Τρίτη, 30 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Μήνυση Σάντσεθ κατά του δικαστή που τον κάλεσε να καταθέσει προφορικά εναντίον της συζύγου του

Μήνυση Σάντσεθ κατά του δικαστή που τον κάλεσε να καταθέσει προφορικά εναντίον της συζύγου του

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ προσέφυγε στη δικαιοσύνη καταθέτοντας μήνυση κατά του δικαστή που τον κάλεσε να καταθέσει ως μάρτυρας εναντίον της συζύγου του, κατηγορώντας τον για «παράβαση καθήκοντος».

Στη μήνυσή που κατατέθηκε εξ ονόματος του Σάντσεθ από τον Γενικό Εισαγγελέα του Κράτους, υποστηρίζεται μεταξύ άλλων ότι ο δικαστής Χουάν Κάρλος Πεϊνάδο δεν σεβάστηκε το αξίωμα του πρωθυπουργού και τον ανέκρινε προφορικά, αντί να του επιτρέψει να δώσει γραπτή κατάθεση, όπως είχε ζητήσει.

«Η μήνυση αυτή (…) δεν είναι μια ευθεία επίθεση εναντίον της δικαστικής εξουσίας. Αντιθέτως, είναι έκφραση εμπιστοσύνης στη δικαστική εξουσία, τη μόνη ικανή να βάλει τέλος σε μια κατάχρηση, εν προκειμένω σε κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους ενός από τους περισσότερους από 5.000 δικαστές της Ισπανίας», αναφέρεται στο έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, στην πρωθυπουργική κατοικία, ο Σάντσεθ επικαλέστηκε το δικαίωμά του στη σιωπή. Η ισπανική νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να μην καταθέτουν εάν η έρευνα αφορά τον σύζυγό τους.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε να καταθέσει γραπτώς, αφού ο νόμος του δίνει αυτό το δικαίωμα, ως μέλος της ισπανικής κυβέρνησης. Ο δικαστής Πεϊνάδο αρνήθηκε, εξηγώντας ότι τον κάλεσε να καταθέσει ως σύζυγο της Μπεγκόνια Γκόμεθ και όχι ως πρωθυπουργό. Σε βάρος της Γκόμεθ διεξάγεται έρευνα για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής.

«Δεν μπορούμε να διαχωρίζουμε στα δυο έναν άνθρωπο και να υποκρινόμαστε ότι θα τον ανακρίνουμε ως σύζυγο, τη στιγμή που αυτό που αποτελεί αντικείμενο της προκαταρκτικής (…) είναι το γεγονός ότι ο σύζυγος του υπό έρευνα προσώπου είναι επικεφαλής της κυβέρνησης», αναφέρεται επίσης στο δικαστικό έγγραφο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις