Χιλιάδες κόσμου συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Φινλανδία, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται στο κέντρο του Ελσίνκι παρά τον φθινοπωρινό καιρό και τις διαφωνίες μεταξύ των συνδικαλιστών, κάποιοι από τους οποίους εξέφραζαν φόβους ότι η κινητοποίηση δεν θα είναι μαζική.
Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση αναμένεται να επηρεάσει τη ζωή περίπου μισού εκατομμυρίου επιβατών που χρησιμοποιούν καθημερινά τα τρένα, τα λεωφορεία, τα τραμ και το μετρό της πρωτεύουσας.
Επίσης τα λιμάνια και τα αεροδρόμια αναμένεται να λειτουργήσουν στο ελάχιστο των δυνατοτήτων τους τουλάχιστον για ένα μέρος της ημέρας, ενώ και η εθνική αεροπορική εταιρεία Finnair ματαίωσε 15 εσωτερικές της πτήσεις και προβλέπει καθυστερήσεις στο σύνολο των υπηρεσιών της.
Από τον Μάιο που ανέλαβε καθήκοντα, ο πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα σχεδίασε όπως είχε δεσμευτεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ένα επίπονο πρόγραμμα περικοπών στις δημόσιες δαπάνες με στόχο να εξέλθει η χώρα από μια ύφεση τριών ετών.
“Το φινλανδικό κράτος χρεώνεται με ρυθμό σχεδόν ενός εκατομμυρίου ευρώ την ώρα εδώ και επτά χρόνια, νυχθημερόν, και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε κατ’αυτόν τον τρόπο”, επανέλαβε την Τετάρτη σε ένα από τα σπάνια τηλεοπτικά του διαγγέλματα.
Συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι, κοινωνικοί εταίροι και ιδιωτικοί υπάλληλοι: κανένας εργαζόμενος δεν γλιτώνει από τα μέτρα αυτά, ιδιαίτερα αυτοί που ήδη τα έβγαζαν πέρα μόλις και μετά βίας στο τέλος του μήνα, σύμφωνα με τα συνδικάτα.
Οι συνδικαλιστές ζητούν την απόσυρση των τελευταίων μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε η κυβέρνηση, οι οποίες προβλέπουν δραστικές περικοπές στις αποδοχές για τις υπερωρίες και τις Κυριακές, κατάργηση της πληρωμής δύο αργιών και κατάργηση οκτώ ημερών διακοπών για τους δημόσιους υπαλλήλους της κεντρικής διοίκησης.
Οι απεργίες και οι διαδηλώσεις είναι ένα σπάνιο φαινόμενο στην Φινλανδία όπου η κοινωνική πολιτική είναι εδώ και δεκαετίες ο καρπός της συναίνεσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Τώρα όμως μια μερίδα των Φινλανδών επικρίνει το πέρασμα αυτό της κυβέρνησης στη χρήση σιδηράς πυγμής, μετά την επιλογή που έκανε να ακολουθήσει τη νομοθετική οδό για να επισπεύσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων έπειτα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα.
Ωστόσο μεγάλη πλειοψηφία των Φινλανδών εξακολουθεί να δείχνει έτοιμη να καταπιεί το “πικρό χάπι” της λιτότητας: σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας Iltalehti, περισσότεροι από 70% των ερωτηθέντων τάσσονταν ολοκληρωτικά ή εν μέρει υπέρ των μέτρων λιτότητας και περισσότεροι από 20% τα έβρισκαν μάλλον ανεπαρκή.
Εξάλλου στο Facebook, 65.000 άνθρωποι συσπειρώθηκαν σε μια σελίδα που τάσσεται κατά των απεργιών υπό το σύνθημα: “Εργάζομαι και την Παρασκευή. Και είμαι υπερήφανος γι’αυτό”.
Η Φινλανδία, η οποία παρουσιαζόταν άλλοτε ως υπόδειγμα στην ευρωζώνη, βλέπει την οικονομία της να βυθίζεται εδώ και τρία χρόνια στην ύφεση, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού της και της κρίσης που αντιμετωπίζουν τομείς της βιομηχανίας της.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ