Πέμπτη, 5 Σεπτ.
34oC Αθήνα

Μόναχο: Η στιγμή που ο ένοπλος ανοίγει πυρ στο προξενείο του Ισραήλ

Μόναχο: Η στιγμή που ο ένοπλος ανοίγει πυρ στο προξενείο του Ισραήλ

Η στιγμή της επίθεσης από ένοπλο άνδρα έξω από το προξενείο του Ισραήλ στο Μόναχο έχει καταγραφεί σε ερασιτεχνικό βίντεο.

Ο άνδρας -που όπως έγινε γνωστό είναι ένας 18χρονος από την Αυστρία– και ο οποίος με τις πράξεις του σήμανε συναγερμό στο Μόναχο,φαίνεται να οπλίζει και να πυροβολεί μέσα στη μέση του δρόμου. Λίγο αργότερο στο σημείο έσπευδαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ο άνδρας έπεσε νεκρός. 

Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 09:00 (τοπική ώρα) ένας άνδρας με μακρύκανο όπλο έφθασε μπροστά στο Κέντρο Τεκμηρίωσης για τον Ναζισμό και πυροβόλησε τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο φυλάκιο μπροστά από το κτίριο. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά και τραυμάτισαν θανάσιμα τον δράστη, ενώ πολύ γρήγορα βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, καθώς στο γειτνιάζον κτίριο στεγάζεται το Γενικό Προξενείο του Ισραήλ, το οποίο επίσης φυλάσσεται. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, στην ανταλλαγή πυρών συμμετείχαν αρχικά πέντε αστυνομικοί, ενώ δεν υπάρχουν για την ώρα πληροφορίες για την ταυτότητα και τα κίνητρα του δράστη.

Δείτε το βίντεο 

 

Η αστυνομία εκτιμά ότι ο άνδρας έδρασε μόνος και δεν αναζητά τυχόν συνεργούς. Η επιχείρησή της ωστόσο συνεχίζεται, με την συνδρομή και ελικοπτέρου. Το περιστατικό συμπίπτει με την σημερινή επέτειο της επίθεσης Παλαιστινίων εναντίον ισραηλινών αθλητών στο ολυμπιακό χωριό κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου το 1972 και στο κτίριο του ισραηλινού προξενείου βρίσκονταν πολύ λίγοι εργαζόμενοι. Από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ έγινε γνωστό ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ εξέφρασε τη “φρίκη” του μετά την, όπως τη χαρακτήρισε, “τρομοκρατική επίθεση” που σημειώθηκε κοντά στο ισραηλινό προξενείο στο Μόναχο σήμερα, ανήμερα της 52ης επετείου της αιματηρής ομηρίας Ισραηλινών αθλητών από Παλαιστίνιους ενόπλους στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που έγιναν στην πόλη αυτή της νότιας Γερμανίας το 1972.

“Μαζί, εκφράσαμε από κοινού την καταδίκη μας και τη φρίκη μας για την τρομοκρατική επίθεση σήμερα το πρωί κοντά στο ισραηλινό προξενείο στο Μόναχο”, σημείωσε ο Χέρτσογκ σε ανάρτηση που έκανε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, ύστερα από συνομιλία που είχε σήμερα με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ μίλησε για “πολύ σοβαρή ενέργεια” και διαβεβαίωσε ότι “η προστασία των εβραϊκών και ισραηλινών εγκαταστάσεων συνιστά απόλυτη προτεραιότητα”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις