Οι 630 διασωθέντες μετανάστες του πλοίου που έχει ναυλωθεί από τη ΜΚΟ SOS Méditerranée ελλιμενίστηκε την Κυριακή στο λιμάνι της Βαλένθια.
Η άρνηση της Ιταλίας και της Μάλτας να δεχθούν το Aquarius βύθισε την Ευρώπη σε μια νέα κρίση για το θέμα των μεταναστών και προκάλεσε έντονη φραστική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία.
Στη Γαλλία, η επιλογή να μην επιτραπεί ο ελλιμενισμός του πλοίου, που πέρασε κοντά από τις ακτές, επικρίθηκε από ορισμένους, που κατήγγειλαν την έλλειψη συμπάθειας και αλληλεγγύης των γαλλικών αρχών, την ώρα που σχεδόν παντού στην Ευρώπη, κάτοικοι και κυβερνήσεις τείνουν να υιοθετούν θέσεις όλο και πιο άτεγκτες απέναντι στις μαζικές αφίξεις μεταναστών.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η OpinionWay για τα μέσα ενημέρωσης Public Sénat, Les Echos και Radio Classique, το 56% των Γάλλων δηλώνουν πως η Γαλλία έπραξε σωστά με το να μην δεχθεί το Aquarius, έναντι 42% που πιστεύουν το αντίθετο (το 2% δεν εκφράζει γνώμη).
Στη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, σχεδόν το 90% του πληθυσμού επιθυμεί περισσότερες απελάσεις παράνομων μεταναστών, και πολλές χώρες έχουν αναδείξει στην ηγεσία τους πολιτικούς με αυστηρές θέσεις κατά της μετανάστευσης.
Μπορεί η Γαλλία να μην πρότεινε στο Aquarius να ελλιμενιστεί στα λιμάνια της, πρότεινε ωστόσο στην Ισπανία να δεχθεί ένα μέρος των μεταναστών που διασώθηκαν από το πλοίο.
Το Παρίσι θα διαχειρισθεί τις καταστάσεις «κατά περίπτωση», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Μπενζαμέν Γκριβό, χαρακτηρίζοντας «αδύνατο» εκείνη την ώρα να προσδιοριστεί ο αριθμός των μεταναστών που θα δεχθεί η Γαλλία.