Παρασκευή, 5 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Μπαλί: Το ηφαίστειο Αγκούνγκ απειλεί και κρατά κλειστό το αεροδρόμιο [pics]

Μπαλί ηφαίστειο αεροδρόμιο

Κλειστό για δεύτερη μέρα παραμένει το διεθνές αεροδρόμιο του Μπαλί. Χιλιάδες τουρίστες έχουν εγκλωβιστεί στην Ινδονησία καθώς το ηφαίστειο στο όρος Αγκούνγκ, εξακολουθεί να βρυχάται. Έλληνες ανάμεσα στους εγκλωβισμένους.

Το Μπαλί, ένας πολυσύχναστος τουριστικός προορισμός, έχει γίνει εφιάλτης για εκατοντάδες τουρίστες. Έχουν εγκλωβιστεί στο διεθνές αεροδρόμιο του νησιού. Το αεροδρόμιο παραμένει κλειστό και σήμερα Τρίτη (28.11.2017), για δεύτερη μέρα, εξαιτίας της δραστηριότητας στο ηφαίστειο στο όρος Αγκούνγκ.

Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους τουρίστες είναι και εννέα Έλληνες. Οι πέντε επρόκειτο να φύγουν από την Ινδονησία σήμερα δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ο Έλληνας πρέσβης στην Ινδονησία, Γιώργος Δαγορίτης. Συνολικά, στο Μπαλί ζουν κι εργάζονται περίπου 150 Έλληνες. Όλοι τους είναι σε επαφή με την πρεσβεία. Οι περισσότεροι βρίσκονται μακριά από το ηφαίστειο. Σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί η περιοχή, θα γίνει μέσω θαλάσσης.

Εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο του Μπαλί

Το αεροδρόμιο Νγκούρα Χράι θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Τετάρτης. Ειδικοί τονίζουν ότι οι αεροδιάδρομοι που χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη που αποπροσγειώνονται έχουν «καλυφθεί από ηφαιστειακή τέφρα», κάτι ιδιαίτερα «επικίνδυνο για τις πτήσεις», εξήγησε το υπουργείο Μεταφορών της Ινδονησίας.

Σύμφωνα με το ινδονησιακό υπουργείο Μεταφορών το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον ως τις 07:00 (02:00 ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη 29η Νοεμβρίου. Δέκα αεροδρόμια προετοιμάζονται για την υποδοχή των πτήσεων που θα εκτραπούν, ανάμεσά τους κάποια σε γειτονικές επαρχίες.

Το ηφαίστειο εκτόπισε 100.000 ανθρώπους

Το όρος Αγκούνγκ δεσπόζει πάνω από το ανατολικό Μπαλί φθάνοντας σε υψόμετρο τριών χιλιάδων μέτρων.

Τη Δευτέρα, οι αρχές έδωσαν εντολή σε 100.000 πολίτες που ζουν κοντά στο ηφαίστειο να απομακρυνθούν αμέσως. Προειδοποίησαν για τον κίνδυνο μιας «άμεσα επικείμενης» πρώτης μεγάλης ηφαιστειακής έκρηξης στο όρος Αγκούνγκ έπειτα από 54 χρόνια.

Επιβλήθηκε ζώνη αποκλεισμού διαμέτρου 8-10 χιλιομέτρων γύρω από τον κώνο του ηφαιστείου.

Προσευχές

Η ζωή μολαταύτα συνεχιζόταν σχεδόν ομαλά στα χωριά γύρω από το ηφαίστειο την Τρίτη. Οι λαϊκές αγορές λειτουργούσαν και κάτοικοι προσεύχονταν. Την ίδια στιγμή, από την κορυφή του Αγκούνγκ συνέχιζαν να εκλύονται πυκνός καπνός και στάχτη.

Η προηγούμενη μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη στο όρος Αγκούνγκ, το 1963, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1.600 ανθρώπους. Ηφαιστειολόγοι προειδοποιούν ότι εάν σημειωθεί μια παρόμοιας ισχύος έκρηξη, ενδέχεται να εκτοξευθούν πέτρες μεγέθους ανθρώπινης γροθιάς και ηφαιστειακά αέρια σε ύψος ακόμη και 8 χιλιομέτρων.

Η βορειοδυτική πλευρά της κορυφής του Αγκούνγκ έχει φουσκώσει και αυτό υποδεικνύει ότι ασκείται «μεγάλη πίεση προς την επιφάνεια», σημείωναν ινδονήσιοι ηφαιστειολόγοι.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: EPA, Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις