Ο Μπαρνιέ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να δείξει ευελιξία σε ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα μέχρι τώρα, τα σύνορα ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
Τα δύο μέρη συμπίπτουν στο ότι δεν πρέπει να υπάρξουν «σκληρά» σύνορα, αλλά αδυνατούν να συμφωνήσουν στο πώς θα γίνει αυτό.
«Είμαστε διατεθειμένοι να βελτιώσουμε την πρότασή μας», είπε ο Μπαρνιέ και σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση και η επεξεργασία προτάσεων από την πλευρά της Βρετανίας «συνεχίζεται», ώστε να διευκρινιστεί «ποια αγαθά θα χρειάζονται να ελέγχονται, πού και πότε και από ποιον».
Το σενάριο το Μπρέξιτ να γίνει τον προσεχή Μάρτιο χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία προκαλεί συναγερμό και στις δυο πλευρές της Μάγχης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε στην επιστολή της πρόσκλησής του προς τους ηγέτες ότι είναι πάντα «πιθανό». Ενόψει αυτού του κινδύνου, πρόσθεσε, ίσως χρειαστεί η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής τον Νοέμβριο.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία οι κανόνες της ΕΕ θα πάψουν να ισχύουν στη Βρετανία μέσα σε μια νύχτα, προκαλώντας μεγάλες δυσχέρειες στην κίνηση αγαθών, προσώπων και την προσφορά υπηρεσιών από τη μια πλευρά στην άλλη και ενδεχομένως χαοτική κατάσταση.
«Το να περιοριστεί η ζημιά που θα προκαλέσει το Μπρέξιτ είναι αμοιβαίο συμφέρον μας. Δυστυχώς, το σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία είναι ακόμη αρκετά πιθανό. Αλλά εάν ενεργήσουμε όλοι μας με υπεύθυνο τρόπο, μπορούμε να αποφύγουμε μια καταστροφή», τόνισε ο Τουσκ στο κείμενο της επιστολής του προς τους αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.
Η Τερέζα Μέι θέλει να παρακάμψει τον Μισέλ Μπαρνιέ
Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι θα αποπειραθεί να παρακάμψει τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, τον Μισέλ Μπαρνιέ, και να πείσει τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών να συμφωνήσουν σε έναν συμβιβασμό στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Σάλτσμπουργκ, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Financial Times.
Η Τερέζα Μέι επιδιώκει να εξευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής συμβιβαστική λύση στο ακανθώδες ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη για το Μπρέξιτ, κατά τις πληροφορίες των Financial Times.
Η Die Welt βλέπει συμφωνία για συντεταγμένο Brexit
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για ένα συντεταγμένο Brexit, τονίζει η αγγλίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε άρθρο της που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, προτρέποντας παράλληλα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μεταβάλει κατά τι τις θέσεις της για να κλειστεί η διευθέτηση.
Η Μέι σημειώνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να επιδείξουν καλή θέληση για να αποφευχθεί η αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ χωρίς συμφωνία τον προσεχή Μάρτιο, κάτι που αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα.
«Βρισκόμαστε κοντά στο να επιτύχουμε τη συντεταγμένη αποχώρηση η οποία αποτελεί τη βάση ουσιαστικά για την οικοδόμηση μιας μελλοντικής στενής εταιρικής σχέσης», αναφέρει το κείμενο.
«Για να φθάσουμε σε μια επιτυχή κατάληξη, όπως ακριβώς το ΗΒ εξέλιξε τη θέση του, η ΕΕ θα χρειαστεί να κάνει το ίδιο. Καμιά από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να απαιτεί κάτι απαράδεκτο από την άλλη, όπως το να υπάρχουν εξωτερικά σύνορα και τελωνεία που θα χωρίζουν τμήματα του ΗΒ».
Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται σήμερα και αύριο στην Αυστρία για να συζητήσουν κυρίως για το διαζύγιο. Ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Μπρέξιτ Ντόμινικ Ράαμπ χαρακτηρίζει την άτυπη Σύνοδο Κορυφής «σημαντικό ορόσημο».
Ο Ράαμπ σημείωσε πως το Λονδίνο επιμένει στην πρότασή του για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας, επαρχίας του ΗΒ, με την Ιρλανδία, χώρα-μέλος της ΕΕ, ζήτημα που αποτελεί ένα από κυριότερα εμπόδια για το κλείσιμο συμφωνίας.
Την Τρίτη ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να βελτιώσουν την πρότασή τους για τη διαχείριση των συνόρων μετά το Μπρέξιτ.
Η Μέι επιχειρηματολογεί στο άρθρο της στη Βελτ ότι η δημιουργία «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας ή μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου ΗΒ θα απειλούσε την ειρήνη και την ασφάλεια της βρετανικής νήσου.
«Για να αποφύγουμε τα σκληρά σύνορα χρειαζόμαστε κίνηση αγαθών χωρίς τριβές. Αυτό δεν είναι το ίδιο με συμμετοχή στην Ενιαία Αγορά εν μέρει: οι βρετανικές εταιρείες δεν θα απολαύουν τα ίδια νομικά δικαιώματα», εξηγεί. «Αυτή λοιπόν η κίνηση χωρίς τριβές βρίσκεται στην καρδιά των νέων προτάσεων που κάναμε το καλοκαίρι».
Η δημιουργία ενός χώρου ελεύθερων συναλλαγών αγαθών και αγροδιατροφικών προϊόντων ανάμεσα στην ΕΕ και το ΗΒ, σε συνδυασμό με έναν «φιλικό για τις επιχειρήσεις διακανονισμό για τα τελωνεία, θα επέτρεπαν να μην υπάρχει ανάγκη για τελωνεία και ελέγχους στα σύνορά μας», κρίνει η Μέι. Αυτή η διευθέτηση θα προστατεύσει επίσης τις αλυσίδες εφοδιασμού που έχουν ενωθεί στις δύο πλευρές, συμπληρώνει.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ