Κυριακή, 29 Σεπτ.
25oC Αθήνα

Μπάιντεν σε Ζελένσκι: Βοήθεια 1,85 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία με Patriot και βόμβες ακριβείας

Μπάιντεν σε Ζελένσκι: Βοήθεια 1,85 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία με Patriot και βόμβες ακριβείας
Φωτογραφία Reuters

Σε εξέλιξη είναι η κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον Λευκό Οίκο, μετά τη συνάντηση που είχαν, διάρκειας περίπου δύο ωρών.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού του στο εξωτερικό από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα του.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, τόνισε ότι ΗΠΑ και Ουκρανία έχουν στενή επαφή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, αλλά υπογράμμισε ότι ήταν «ιδιαίτερα καλό να συναντιόμαστε από κοντά και να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον στα μάτια».
Παράλληλα, ανακοίνωσε βοήθεια 1,85 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία με Patriot και βόμβες ακριβείας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «κλιμακώνει τις βάναυσες επιθέσεις του» στην Ουκρανία. «Είναι τρομερό αυτό που κάνει, συμπλήρωσε.

Επίσης, τόνισε την ανάγκη οι ΗΠΑ και η Ουκρανία να συνεχίσουν να είναι μαζί το 2023. «Έχουν περάσει 300 ημέρες από την εισβολή της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

«Δεν θα μείνετε ποτέ μόνοι, θα υπερασπιστούμε την Ουκρανία όσο χρειαστεί» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το τετ α τετ Μπάιντεν – Ζελένσκι

Κατά τη συνάντησή τους νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν καλωσόρισε στο Λευκό Οίκο τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεσμευόμενος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «συνεχίσουν να ενισχύουν την ικανότητα της Ουκρανίας να αμύνεται – ιδιαίτερα την αεράμυνα».

Τόνισε ότι και τα δύο αμερικανικά κόμματα στέκονται δίπλα στην Ουκρανία και μαζί με τους συμμάχους «στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και άλλα μέρη για να βεβαιωθούν ότι έχετε την οικονομική, ανθρωπιστική βοήθεια και τη βοήθεια στην ασφάλεια που χρειάζεστε», συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατα ανακοινωθείσας αποστολής του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Patriot.

«Κύριε Πρόεδρε, είναι καλό που σας έχουμε πίσω. Είναι τιμή να βρίσκομαι δίπλα σας στην ενωμένη άμυνα ενάντια σε έναν βάναυσο πόλεμο που διεξάγεται από τον Πούτιν» δήλωσε ο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Μπάιντεν και το Κογκρέσο για την υποστήριξή τους και εξέφρασε την εκτίμησή του και στον αμερικανικό λαό. «Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Φυσικά ευχαριστώ τη διακομματική υποστήριξη, ευχαριστώ το Κογκρέσο, και θέλω να πω ένα ευχαριστώ από τους απλούς ανθρώπους μας προς τους δικούς σας. Το εκτιμώ πραγματικά», είπε.

Η ομιλία Ζελένσκι στο Κογκρέσο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να γίνει δεκτός με θερμά χειροκροτήματα στο Καπιτώλιο για την ομιλία του σε ειδική συνεδρίαση του Κογκρέσου τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), αλλά θα εναπόκειται σε αυτόν να πείσει βουλευτές και γερουσιαστές να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούν τον αγώνα της πατρίδας του απέναντι στους ρώσους εισβολείς.

Ύστερα από τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ζελένσκι θα κληθεί να πείσει ένα δικομματικό ακροατήριο. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επανειλημμένως εκφράσει επιφυλάξεις αναφορικά με τη δαπάνη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Το όνομα του Ζελένσκι θα προστεθεί σε έναν μακρύ κατάλογο ηγετών που έχουν εκφωνήσει ομιλία σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η πρώτη ήταν του βασιλιά Καλάκαουα της Χαβάης το 1874. Εν καιρώ πολέμου, εκφώνησαν ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι. Η σχετική λίστα περιλαμβάνει επίσης βασιλείς και τον πάπα Φραγκίσκο, τον μοναδικό προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που έχει ανέβει στο βήμα του ομιλητή.

Θα είναι επίσης μια από τις τελευταίες φορές που η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι θα προεδρεύει της συνεδρίασης προτού οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν και επισήμως την πλειοψηφία στις 3 Ιανουαρίου.

Ο σχεδιασμός για την επίσκεψη και την ομιλία του Ζελένσκι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ξεκίνησε τον Οκτώβριο, όταν η Πελόσι συνάντησε τον πρόεδρο του ουκρανικού κοινοβουλίου Ρουσλάν Στέφαντσουκ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις