Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ: Όταν έβαλε να κάψουν τα βασιλικά εντάλματα από τα Harrods

REUTERS/Luke MacGregor/File Photo
REUTERS/Luke MacGregor/File Photo

Ο πρώην ιδιοκτήτης του Harrods, Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ηλικία 94 ετών, περιγράφηκε ως «τέρας» νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από δικηγόρους που εκπροσωπούν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού

Πάνω από 20 γυναίκες τον κατηγορούν για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις και όπως αναφέρουν, οι δικηγόροι των γυναικών έλαβαν πάνω από 150 νέα αιτήματα από πιθανά θύματά του δισεκατομμυριούχου.

Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ πέθανε, έχοντας μέχρι το τέλος της ζωής του την εμμονή ότι ο γιος του και η πριγκίπισσα Νταϊάνα δολοφονήθηκαν, όταν έχασαν τη ζωή τους σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε σήραγγα του Παρισιού στις 31 Αυγούστου 1997.

Ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος είχε χρόνιους δεσμούς με την βασιλική οικογένεια, όμως η σχέση του με τη βρετανική μοναρχία άλλαξε δραματικά μετά το θάνατο του γιου του και της Νταϊάνα.

Μάλιστα «είδε» εμπλοκή του πρίγκιπα Φίλιππου στον θάνατό τους και για αυτό ο πρώην ιδιοκτήτης του Harrods – μέχρι το 2010 – Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ, που συνήθιζε να διασφαλίζει ότι το πολυτελές πολυκατάστημα κατείχε τέσσερα royal warrants (βασιλικά εντάλματα), μετά το τραγικό συμβάν ζήτησε να αφαιρεθούν.

Το 2000, ο Αλ Φαγέντ πληροφορήθηκε ότι ο Δούκας του Εδιμβούργου, ο οποίος πέθανε το 2021, δεν ήθελε να ανανεώσει το βασιλικό ένταλμά του επειδή οι αγορές του στο κατάστημα είχαν μειωθεί.

Τα βασιλικά εντάλματα, αναθεωρούνται ανάλογα με το πόσο συχνά γίνεται χρήση των υπηρεσιών τους από τη βασιλική οικογένεια.

Ο Αλ Φαγέντ απέσυρε άλλα τρία που είχαν χορηγηθεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, την μητέρα της «βασίλισσα Ελισάβετ η βασιλομήτωρ» και τον τότε πρίγκιπα – σημερινό βασιλιά Κάρολο.

Ο Αλ Φαγέντ αποκάλυψε αργότερα ότι έβαλε να κάψουν τα βασιλικά εντάλματα.

Ο Αλ Φαγέντ, σύμφωνα με την Dailymail, είχε ειδοποιήσει το Παλάτι του Μπάκιγχαμ τον Ιούλιο του ίδιου έτους ότι δεν θα ζητήσει την ανανέωση των royal warrants που είχαν χορηγηθεί από τη βασίλισσα και τον Κάρολο.

Ο Αλ Φαγέντ δήλωσε τότε: «Δεδομένου ότι κανένας από τους δύο δεν έχει ψωνίσει στο Harrods εδώ και αρκετά χρόνια, η επίδειξη του βασιλικού εντάλματος θα ήταν εντελώς παραπλανητική και υποκριτική».

Μετά την αφαίρεση των γιγάντιων οικόσημων από τον μπροστινό τοίχο του Harrods, ο χώρος παρέμεινε άδειος έως ότου τοποθετήθηκε στη θέση του μια νέα μεγάλη πινακίδα που έδειχνε το όνομα του καταστήματος.

Στη συνέχεια, η γραφική ύλη και η συσκευασία του Harrods επανασχεδιάστηκαν ώστε να αντικατοπτρίζουν την αφαίρεση των ενταλμάτων.

Μια δεκαετία αργότερα, ο Αλ Φαγέντ αποκάλυψε πώς διέταξε να καούν τα βασιλικά εντάλματα που κάποτε κρέμονταν στο κατάστημά του.

Ο μεγιστάνας περιέγραψε μάλιστα τα εντάλματα ως «κατάρα» για το πολυτελές κατάστημά του.

Λέγεται ακόμα ότι ήταν «εξοργισμένος» με τον υπαινιγμό ότι οι βασιλείς είχαν διατάξει να αφαιρεθούν τα εντάλματα.

Έγραψε σε επιστολή του σε εφημερίδα: «Αυτό δεν είναι αλήθεια. Εγώ διέταξα την αφαίρεσή τους. Αργότερα, έβαλα να τα κάψουν. Ήταν κατάρα και οι επιχειρήσεις τριπλασιάστηκαν μετά την αφαίρεσή τους».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις