Τον παρακολουθούσαν στενά επί 13 μήνες, ήξεραν τις διασυνδέσεις του με ισλαμιστές, αλλά δεν τον απέλασαν γιατί υποβάθμισαν τον κίνδυνο. Πάνω από ένα χρόνο οι γερμανικές διωκτικές αρχές ασχολούνται με την περίπτωση του 24χρονου Τυνήσιου, που οδήγησε τη νταλίκα στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι. Τον παρακολουθούσαν στενά για να εξακριβώσουν πόσο επικίνδυνος ήταν για τη δημόσια ασφάλεια. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται όμως ότι οι διωκτικές αρχές υποβάθμισαν τον κίνδυνο σύμφωνα με έρευνες της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung και των ραδιοφωνικών ιδρυμάτων NDR και WDR.
Όπως γράφει η Deutche Welle, ήδη από τις 17 Φεβρουαρίου του 2016 ο Ανίς Άμρι είχε χαρακτηριστεί εν δυνάμει επικίνδυνος για τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι πληροφορίες προέρχονταν από μια πηγή, που η αστυνομία άφησε να διεισδύσει σε ισλαμιστικούς κύκλους της Ρηνανίας Βεστφαλίας, και από τις μαροκινές μυστικές υπηρεσίες εσωτερικού DST, και ήταν το αποτέλεσμα αξιολόγησης ευρημάτων που ανιχνεύτηκαν στο κινητό του ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με αυτήν ο Άμρι είχε σερφάρει σε μια ισλαμιστική διαδικτυακή σελίδα αναζητώντας οδηγίες για την κατασκευή βομβών.
Στις 2 Φεβρουαρίου του 2016 παραδέχθηκε ότι ήρθε σε επαφή με μέλη του Ισλαμικού Κράτους και προσφέρθηκε να δράσει ως καμικάζι. Γνωστό ήταν επίσης ότι ήθελε να προμηθευτεί όπλα στη Γερμανία για επίθεση και ότι αναζητούσε συνεργούς. Παρά το γεγονός ότι οι απόψεις των διαφόρων υπηρεσιών ήταν αντικρουόμενες για την επικινδυνότητά του, τελικά οι υπηρεσίες υιοθέτησαν την υπόθεση ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε επίθεση. Συγχρόνως η Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος στο Ντίσελντορφ γνωστοποίησε εγγράφως ότι «επί τη βάσει των μέχρι τώρα υπαρχόντων διαπιστώσεων, μπορεί να τεθεί ως διαπίστωση ότι ο Άμρι θα συνεχίσει να σχεδιάζει επιθέσεις μακροπρόθεσμα».
Και όμως τον άφηναν να κινείται ελεύθερα! Την μεγαλύτερη ευκαιρία την έχασαν οι γερμανοί τον Ιούλιο του 2016 όταν παρά τα όσα γράφονται παραπάνω το Κοινό Κέντρο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας αποφάσισε ότι δεν υπάρχει διαπιστωμένος άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια της Γερμανίας από την δράση του Αμρί και δεν έπρεπε να απελαθεί! Και έτσι ο Άμρι παρέμεινε στη χώρα.
πηγη: DW