Η ανακοίνωση του ταξιδιού του βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ’ στο Κατάρ για να παραστεί την Τετάρτη στον αγώνα της εθνικής Ισπανίας, της επονομαζόμενης “La Roja” (Η Κόκκινη), στο Μουντιάλ προκάλεσε τις επικρίσεις του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos, που είναι μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού του Πέδρο Σάντσεθ.
«Είναι λυπηρό να ακούς το Παλάτι να ανακοινώνει την παρουσία του στο Μουντιάλ αυτό, χωρίς να ασκεί την παραμικρή κριτική για το τί συμβαίνει εκεί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γκεράρντο Πισαρέλιο, βουλευτής του κόμματος που συμμαχεί με τους σοσιαλιστές του Σάντσεθ. «Σίγουρα δεν είχαμε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που να εγείρει τόσα ερωτήματα λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το Μουντιάλ του 1978 στην Αργεντινή» που οργανώθηκε επί στρατιωτικής δικτατορίας, πρόσθεσε.
Τα Ανάκτορα ανακοίνωσαν στο τέλος της εβδομάδας ότι ο βασιλιάς Φελίπε, αρχηγός του ισπανικού κράτους, θα μεταβεί στο Κατάρ για να παρακολουθήσει την Τετάρτη τον αγώνα της εθνικής Ισπανίας απέναντι στην Κόστα Ρίκα.
Η παρουσία επισήμων στους αγώνες του Μουντιάλ προκαλεί εντονότατες συζητήσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, λόγω κυρίως των περιορισμών των ελευθεριών στο Κατάρ και της μεταχείρισης που έχουν πολλοί μετανάστες εργάτες οι οποίοι ζουν σε αυτήν τη μικρή μοναρχία του Κόλπου.
Η Δανία, μια από τις πιο επικριτικές χώρες απέναντι στη διοργάνωση του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ – ένα εμιράτο πλούσιο σε κοιτάσματα φυσικού αερίου – αποφάσισε κανένα μέλος της κυβέρνησης ή της βασιλικής οικογένειας να μην παραστεί σε αγώνα του Μουντιάλ.
Οι επικρίσεις αυτές ώθησαν επίσης μερικούς οπαδούς, κυρίως από τη δυτική Ευρώπη, να μποϊκοτάρουν τη διοργάνωση.
Το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί στο Κατάρ εάν η εθνική Γαλλίας προκριθεί στους ημιτελικούς ή στον τελικό.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ