Κόσμος

Miriam Makeba: Ποιά ήταν η γυναίκα “θρύλος” που τιμά η Google (ΦΩΤΟ, VIDEO)

Τα 81α γενέθλια της μεγάλης Νοτιοαφρικανής τραγουδίστριας Μίριαμ Μακέμπα (Miriam Makeba) ή αλλιώς Μάμα Άφρικα γιορτάζει η Google με το σημερινό της doodle!

Μια γυναίκα θρύλος για τη Νότια Αφρική. Ένα από τα σύμβολα του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ. Η Μίριαμ Μακέμπα (Miriam Makeba) ή αλλιώς Μάμα Άφρικα γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 81 χρόνια.

Ήταν 4 Μαρτίου του 1932 όταν είδε για πρώτη φορά το φως της ζωής, σε μια τενεκεδούπολη του Γιοχάνεσμπουργκ.
Η μητέρα της ήταν θεραπεύτρια-βοτανολόγος και ο πατέρας της Χόσα (μια από τις μεγαλύτερες φυλές της Νότιας Αφρικής).

Όταν ήταν μόλις 18 ημερών, η μητέρα της συνελήφθη γιατί πωλούσε μπύρα, που είχε φτιάξει η ίδια, από βύνη και καλαμποκάλευρο. Καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλακή και έτσι η Μίριαμ πέρασε τους έξι πρώτους μήνες της ζωής της στη φυλακή!

Ο πρώτος άνδρας, Τζέιμς Κουμπάι και πατέρας της μοναχοκόρης της Μπότζι Μακέμπα, την εγκατέλειψε όταν της διαγνώστηκε καρκίνος στο στήθος.
Παντρεύτηκε συνολικά πέντε φορές. Μεταξύ των συζύγων της, ο συμπατριώτης της τρομπετίστας της τζαζ Χιου Μασεκέλα και ο Αμερικανός πολιτικός ακτιβιστής Στόκλι Καρμάικλ, μέλος της ριζοσπαστικής οργάνωσης των μαύρων «Μαύροι Πάνθηρες». Ο γάμος τους προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στις ΗΠΑ και ακύρωση πολλών συναυλιών της. Το ζευγάρι αναγκάστηκε να μετακομίσει και να ζήσει στη Γουινέα.

Η καριέρα της…
Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετία του 1950, όταν συμμετείχε στο τζαζ συγκρότημα Manhattan Brothers αλλά έφυγε από εκεί και εντάχθηκε στο γυναικείο γκρουπ The Skylarks, τραγουδώντας μια μίξη τζαζ και παραδοσιακών τραγουδιών.

Χρονιά σταθμός το 1956 όταν ηχογράφησε τη μεγαλύτερη επιτυχία της, Pata Pata, που την έκανε γνωστή παγκοσμίως.
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά το 1959, αυτή τη φορά με τον Σόνι Πιλάι, έναν Νοτιοαφρικανό τραγουδιστή. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ Come Back, Africa, κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ, που σκηνοθέτησε ο Λίονελ Ρόγκοσιν.

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης της εξασφάλισε βίζα για να ταξιδέψει στο φεστιβάλ της Βενετίας, όπου το ντοκιμαντέρ κέρδισε το βραβείο των κριτικών. Την ίδια χρονιά, η Μακέμπα ήταν η πρωταγωνίστρια στο μιούζικαλ που ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ, το Κινγκ Κονγκ.
Στη συνέχεια ταξίδεψε στο Λονδίνο όπου γνώρισε τον Χάρι Μπελαφόντε, ο οποίος τη βοήθησε να γίνει γνωστή και στις ΗΠΑ.

Όταν το 1960 προσπάθησε να επιστρέψει στη Νότια Αφρική για την κηδεία της μητέρας της, ανακάλυψε ότι το καθεστώς του απαρτχάιντ είχε ακυρώσει το διαβατήριό της. Έτσι αναγκάστηκε σε εξορία.

Το 1962 η Μίριαμ Μακέμπα τραγούδησε στα γενέθλια του Τζον Κένεντι, μαζί με τον Μπελαφόντε, στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν. Δεν πήγε στο πάρτι που ακολούθησε γιατί ήταν άρρωστη. Αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέμενε να τη γνωρίσει και ο Μπελαφόντε έστειλε αυτοκίνητο να την πάρει για να γνωρίσει τον Αμερικανό πρόεδρο.

Το 1963 αποφάσισε να καταθέσει κατά του απαρτχάιντ στον ΟΗΕ. Και τότε, η νοτιοαφρικανική υπηκοότητα της και το δικαίωμά της να επιστρέψει στην πατρίδα της, είχαν ανακληθεί. Η Γουινέα, το Βέλγιο και η Γκάνα της προσέφεραν διαβατήρια και έτσι έγινε πολίτης του κόσμου. Της δόθηκε τιμητική υπηκοότητα από 10 χώρες.

Η Μίριαμ Μακέμπα έγινε η πρώτη Αφρικανή καλλιτέχνης που κέρδισε βραβείο Γκράμι (1966). Το μοιράστηκε με τον Χάρι Μπελαφόντε στην κατηγορία φολκ μουσικής για το άλμπουμ «An Evening With Belafonte/Makeba».

Επέστρεψε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική μετά την εξορία της, στις 10 Ιουνίου του 1990 μετά την αποφυλάκιση του Νέλσον Μαντέλα. Χρησιμοποίησε το γαλλικό της διαβατήριο.
Από την ημέρα που η κόρη της πέθανε στη γέννα (1985) έμεινε στις Βρυξέλλες.

Το 1974 τραγούδησε στο ζέσταμα του αγώνα πυγμαχίας «Rumble in the Jungle» μεταξύ του Μοχάμετ Αλι και του Τζορτζ Φόρμαν.

Η τελευταία περιοδεία
Το 2005 αποφάσισε να ξεκινήσει μια αποχαιρετιστήρια περιοδεία. Είχε προγραμματίσει συναυλίες σε όλες τις χώρες όπου είχε εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της καριέρας της. Μόνο που δε φανταζόταν τον τρόπο που θα τελείωνε αυτή η περιοδεία.

Ήταν 9 Νοεμβρίου 2008 όταν συμμετείχε σε συναυλία, στο Κόστελ Βολτούρνο, την οποία διοργάνωσε ο συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο (σ.σ. συγγραφέας του Γόμορρα) στο πλαίσιο της εκστρατείας του κατά της Καμόρα, της μαφίας της Καμπανίας. Τραγούδησε τη μεγάλη της επιτυχία, Pata Pata και μόλις τελείωσε, κατέρρευσε!


Την μετέφεραν στο νοσοκομείο αλλά οι γιατροί δε μπόρεσαν να την επαναφέρουν στη ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Miriam Makeba: Η Google της αφιερώνει το σημερινό doodle! (VIDEO)

Edward Gorey: Η Google του αφιερώνει το σημερινό της doodle (VIDEO)

Νικόλαος Κοπέρνικος: Η Google τιμά τα γενέθλιά του! (VIDEO)

Η Google, ο DA14 και το τέλος του κόσμου! (VIDEO)

George Ferris: Η Google τιμά έναν μεγάλο εφευρέτη και τον Άγιο Βαλεντίνο!

Google: Ένα υπέροχο doodle για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

H Google και ο Άγιος Βαλεντίνος

Mary Leakey: H Google τιμά μια μεγάλη αρχαιολόγο!

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα