Κόσμος

Μήνυμα Κομισιόν στον Ζάεφ: «Απέφυγε τις εκλογές»

Να αποφύγει τις εκλογές γιατί κάτι τέτοιο θα καθυστερούσε τη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. έστειλε η Κομισιόν, δια του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου, Γιοχάνες Χαν, στον Σκοπιανό πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ.

Την τακτική της πίεσης που έφερε αποχή στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής (30.09.2018) συνεχίζει να ακολουθεί η Κομισόν στον Ζόραν Ζάεφ. Την Παρασκευή (05.10.2018) ο Γιοχάνες Χαν έστειλε εκ νέου μήνυμα στις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να αποφύγουν τις εκλογές και να περάσουν από τη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κοινοτικός Επίτροπος συνέστησε και μάλιστα… επειγόντως στον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ να αποφύγει τις εκλογές. Όπως μάλιστα είπε, το έχει πει και στον ίδιο αυτό. “Πρόωρες εκλογές θα έφερναν μόνον μία καθυστέρηση στην πορεία της διαδικασίας ένταξης της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, που διαφορετικά θα μπορούσε να δρομολογηθεί το καλοκαίρι του 2019”, επισημαίνει ο Αυστριακός πολιτικός, μιλώντας στην εφημερίδα της χώρας του, Kurier.

ΦΩΤΟ: Reuters

Χαν σε Ζάεφ: Το νέο όνομα θα περάσει στη Βουλή

Ο Γιοχάνες Χαν, μετά τις… νουθεσίες, εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα βρεθεί η πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή της ΠΓΔΜ για να περάσει η Συμφωνία και η Συνταγματική Αναθεώρηση.

Κατά τον ίδιο, το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής δεν ήταν αποτυχημένο. Ο Γιοχάνες Χαν τόνισε το (ασυνήθιστο για τον ίδιο) γεγονός πως το 94% όσων ψήφισαν, τάχθηκαν υπέρ της Συμφωνίας, αλλά η συμμετοχή ήταν μόλις 37%. Και αυτό επειδή η αντιπολίτευση πέτυχε να το μποϊκοτάρει.

Ο κοινοτικός Επίτροπος έκρινε ότι για να βρεθεί η πλειοψηφία που θέλει ο Ζάεφ στη Βουλή απαιτούνται 8 ή 9 ψήφοι από βουλευτές της αντιπολίτευση και κατά τη γνώμη του, αυτές οι ψήφοι μπορούν να βρεθούν. “Όλοι διακηρύττουν, μαζί και η αντιπολίτευση, πως θέλουν την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όμως γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει το αντίτιμο αυτής της λύσης” (σ.σ. του ονοματολογικού), και πρόκειται για μία λύση προς το συμφέρον της χώρας και όχι για κομματική πολιτική.

Η συμφωνία για μία αλλαγή του ονόματος είναι μία ευκαιρία, η οποία προέκυψε έπειτα από δεκαετίες και θα πρέπει κανείς να τη χρησιμοποιήσει», τονίζει ο Χαν στη συνέντευξή του. Και σημειώνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη προκαλέσει μία δυναμική στο σύνολο των Βαλκανίων, δίνοντας, για παράδειγμα, όπως σημειώνει, μία ώθηση στις συνομιλίες Σερβίας-Κοσόβου.

Κατά την άποψή του, συμβουλές από έξω δεν είναι αντιπαραγωγικές, το αντίθετο στην ΠΓΔΜ εκτιμάται το ξαφνικό ενδιαφέρον από την Ευρώπη και από τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα