Site icon NewsIT

Μισέλ Μπαρνιέ: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

05.09.2024 | 15:26
Μισέλ Μπαρνιέ: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

epa09162881 Head of the Task Force for Relations with the UK, Michel Barnier attends a debate on EU-UK trade and cooperation agreement during the second day of a plenary session at the European Parliament in Brussels, Belgium, 27 April 2021. EPA/OLIVIER HOSLET / POOL

Νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας ορίστηκε σήμερα Πέμπτη (05.09.2024) ο Μισέλ Μπαρνιέ από τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο 73χρονος διάδοχος του Γκαμπριέλ Ατάλ, Μισέλ Μπαρνιέ, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα τη δεκαετία του 1970 σε ηλικία 27 ετών. Πριν διοριστεί πρωθυπουργός της Γαλλίας είχε παίξει σημαντικό πολιτικό ρόλο τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2021 μάλιστα, είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητα του στις προεδρικές εκλογές του 2022 με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Πέραν του ότι ανέλαβε να χειριστεί τη διαπραγμάτευση για το Brexit εξ ονόματος της ΕΕ , έχει μακρά σταδιοδρομία: Διετέλεσε βουλευτής, γερουσιαστής και μέλος πολλών κυβερνήσεων της γαλλικής δεξιάς τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, αναλαμβάνοντας διάφορα χαρτοφυλάκια (Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, Γεωργίας κ.ά.). Υπήρξε επίσης δύο φορές μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1999-2004 και 2010-2014).

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, διορίστηκε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προετοιμασία και τη διενέργεια των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit την 1η Οκτωβρίου 2016. Ήταν επίσης ο κύριος διαπραγματευτής για την εμπορική συμφωνία του 2020 μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ και έλαβε την εντολή διαπραγμάτευσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 Φεβρουαρίου 2020.

Τον Ιανουάριο του 2021, ο 73χρονος διορίστηκε ειδικός σύμβουλος της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβλέποντας την επικύρωση της Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με νέες ρυθμίσεις που ανέθεσαν την ευθύνη για την εφαρμογή της συμφωνίας στον Αντιπρόεδρο, Μάρος Σέφκοβιτς.

Ο Μπαρνιέ το 2021 δημιούργησε μια πολιτική φατρία εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος με το όνομα «Πατριώτης και Ευρωπαίος» στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια πιθανή υποψηφιότητα στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2022.

Τον Αύγουστο της ίδια χρονιάς Ο Μισέλ Μπαρνιέ ξεκίνησε την προεδρική του εκστρατεία. Στο συνέδριο του κόμματος των Ρεπουμπλικανών το 2021, βγήκε τρίτος μετά τον Ερίκ Σιοτί και τη Βάλερι Πεκρές, η οποία εν τέλει εκπροσώπησε το κόμμα στις προεδρικές εκλογές.

Πριν την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του 2022, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ιδιωτικό γεύμα με την τότε αντίπαλο του Μακρόν, Βαλερί Πεκρές, η οποία είχε επισκεφτεί την Αθήνα. Ο Μισέλ Μπαρνιέ και ο τότε βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Χατζηβασιλείου είχαν δώσει το παρόν.

Δύο μήνες μετά τις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στη Γαλλία τον Ιούλιο του 2024, ο πρόεδρος  Εμμανουέλ Μακρόν εξέτασε μια σειρά από πιθανούς υποψήφιους για την πρωθυπουργία, καταλήγοντας τελικά στον Μισέλ Μπαρνιέ. Ο συντηρητικός πολιτικός ορίστηκε πρωθυπουργός της χώρας στις 5 Σεπτεμβρίου 2024.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version