Κόσμος

Μόλις 170 άνθρωποι φυλακίστηκαν για το αποτυχημένο πραξικόπημα στο Τατζικιστάν – Η σύγκριση με την Τουρκία

Πρόκειται για μια χώρα που το αποτυχημένο πραξικόπημα τον περασμένο χρόνο, δεν τράβηξε σε καμία περίπτωση – και λογικά – την προσοχή, όπως εκείνο του Ιουλίου στην Τουρκία.

Οι Αρχές του Τατζικιστάν καταδίκασαν μόλις 170 ανθρώπους για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα, την ίδια ώρα που στην Τουρκία ο Ερντογάν προχωρά σε σαρωτική εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού. Στο Τατζικιστάν, το πραξικόπημα οργανώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Αμπντουλαχίμ Ναζαρζόντα, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με 60 οπαδούς του από τις δυνάμεις ασφαλείας ενώ προσπαθούσε να ξεφύγει στα βουνά.

“Κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε περίπου 200 ανθρώπους… Συγκεντρώσαμε συγκεκριμένες αποδείξεις εναντίον τους” δηλώνει ο εισαγγελέας Γιουσούφ Ραχμόν, προσθέτοντας πως 170 καταδικάστηκαν καθώς έπαιξαν ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η κυβέρνηση του Τατζικιστάν, αμέσως μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος φυλάκισε τους πρωταίτιους ενώ έβγαλε εκτός νόμου το Ισλαμιστικό Κόμμα χαρακτηρίζοντάς το τρομοκρατική οργάνωση και συλλαμβάνοντας δεκάδες μέλη του.

Η σύγκριση βέβαια μεταξύ Τατζικιστάν και Τουρκίας, δεν μπορεί να γίνει σε απόλυτους αριθμούς, αλλά συγκριτικά. Η Τουρκία έχει πληθυσμό 79 εκατομμυρίων και το Τατζικιστάν 8.6 εκατομμυρίων. Η αναλογία δηλαδή είναι κοντά στο 1/10, κάτι που δεν ισχύει και για τις συλλήψεις μετά τα αποτυχημένα πραξικοπήματα, καθώς στο μεν Τατζικιστάν έγιναν μόλις 200, ενώ στην Τουρκία σχεδόν 60 χιλιάδες τιμωρήθηκαν είτε με φυλάκιση είτε με απομάκρυνση από την εργασία τους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ευλογίες του πάπα Φραγκίσκου από το «papa mobile», το μήνυμά του για το Πάσχα και η αναφορά στους Χριστιανούς της Γάζας
Ο Αργεντινός πάπας ζήτησε και πάλι κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων, όπως και να «παρασχεθεί βοήθεια στον κόσμο, ο οποίος πεινάει και προσμένει ένα μέλλον ειρήνης»
Ο πάπας Φραγκίσκος