Κυριακή, 20 Οκτ.
17oC Αθήνα

Μοιρασμένη στα δύο η Ουκρανία

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η Γιούλια Τιμοσένκο που ήρθε δεύτερη στις προεδρικές εκλογές αρνείται να δεχτεί την ήττα της και να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία.

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, με την δεύτερη σε ψήφους Γιούλια Τιμοσένκο να αρνείται να δεχτεί την ήττα της και τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς να εκλέγεται πρόεδρος στον β’ γύρο με διαφορά μόλις 3% από την Τιμοσένκο.
 
Ο 59χρονος Βικτόρ Γιανουκόβιτς πρώην μηχανικός με καταμετρημένο το 98,84% των ψήφων, παίρνει ποσοστό 48,66% έναντι 45,75% της Τιμοσένκο. Περίπου 1,1 εκατομμύριο ψηφοφόροι ωστόσο (ποσοστό 4,38%) καταψήφισαν και τους δύο υποψηφίους, όπως έχουν δικαίωμα να κάνουν βάση του εκλογικού νόμου.

Το στρατόπεδο της Τιμόσενκο προβάλλει μία παράλληλη δική του καταμέτρηση, στην οποία η πρωθυπουργός -που κατηγορεί τον Γιανουκόβιτς για καλπονοθεία-προηγείται με 0,8% του αντιπάλου της, προαναγγέλλοντας μία μακρά νομική διαδικασία αμφισβήτησης του αποτελέσματος.

Νωρίτερα, ο στενός συνεργάτης της Τιμοσένκο, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, ισχυρίστηκε ότι ένα μέλος εφορευτικής επιτροπής από το κόμμα της Τιμοσένκο δέχτηκε επίθεση και τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι, ενώ προσπαθούσε να προφυλάξει ένα χρηματοκιβώτιο γεμάτο με ψηφοδέλτια.  Όμως η κεντρική εφορευτική επιτροπή αμφισβητεί αυτόν τον ισχυρισμό, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατός του οφείλεται σε καρδιακή προσβολή.  Επίσης, ο Τουρτσίνοφ υποστήριξε ότι ψηφοφόροι πληρώθηκαν για να ψηφίσουν τον Γιανούκοβιτς αλλά και ότι στην περιοχή Ντόνετσκ, κάποιοι ψήφισαν πολλές φορές. Διαμαρτυρήθηκε τέλος για το μεγάλο αριθμό (1,5 εκατομμύριο) των ατόμων που τους δόθηκε η δυνατότητα να ψηφίσουν από το σπίτι τους για λόγους υγείας, επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από την ανατολική Ουκρανία, μια περιοχή που στηρίζει τον Γιανούκοβιτς.

Κατά τον πρώτο γύρο, στις 17 Ιανουαρίου, ο Γιανουκόβιτς υπερίσχυσε με δέκα εκατοστιαίες μονάδες της αντιπάλου του, η οποία τον κατηγόρησε ότι προετοιμάζεται για νέα νοθεία.

Στο μεταξύ, στο Κίεβο, στο εκλογικό τμήμα που ψήφισε ο Γιανουκόβιτς, τέσσερις κοπέλες έκαναν στριπτίζ, καταγγέλλοντας τον “βιασμό” της δημοκρατίας στη χώρα. Οι γυναίκες, μέλη μιας μικρής φεμινιστικής οργάνωσης, ξεντύθηκαν μπροστά στις κάμερες την ώρα που οι δημοσιογράφοι περίμεναν την άφιξη του Γιανούκοβιτς.  Η αστυνομία συνέλαβε τις ακτιβίστριες που δήλωσαν ότι δεν υποστηρίζουν κανέναν από τους δύο υποψήφιους και πως θα διαμαρτύρονταν με τον ίδιο τρόπο και στο εκλογικό τμήμα της Γιούλια Τιμόσενκο στο Ντνιπροπετρόβσκ αν είχαν τα χρήματα να ταξιδέψουν ως εκεί. Δείτε σχετικό βίντεο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε