει επανειλημμένα στόχος αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ, με τον στρατό να δηλώνει ότι στοχοθετεί υποδομές από τις οποίες δρα η Χαμάς
Άνθρωποι συγκεντρώνονται κοντά στα πτώματα Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινά χτυπήματα (δεν απεικονίζονται), στο νοσοκομείο Nasser, στο Khan Younis, στη νότια Λωρίδα της Γάζας
Το Βατικανό ετοιμάζεται να κλείσει το φέρετρο του Πάπα Φραγκίσκου - Πάνω από 128.000 πιστοί στο λαϊκό προσκύνημα
Δεκάδες χιλιάδες πενθούντες έχουν κάνει ουρές για ώρες για να αποτίσουν τα τελευταία τους σέβη στον ποντίφικα, του οποίου το φέρετρο θα κλείσει στις 8 το απόγευμα
Το σώμα του Πάπα Φραγκίσκου αναπαύεται μέσα στο φέρετρό του, στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό