Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν διαβεβαιώνει το Διεθνές Δικαστήριο πως δεν διαπράττεται «γενοκτονία» στη Γάζα από τον στρατό του Ισραήλ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν απέρριψε το αίτημα του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ να εκδοθούν διεθνή εντάλματα σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας, Γιολάβ Γκάλαντ για τη Γάζα.
Ο Μπάιντεν δήλωσε χθες Δευτέρα (20.05.2024) ότι οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από τον Οκτώβριο «δεν είναι γενοκτονία».
«Αυτό που γίνεται δεν είναι γενοκτονία, απορρίπτουμε» τον όρο αυτό, επέμεινε, προφανώς αναφερόμενος στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) της Χάγης, τον κορυφαίο δικαστικό θεσμό του ΟΗΕ, ενώπιον του οποίου το Ισραήλ κατηγορείται για «γενοκτονία».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τον μήνα εβραϊκής αμερικανικής κληρονομιάς στον Λευκό Οίκο.
Ο Τζο Μπάιντεν έχει βρεθεί αντιμέτωπος επανειλημμένα στην προεκλογική του εκστρατεία με διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων, με διαδηλωτές να τον χαρακτηρίζουν «Genocide Joe», εξαιτίας της υποστήριξής του στο Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς.
Στη χθεσινή εκδήλωση επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι η αμερικανική υποστήριξη στο Ισραήλ, που χαρακτήρισε θύμα επίθεσης, είναι «ακλόνητη».
«Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ» στις επιχειρήσεις για να «εξουδετερωθούν ο (ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία) Σινουάρ και οι υπόλοιποι χασάπηδες της Χαμάς. Θέλουμε η Χαμάς να ηττηθεί. Συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ για να γίνει αυτό», επέμεινε.
«Θα τους ξαναφέρουμε στα σπίτια τους»
Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση ιδίως ηλικιωμένων, αρρώστων και τραυματισμένων ομήρων που κρατούν οι Παλαιστίνιοι έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, όμως ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως η προσπάθεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους θα συνεχιστεί. «Θα τους ξαναφέρουμε στα σπίτια τους», επέμεινε.
Ο κ. Μπάιντεν επανέλαβε προχθές (σ.σ. 19.05.2024) την έκκλησή του να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, στην ομιλία του στο Morehouse College.
Τους τελευταίους μήνες ο ο 81χρονος Δημοκρατικός, αντιμετωπίζει ολοένα πιο έντονη πίεση, ειδικά από μερίδα υποστηρικτών του Δημοκρατικού Κόμματος, για το πώς χειρίζεται τον πόλεμο, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων γίνεται ολοένα πιο βαρύς στη Λωρίδα της Γάζας – πλέον πλησιάζει τους 36.000 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στον πολιορκημένο κι ερειπωμένο θύλακα -, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική, με το σύνολο του πληθυσμού να κινδυνεύει να υποστεί λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την πιο πολύνεκρη επίθεση στην ιστορία μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.
Ένοπλοι της Χαμάς απήγαγαν παράλληλα 252 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της επίθεσης, από τους οποίους 125 βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας, όμως 37 από αυτούς πιστεύεται πως είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ ορκίστηκε σε αντίποινα να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, κίνημα που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ