Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Μπανγκλαντές: Η πρωθυπουργός εγκατέλειψε τη χώρα με ελικόπτερο – Διαδηλωτές λεηλάτησαν το πρωθυπουργικό μέγαρο, 20 νεκροί

Μπανγκλαντές: Η πρωθυπουργός εγκατέλειψε τη χώρα με ελικόπτερο – Διαδηλωτές λεηλάτησαν το πρωθυπουργικό μέγαρο, 20 νεκροί
Associated Press - Rajib Dhar

Εκτός ελέγχου έχουν βγει χιλιάδες άνθρωποι στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές την Ντάκα, από τη στιγμή που η πρωθυπουργός Σέιχ Χασίνα παραιτήθηκε από τη θέση της και εγκατέλειψε τη χώρα με ελικόπτερο. Από τις σημερινές διαδηλώσεις, άλλοι 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Αν και ο αρχηγός του στρατού του Μπανγκλαντές, στρατηγός Γουάκερ – Ουζ – Σαμάν ανακοίνωσε πως «θα σχηματίσει προσωρινή κυβέρνηση» σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της χώρας, χιλιάδες άνθρωποι έτρεξαν στην πρωθυπουργική κατοικία, σπάζοντας και κλέβοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους.

Ουρλιάζοντας από χαρά που η πρωθυπουργός «έφυγε από τη χώρα», ξεκίνησαν να αρπάζουν τηλεοράσεις, καρέκλες και τραπέζια από το πρωθυπουργικό μέγαρο.

Κάποιοι εξαγριωμένοι ανέβηκαν πάνω στο άγαλμα του ηγέτη της ανεξαρτησίας Σεΐχη Μουτζιμπούρ Ραχμάν (πατέρα της πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα) και έσπασαν το κεφάλι του με τσεκούρι.

Πληροφορίες για το πώς οι 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν, δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί.

Δείτε το βίντεο:

Η απόφαση της Σέιχ Χασίνα να «δραπετεύσει» με στρατιωτικό ελικόπτερο προς την πόλη Αγκαρτάλα στην Ινδία, ήρθε μετά το κάλεσμα των φοιτητών να κατέβουν σε πορεία σήμερα (05.08.2024) για να την πιέσουν να παραιτηθεί λόγω της αυξημένης νεανικής ανεργίας.

Η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές κέρδισε την 4η συνεχόμενη θητεία της στις εκλογές του Ιανουαρίου αν και ο μέσος όρος τη χώρας είναι απογοητευμένος από την πολιτική της.

«Μην χάνετε την πίστη σας στον στρατό, που θα φέρει την ειρήνη και την τάξη στην χώρα. Σας ζητώ να μας στηρίξετε και να σταματήσετε την βία, τους φόνους, τον χουλιγκανισμό και τις διαδηλώσεις», είπε ο στρατηγός σε δηλώσεις του, με φόντο την χθεσινή διαδήλωση στην οποία σκοτώθηκαν 91 άνθρωποι.

Οι αιματοβαμμένες διαδηλώσεις

Φοιτητές και νέοι του Μπαγκλαντές, δεν μπορούν άλλο να αντιμετωπίσουν την υψηλή νεανική ανεργία που τους ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να ξεχυθούν στους δρόμους.

Οι αντιδράσεις ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα. Από τότε έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 300 άνθρωποι ενώ ακόμη χιλιάδες έχουν τραυματιστεί.

Οι διαδηλώσεις για την ανεργία μετατράπηκαν σύντομα στο ισχυρότερο αντικυβερνητικό κίνημα. Φοιτητές καλούσαν όλους τους πολίτες να μην πληρώσουν λογαριασμούς κοινής ωφέλειας ή φόρους και να μην πάνε στη δουλειά τους.

Η σύγκρουση των διαδηλωτών με τους υποστηρικτές της κυβέρνησης δεν άργησε να σημειωθεί. Η αστυνομία ως απάντηση για τα επεισόδια, χρησιμοποίησε δακρυγόνα και εξοπλισμό αναισθητοποίησης για να διαλύσει τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές.

Η ανεργία στους νέους

Νέοι και φοιτητές δεν αντέχουν άλλο την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Σχεδόν 32 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι ή χωρίς εκπαίδευση σε έναν πληθυσμό 170 εκατομμυρίων.

Οι διαμαρτυρίες άρχισαν όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επανέφερε σύστημα ποσοστώσεων για προσλήψεις συγκεκριμένων ανθρώπων σε κρατικές θέσεις. Η επαναφορά του συστήματος ανέτρεψε την απόφαση που πήρε η πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα το 2018 να το καταργήσει. 

Η κυβέρνηση προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο που θα επανεξετάσει το θέμα στη συνεδρίαση της 7ης Αυγούστου.

Σύμφωνα με το σύστημα, το 30% των θέσεων εργασίας που ανοίγουν στο Δημόσιο, προορίζονται για μέλη οικογενειών μαχητών της ελευθερίας στον πόλεμο για την ανεξαρτησία του 1971 από το Πακιστάν.

Αυτό το σύστημα θεσπίστηκε στο Μπαγκλαντές το 1972 και μέχρι το 2018 που καταργήθηκε, υπολογίζεται ότι το 56% των κρατικών θέσεων εργασίας είχε δοθεί βάση του συστήματος.

Αν και η οικονομία του Μπαγκλαντές ήταν μία από τις ταχύτερες αναπτυσσόμενες στον κόσμο, τα τελευταία χρόνια έχει μείνει στάσιμη.

Ο πληθωρισμός κυμαίνεται γύρω στο 10% και τα αποθέματα σε δολάρια διαρκώς συρρικνώνονται.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις