Παρασκευή, 18 Οκτ.
18oC Αθήνα

Μοχάμεντ Σινουάρ: Ο αδίστακτος αδερφός του Γιαχία Σινουάρ που «επέστρεψε από τους νεκρούς» και προαλείφεται για ηγέτης της Χαμάς

REUTERS/Mohammed Salem/File Photo
REUTERS/Mohammed Salem/File Photo

Μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ η συζήτηση για την διαδοχή του έχει φουντώσει για τα καλά. Το όνομα που ακούγεται έντονα, είναι αυτό του αδερφού του Μοχάμεντ Σινουάρ. 

Ο Μοχάμεντ Σινουάρ αδελφός του εκλιπόντος ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ είναι ένας από τους πιο υψηλόβαθμους διοικητές του στρατιωτικού κλάδου της τρομοκρατικής οργάνωσης και θα μπορούσε να είναι από τους επικρατέστερους για να αναλάβει την ομάδα.

Αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, όλα με μακρά ιστορία σε επιχειρήσεις στο πεδίο και πολιτικούς ελιγμούς, έχουν ακουστεί για πιθανοί διάδοχοι του Γιαχία Σινουάρ αλλά ο μικρός αδερφός του Γιαχία Σινουάρ μοιάζει για πολλούς φαβορί.

Μετά τον θάνατο των ανώτερων στρατιωτικών διοικητών της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των Μοχάμεντ Ντέιφ και Μαρουάν Ίσα, ο Μοχάμεντ Σινουάρ αναδέιχθηκε ως ο de facto δεύτερος στην ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα. 

Τώρα με τον θάνατο του αδερφού του Γιαχία, μπορεί να κληθεί να αναπληρώσει το κενό εξουσίας της οργάνωσης που άφησε ο αδερφός του. Άλλωστε σύμφωνα με ειδικούς, είναι πιο αδίστακτος και πιο πονηρός από τον μεγάλο αδερφό του. 

Όταν ο Μοχάμεντ Σινουάρ γεννήθηκε το 1975 στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς, ο αδελφός του Γιαχία ήταν ήδη 13 ετών.

Η οικογένειά τους εγκατέλειψε ένα χωριό κοντά στην πόλη Ασκελόν το 1948 και εγκαταστάθηκε στη νότια Γάζα. Οι αδελφοί Σινουάρ έτρεφαν ένα φλογερό μίσος για το Ισραήλ και γρήγορα έγιναν μέρος των τρομοκρατικών επιθέσεων με αποκορύφωμα τη φρικτή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 κατά Ισραηλινών πολιτών.

Το 1989, όταν ο Γιαχία συνελήφθη και καταδικάστηκε σε πέντε φορές ισόβια, ο Μοχάμεντ ήταν 14 ετών. Το 1991, ο Μοχάμεντ συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις (IDF) για ύποπτη τρομοκρατική δραστηριότητα και φυλακίστηκε στη φυλακή Ktzi’ot, την μεγαλύτερη φυλακή του Ισραήλ και μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις κράτησης στον κόσμο.

Μετά από 9 μήνες ήταν ελεύθερος. Ήρθε πολύ κοντά βασικούς ιδρυτές της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, όπως ο Μοχάμεντ Ντέιφ.

Καθώς οι επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών γίνονταν όλο και πιο θανατηφόρες, η αυτοπεποίθηση και το κύρος του «αδελφού του Γιαχία» Μοχάμεντ μεγάλωναν, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της παραμονής του Γιαχία στις ισραηλινές φυλακές.

Ο Μοχάμεντ συνελήφθη επίσης συχνά από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας υπό ισραηλινή πίεση και τελικά πέρασε συνολικά τρία χρόνια υπό την επιτήρησή τους. Το κύρος του αυξήθηκε περαιτέρω τον Απρίλιο του 2003, όταν το Ισραήλ επανέλαβε τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του και ένα ελικόπτερο των IDF στόχευσε και σκότωσε τον Sa’ad Al-Arabid, στενό συνεργάτη του Μοχάμεντ.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Μοχάμεντ δρούσε δίπλα σε ανώτερους διοικητές της Χαμάς και διατηρούσε διασυνδέσεις με πρόσωπα-κλειδιά όπως ο Χασάν Σαλαμέχ, ο οποίος επίσης συμμετείχε σε θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το Ισραήλ έχει κάνει επανειλημμένες απόπειρες κατά της ζωής του Μοχάμεντ Σινουάρ όλα αυτά τα χρόνια. Πρώην αξιωματούχος ασφάλειας που γνώριζε τις μυστικές υπηρεσίες της Γάζας αποκάλυψε ότι, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες στοχευμένες επιχειρήσεις εναντίον του Μοχάμεντ Σινουάρ από οποιοδήποτε άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς.

«Ο Μοχάμεντ Σινουάρ όχι μόνο συμμετείχε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής ανάπτυξης της οργάνωσης, από τις Ταξιαρχίες αλ Κασάμ μέχρι την πλήρη στρατιωτική πτέρυγα, αλλά έπαιξε ενεργό και μάλιστα ηγετικό ρόλο. Δεν είναι τυχαίο ότι το σπίτι του βομβαρδίστηκε αρκετές φορές τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Οι επιχειρήσεις για την εξουδετέρωσή του ήταν τεράστιες αλλά ανεπιτυχείς», εξήγησε ο πρώην αξιωματούχος.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επιχείρησης, κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο Σινουάρ είχε σκοτωθεί, με εικόνες να ισχυρίζονται ότι δείχνουν το νεκρό σώμα του.

Ωστόσο, ο Σινουάρ παρέμεινε άπιαστος και το όνομά του «έσβησε» μέχρι τον Μάιο του 2022.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης τον έχουν αποκαλέσει ως «τον αδίστακτο αδερφό που επέστρεψε από τους νεκρούς».

Τον Μάιο του 2022, ο Σινουάρ επανεμφανίστηκε σε μια σύντομη συνέντευξη 30 δευτερολέπτων στο Al Jazeera ως σιλουέτα. Ήταν μία τεχνική που χρησιμοποιούσε για χρόνια ο μέντοράς του Μοχάμεντ Ντεΐφ.

Ένας αρχηγός στην απαγωγή του Σάλιτ

Το 2006, ο Μοχάμεντ απέδειξε για άλλη μια φορά την αφοσίωσή του – πρώτα και κύρια – στον αδελφό του Γιαχία, ο οποίος ήταν τότε φυλακισμένος στο Ισραήλ, καθώς ηγήθηκε της επιχείρησης απαγωγής του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σάλιτ και κρατώντας τον αργότερα αιχμάλωτο μέχρι να απελευθερωθεί ο αδελφός του το 2011.

Τόσο οι ανώτεροι ηγέτες της Χαμάς όσο και οι ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας γνώριζαν ότι ο Γιαχία θα απελευθερωνόταν στο πλαίσιο της συμφωνίας Schalit, κυρίως λόγω της συμμετοχής του Μοχάμεντ στην επιχείρηση.

Η απαγωγή του Σάλιτ δεν ήταν η μόνη επιχείρηση που πραγματοποίησε ο Μοχάμεντ για τον αδελφό του. Το 1992, συμμετείχε σε μια αποστολή με επικεφαλής τον Μοχάμεντ Ντέιφ για την απαγωγή και τη δολοφονία του στρατιώτη Alon Karavani».

«Πολλοί δεν καταλαβαίνουν ποιος είναι πραγματικά ο Μοχάμεντ Σινουάρ.

«Είναι ένας αρχιτρομοκράτης που δολοφόνησε προσωπικά Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια ανακρίσεων, με στόχο να μάθει πώς λειτουργούν οι IDF και η Shin Bet. Δεν δίστασε να βασανίσει και να σκοτώσει τους δικούς του ανθρώπους», δήλωσε ένας πρώην αξιωματούχος της ασφάλειας.

Η σειρά των φρικτών πράξεων που διέπραξε τον βοήθησε να κατανοήσει την ισραηλινή πλευρά σε σημείο που προσπάθησε να στρέψει πράκτορες εναντίον του Ισραήλ. Μπορεί ακόμη και να αναγνωρίζει αεροσκάφη από τους ήχους που κάνουν. Κανείς στη Χαμάς δεν καταλαβαίνει τα μυστικά επιχειρησιακά σχέδια του Ισραήλ καλύτερα από αυτόν. Διεξήγαγε ο ίδιος όλες τις ανακρίσεις, μαθαίνοντας τα πάντα από την αρχή μέχρι το τέλος».

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ο Μοχάμεντ Σινουάρ θεωρείται ακόμη πιο αδίστακτος από τον αδελφό του Γιαχία.

«Δεν θα βρείτε ένα σημαντικό γεγονός στη στρατιωτική ανάπτυξη της Χαμάς τα τελευταία 25 χρόνια στο οποίο ο Μοχάμεντ Σινουάρ δεν συμμετείχε. Υπηρέτησε ως διοικητής του Χαν Γιουνίς, ένας εξαιρετικά υψηλόβαθμος ρόλος, και ακόμη και οι διοικητές που τον ακολούθησαν λειτουργούσαν υπό την επιρροή του.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ήταν ο εκπρόσωπος του Ντέιφ στο πεδίο, μιλώντας με μαχητές, διοικητές ταξιαρχιών και αρχηγούς ταγμάτων όταν ο Ντέιφ δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να είναι παρών, γεγονός που ενίσχυε τη δύναμή του.

Από την άλλη πλευρά, ήταν σθεναρά πιστός στον Ντέιφ, χωρίς ποτέ να τον υπονομεύει. Όλοι γνώριζαν ότι κάθε απόφαση που έπαιρνε είχε την υποστήριξη του Ντεΐφ, ένα πλεονέκτημα που ο Μοχάμεντ απολάμβανε σε μεγάλο βαθμό».

Μαέστρος στο να καταονοεί τις τακτικές των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) – που φάνηκε στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου – αλλά και στον να φέρνει με το μέρος του διαφορετικές οργανώσεις. 

Ένα παράδειγμα είναι πώς επιστράτευσε τη βίαιη και επικίνδυνη ταξιαρχία Durmush, υπεύθυνη για το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών από το Σινά στη Γάζα, για να πραγματοποιήσει την απαγωγή του ισραηλινού στρατιώτη Σαλίτ.

Επιπλέον, έπεισε την ταξιαρχία «Ansar Bait al-Maqdis» με έδρα το Σινά, που αρχικά συνδεόταν με την Αλ Κάιντα, να υποσχεθεί πίστη στο ISIS υπό την επιρροή του, ιδρύοντας έτσι την επαρχία Σινά του ISIS. Σε αντάλλαγμα, ο Σινουάρ τους παρείχε όπλα και εκπαίδευση για επιθέσεις εναντίον του αιγυπτιακού στρατού στο Σινά. Σε αντάλλαγμα, η ομάδα υποσχέθηκε να διασφαλίσει ότι τα φορτία όπλων προς τη Γάζα θα έφταναν στον προορισμό τους όπως είχε προγραμματιστεί.

«Καταλαβαίνει πολύ καλύτερα από τον αδελφό του ποιες παραχωρήσεις στο έδαφος θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκ για τη Χαμάς. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Μοχάμεντ είναι πιο πονηρός και αδίστακτος από τον Γιαχία, προτιμώντας να κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο, ενώ ο αδελφός του επωφελείται από το κύρος που απέκτησε κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του στις ισραηλινές φυλακές» είχε πει ένας πρώην αξιωματούχος ασφαλείας.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις