Παρασκευή, 19 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία – «Ανησυχητικές οι κινήσεις της»

Μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία – «Ανησυχητικές οι κινήσεις της»

Την ανησυχία των ΗΠΑ για την ανάκληση της βουλευτικής ιδιότητας του βουλευτή Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, ο οποίος ανήκει στο φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, εκφράζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα γεγονότα στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχητικών κινήσεων που έγιναν στις 17 Μαρτίου για την ανάκληση της βουλευτικής ιδιότητας του βουλευτή Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου».

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τονίζει ότι παρακολουθεί την έναρξη των προσπαθειών για τη διάλυση του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, σημειώνοντας ότι μια τέτοια απόφαση:

* Θα υπονομεύσει αδικαιολόγητα τη βούληση των Τούρκων ψηφοφόρων

* Θα υπονομεύσει περαιτέρω τη δημοκρατία στην Τουρκία

* Θα αρνηθεί σε εκατομμύρια Τούρκους πολίτες την εκλεγμένη εκπροσώπησή τους.

Το HDP, που έλαβε μέρος σε εκλογές στην Τουρκία για πρώτη φορά το 2014, διαθέτει ευρεία απήχηση. Το 2018 συγκέντρωσε σχεδόν έξι εκατομμύρια ψήφους (το 11,7%).

Όμως το κόμμα έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αρχών, με το ακροδεξιό κόμμα που αποτελεί εταίρο στην κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απαιτεί να τεθεί εκτός νόμου.

Οι εξελίξεις αυτές καταγράφηκαν την ώρα που τα ποσοστά του AK και του MHP πέφτουν στις δημοσκοπήσεις, καθώς η τουρκική οικονομία ασθμαίνει, κυρίως εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Οι επόμενες εκλογές στην Τουρκία κανονικά θα διεξαχθούν το 2023.

Το HDP, που βλέπει «βαρύ πλήγμα για τη δημοκρατία και το κράτος του νόμου» στην Τουρκία στην πρωτοβουλία για να τεθεί εκτός νόμου, διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει τον αποφασιστικό αγώνα του για δημοκρατικές πολιτικές στη χώρα.

Εάν απαγορευθεί, το HDP αναμένεται – όπως έχει συμβεί ήδη επανειλημμένα στο παρελθόν, καθώς οι αρχές στην Άγκυρα έχουν θέσει εκτός νόμου πολλούς σχηματισμούς που εκπροσωπούσαν την κουρδική μειονότητα – να ανασυγκροτηθεί και να κατέβει στις εκλογές με νέο όνομα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις