Κόσμος

Μπαγκλαντές: Τον νομπελίστα τραπεζίτη Γιουνούς θέλουν οι φοιτητές για επικεφαλής της κυβέρνησης – Στους 409 οι νεκροί από τις ταραχές

Καζάνι που βράζει είναι το Μπανγκλαντές με τουλάχιστον 109 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των βίαιων συγκρούσων χθες, Δευτέρα (05.08.2024) ημέρα που σηματοδοτήθηκε από τη φυγή της πρωθυπουργού στο εξωτερικό.

Πρόκειται για την πιο αιματηρή ημέρα από τις αρχές Ιουλίο στο Μπανγκλαντές, όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις κατά των ποσοστώσεων στις προσλήψεις στη δημόσια διοίκηση, με το συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 409, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο επικεφαλής της κίνησης, που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος των διαδηλώσεων στο Μπανγκλαντές, εξέφρασε σήμερα την επιθυμία ο νομπελίστας της ειρήνης Μουχάμαντ Γιουνούς να ηγηθεί της προσωρινής κυβέρνησης, μια ημέρα αφότου ο στρατός ανέλαβε τον έλεγχο της χώρας και η πρωθυπουργός διέφυγε στο εξωτερικό.

Αυτόν που θέλουν οι φοιτητές

«Αποφασίσαμε να σχηματισθεί προσωρινή κυβέρνηση» με «κύριο σύμβουλο», δηλαδή επικεφαλής, «τον νομπελίστα δρα Μουχάμαντ Γιουνούς, ο οποίος χαίρει διεθνούς φήμης και είναι ευρέως αναγνωρισμένος», δηλώνει σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα ο Ναχίντ Ισλάμ, επικεφαλής της συλλογικότητας Students Against Discrimination (Φοιτητές Κατά των Διακρίσεων).

Ο 84χρονος Γιουνούς είναι γνωστός επειδή έβγαλε εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια χάρη στην τράπεζά του, που έγινε πρωτοπόρα στις μικροχρηματοδοτήσεις. Όμως είναι αντιπαθής στην Σέιχ Χασίνα, η οποία τον έχει κατηγορήσει ότι «ρουφάει το αίμα» των φτωχών.

Αυτή τη στιγμή ο Γιουνούς βρίσκεται στην Ευρώπη και ένας από τους στενούς συνεργάτες του δήλωσε χθες το βράδυ ότι δεν έχει λάβει καμιά πρόταση από το στρατό για να ηγηθεί της προσωρινής κυβέρνησης.

Ο Ναχίντ Ισλάμ και άλλοι ηγέτες των φοιτητών επρόκειτο να συναντηθούν σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) με τον αρχηγό του στρατού στρατηγό Γουάκερ-Ουζ-Ζαμάν. Ο Ζαμάν ανακοίνωσε την παραίτηση της Χασίνα και δήλωσε πως θα σχηματισθεί προσωρινή κυβέρνηση.

Ο 26χρονος Ισλάμ, φοιτητής της κοινωνιολογίας ο οποίος συχνά εμφανίζεται δημοσίως φορώντας εν είδει μπαντάνας στο μέτωπό του τη σημαία του Αφγανιστάν, έγινε διάσημος στη χώρα στα μέσα Ιουλίου, όταν η αστυνομία τον έθεσε υπό κράστηση μαζί με άλλους φοιτηυτές του πανεπιστημίου της Ντάκα καθώς οι διαμαρτυρίες γίνονταν αιματηρές.

Ο Ισλάμ δήλωσε πως οι φοιτητές δεν θα δεχθούν καμιά κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται ο στρατός ή η οποία θα υποστηρίζεται από το στρατό και πρότεινε να τεθεί επικεφαλής της ο Γιουνούς.

«Οποιαδήποτε κυβέρνηση άλλη απ’ αυτή που προτείνουμε δεν θα γίνει δεκτή», έγραψε σήμερα το πρωί σε ανάρτησή του στο Facebook.

Χθες, Δευτέρα, έχοντας γύρω του άλλους φοιτητικούς ηγέτες, ο Ισλάμ είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν θα προδώσουμε το αίμα που χύθηκε από τους μάρτυρες για την υπόθεσή μας. Θα δημιουργήσουμε ένα νέο δημοκρατικό Μπανγκλαντές μέσω της υπόσχεσής μας για ασφάλεια της ζωής, κοινωνική δικαιοσύνη και ένα νέο πολιτικό τοπίο».

Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι θα διασφαλίσει πως η χώρα αυτή των 170 εκατομμυρίων κατοίκων δεν θα επιστρέψει ποτέ σ’ αυτό που αποκάλεσε «φασιστική διακυβέρνηση» και ζήτησε από τους συμφοιτητές του να προστατατεύσουν την ινδουιστική μειονότητά της και τους χώρους λατρείας της.

Ο Ισλάμ, ο οποίος γεννήθηκε το 1998 στην Ντάκα, είναι παντρεμένος και έχει ένα μικρότερο αδελφό, τον Νακίμπ. Ο πατέρας του είναι δάσκαλος και η μητέρα του νοικοκυρά.

«Έχει απίστευτη αντοχή και έλεγε πάντα ότι η χώρα χρειάζεται να αλλάξει», είπε στο Ρόιτερς ο Νακίμπ Ισλάμ, ο οποίος σπουδάζει γεωγραφία. «Τον έπιασε η αστυνομία, τον βασάνισαν μέχρις αναισθησίας και μετά τον πέταξαν στο δρόμο. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να μάχεται. Είμαστε πεπεισμένοι πως δεν θα τα παρατήσει. Είμαι υπερήφανος γι’ αυτόν».

Η Σαμπρίνα Καρίμ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Δημόσιας Διοίκησης στο πανεπιστήμιο Κορνέλ, η οποία ειδικεύεται στη μελέτη της πολιτικής βίας, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ιστορική για το Μπανγκλαντές.

«Αυτή μπορεί θαυμάσια να είναι η πρώτη επιτυχημένη επανάσταση της γενιάς Z», δήλωσε. «Υπάρχει ίσως κάποια αισιοδοξία για μια δημοκρατική μετάβαση, έστω κι αν ο στρατός εμπλέκεται στη διαδικασία».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
48χρονος Γάλλος με Πάρκινσον αποφάσισε να υποβληθεί σε ευθανασία στο Βέλγιο - «Ζω το καλύτερο τέλος της ζωής μου»
«Είχα τη στήριξη ψυχολόγου και ψυχιάτρου, φρόντισα να εκμεταλλευτώ κάθε ευκαιρία για ζωή αλλά αποφάσισα να πω όχι και αποχαιρέτησα τους αγαπημένους μου» λέει ο Pierre Cousein
Ο 48χρονος Pierre Cousein
Πάπας Φραγκίσκος: Η ταπεινή κηδεία που θα ενώσει ηγέτες από όλον τον κόσμο και θα συγκινήσει δισεκατομμύρια πιστούς
Ο ίδιος επέλεξε μία ταφή διαφορετική από τις παραδόσεις του Βατικανού - Η κηδεία γίνεται παγκόσμιο γεγονός και η μάχη για το μέλλον της Εκκλησίας ξεκινά
Πάπας Φραγκίσκος
Άγριος καβγάς του Έλον Μασκ και του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου
Πυρήνας της διαμάχης, αποτέλεσε η ριζικά διαφορετική προσέγγιση που φέρνει ο καθένας στην κυβερνητική μεταρρύθμιση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων (IRS)
Ο Έλον Μασκ
«Το ρήγμα στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να δώσει σεισμό 7,8 Ρίχτερ» - Τα τρία σενάρια σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα
«Έσπασε ένα μικρό κομμάτι του ρήγματος και έδωσε το σεισμό των 6.2 - Ενδεχομένως αν συνεχιστεί αυτή η ακολουθία να έχουμε κάποιες ζημιές στην Αγία Σοφία» σημείωσε ο γνωστός σεισμολόγος
Κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης μετά το σεισμό 3
Εννέα νεκροί και 63 τραυματίες, ανάμεσά τους έξι παιδιά, μετά την πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο
«Ο Πούτιν δεν έχει καμιά άλλη επιθυμία παρά να συνεχίσει να σκοτώνει» λέει ο Αντρίι Γέρμακ, ο γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας
Οι διασώστες εργάζονται στον χώρο πολυκατοικίας που χτυπήθηκε από ρωσικό βαλλιστικό πύραυλο, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο Κίεβο 4
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες