Κόσμος

Μπάιντεν – Τραμπ: Τι είναι το γνωστικό τεστ και ποιος από τους δύο θα το περνούσε

Σε μέγα θέμα για την προεδρική κούρσα των ΗΠΑ έχουν αναδειχθεί η ηλικία και η νοητική κατάσταση του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ.

Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ ανταγωνίζονται για το ποιος θα είναι ο γηραιότερος επόμενος πρόεδρος με μυαλό… ξυράφι αλλά και οι δύο αρνούνται εμμέσως να υποβληθούν σε γνωστικά τεστ που θα έδιναν τις απαντήσεις. 

Τα πράγματα, όσον αφορά στη νοητική κατάσταση, έχουν φθάσει σε οριακό σημείο μετά την καταστροφική εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ στα τέλη του περασμένου μήνα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ABC News, ο Μπάιντεν αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα υποβληθεί σε γνωστικό τεστ, λέγοντας ότι «κάνει κάθε μέρα ένα γνωστικό τεστ» και ότι οι γιατροί του λένε ότι δεν χρειάζεται.

Από την άλλη ο Τραμπ δήλωσε ότι έχει ολοκληρώσει γνωστικά τεστ, ένα όσο ήταν πρόεδρος και ένα άλλο πιο πρόσφατα και μάλιστα ότι αρίστευσε και στα δύο.

Τι είναι, όμως, αυτά τα τεστ και πόσο δύσκολο είναι να τα περάσει κανείς;

Τι κάνει ένα γνωστικό τεστ

Υπάρχουν διάφορα τεστ και εξετάσεις που διαπιστώνουν πόσο καλά λειτουργεί το μυαλό. Δεν προσδιορίζουν μια συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά δίνουν ενδείξεις για το αν χρειάζονται πρόσθετες εξετάσεις για τη διάγνωση, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

Συνήθως, ένας γνωστικός έλεγχος θα μπορούσε να δικαιολογηθεί εάν ένα άτομο αντιμετωπίζει προβλήματα με τη μνήμη, τις αλλαγές της προσωπικότητας ή την ισορροπία ή εάν επαναλαμβάνεται συχνά, ξεχνάει γεγονότα ή έχει προβλήματα στην κατανόηση πληροφοριών.

Ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα τεστ είναι το Montreal Cognitive Assessment (MoCA), ένας γρήγορος τρόπος για την «αξιολόγηση των γνωστικών δεξιοτήτων σε άτομα με ύποπτα ελλείμματα», σύμφωνα με το Sanford Medicine.

Η αξιολόγηση εξετάζει τον προσανατολισμό, τη μνήμη, την προσοχή και την ικανότητα αναγνώρισης αντικειμένων και τήρησης προφορικών και γραπτών εντολών. Είναι επίσης διαθέσιμη στο διαδίκτυο.

Το συγκεκριμένο τεστ είναι συνήθως εύκολο για κάποιον χωρίς γνωστικές διαταραχές, αλλά είναι πιο δύσκολο για κάποιον που έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει θέματα γνωστικής αδυναμίας.

Ο δημιουργός του τεστ, ο καναδός νευρολόγος, Ziad Nasreddine, δήλωσε στο BBC ότι πιστεύει ότι το τεστ θα μπορούσε να είναι καλό για τον Μπάιντεν – τόσο ως ένας τρόπος να καθησυχάσει τους Αμερικανούς όσο και σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Πώς γίνεται ένα γνωστικό τεστ

Στα σύντομα γνωστικά τεστ, οι επαγγελματίες – γιατροί θέτουν μια σειρά από ερωτήσεις γνώσης και μνήμης. Οι πιο μακροχρόνιες κλινικές αξιολογήσεις περιλαμβάνουν γνωστικές δοκιμασίες, καθώς και φυσική και νευρολογική εξέταση και πλήρες ιστορικό του ασθενούς.

«Το τελευταίο θα μπορούσε να δώσει μια σαφέστερη εικόνα των γνωστικών ικανοτήτων τόσο του Μπάιντεν όσο και του Τραμπ», δήλωσε ο Dan Mungas, αναπληρωτής διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τη νόσο Αλτσχάιμερ του Ντέιβις του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Συχνά οι γιατροί ξεκινούν με ένα σύντομο τεστ, όπως το MoCa και, αν η βαθμολογία του είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη, προχωρούν σε μια πιο ολοκληρωμένη εξέταση. Οι πιο εμπεριστατωμένες εξετάσεις αξιολογούν τη γλώσσα, την κατανόηση και τις οπτικοχωρικές ικανότητες.

Για παράδειγμα, ένας ειδικός μπορεί να διαβάσει μια ιστορία σε έναν ασθενή και στη συνέχεια να του ζητήσει να θυμηθεί μέρη της ιστορίας, για να ελέγξει τη μνήμη και τις μαθησιακές ικανότητες.

Ο ασθενής μπορεί να κληθεί να θυμηθεί μια λίστα λέξεων, να ονομάσει αντικείμενα σε εικόνες ή να ονομάσει αντικείμενα που αρχίζουν με ένα συγκεκριμένο γράμμα. Εκτός από τις ερωτήσεις, ο δρ Mungas προτείνει συζήτηση με άτομα που περνούν τακτικά χρόνο με τον ασθενή, για να διαπιστωθούν τα συμπτώματα της γνωστικής αδυναμίας.

Ο δρ Mungas δήλωσε ότι είναι σημαντικό να δούμε αν οι ικανότητες κάποιου έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, προσθέτοντας ότι μια εφάπαξ αξιολόγηση μπορεί να είναι παραπλανητική.

Ο ίδιος τονίζει ότι τα γνωστικά τεστ δεν είναι το παν. «Η ιδέα ότι υπάρχει ένα απλό γνωστικό τεστ που λέει ότι αυτό το άτομο θα γίνει καλός πρόεδρος δεν έχει κανένα νόημα και κάνω γνωστικά τεστ σε όλη μου την καριέρα», δήλωσε.

Μπάιντεν και Τραμπ θα μπορούσαν να περάσουν το τεστ;

Η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας (AAN) συνιστά στους γιατρούς να αξιολογούν τις γνωστικές ικανότητες των ατόμων άνω των 65 ετών. Ο προσδιορισμός αυτός έγινε επειδή, όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης διαταραχών, δήλωσε ο δρ Nasreddine στο BBC.

Μέχρι την ηλικία των 75 ετών, το 25% των ασθενών θα έχουν κάποια γνωστική διαταραχή, όπως προειδοποίησε.

«Είναι εξαιρετικά συχνό να υπάρχει γνωστική εξασθένηση και μερικές φορές είναι παρούσα χωρίς οι άνθρωποι να συνειδητοποιούν ότι υπάρχει», πρόσθεσε ο Δρ Nasreddine.

Είπε ότι παρατήρησε μια αλλαγή στον κ. Μπάιντεν τον περασμένο χρόνο. Στις δημόσιες εμφανίσεις, ο πρόεδρος κινείται αργά, η ομιλία του έχει επιβραδυνθεί, η φωνή του είναι πολύ χαμηλή και μουρμουρίζει κάποιες λέξεις.

«Δεν έχω δει αυτή την χειροτέρευση τα προηγούμενα χρόνια, μόνο τον περασμένο χρόνο».

Ο Δρ Nasreddine σημείωσε ακόμα ότι, παρόλο που ο Τραμπ είναι μόλις τρία χρόνια νεότερος δείχνει ακμαιότερος, τουλάχιστον διανοητικά.

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα