Τρίτη, 6 Αυγ.
29oC Αθήνα

Μπανγκλαντές: Στους 56 οι νεκροί από τη σημερινή διαδήλωση – Η έκκληση της ΕΕ για ειρήνη

Μπανγκλαντές: Στους 56 οι νεκροί από τη σημερινή διαδήλωση – Η έκκληση της ΕΕ για ειρήνη
Φωτογραφία Reuters - Mohammad Ponir Hossain

Τουλάχιστον 56 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα (05.08.2024) μετά από νέα αιματηρή διαδήλωση που έγινε στην πρωτεύουσας του Μπανγκλαντές, την Ντάκα. Η σημερινή τραγωδία είναι μία από τις πολλές που έχουν συμβεί τον τελευταίο μήνα με αποτέλεσμα η χώρα να έχει «τσακιστεί».

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πρωτεύουσας τους Μπανγκλαντές, μεταφέρθηκαν 44 πτώματα με τραύματα από σφαίρες, ανέφερε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Άλλοι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ντάκα και ένας στην πόλη Τσιταγκόνγκ, δήλωσε η αστυνομία.

Η πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα νωρίτερα σήμερα υπέβαλε την παραίτησή της και εγκατέλειψε τη χώρα με ελικόπτερο. Μεταφέρθηκε με ασφάλεια στην Ινδία.

Από εκείνη τη στιγμή χιλιάδες άτομα ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν. Κάποιοι εξαγριωμένοι λεηλάτησαν και το πρωθυπουργικό μέγαρο, σπάζοντας και κλέβοντας ότι έβρισκαν μπροστά τους.

Η έκκληση της ΕΕ για ειρήνη

Να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές αρχές, ζήτησε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ.

Ο επικεφαλής εξέφρασε και την λύπη του για την «τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων» και ζήτησε να απελευθερωθούν οι διαδηλωτές που «κρατούνται αυθαίρετα».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε σήμερα πως είναι ουσιαστικής σημασίας να υπάρξει ειρηνική μετάβαση σε μία εκλεγμένη κυβέρνηση, μετά την παραίτηση της Χασίνα.

Εκτός φυλακής η πρώην πρωθυπουργός

Ελεύθερη αφέθηκε σήμερα η πρώην πρωθυπουργός και ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Χαλέντα Ζία μαζί με αρκετούς πολίτες που είχαν συλληφθεί κατά τις πρόσφατες διαδηλώσεις, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Σαχαμπουντίν.

«Αποφασίστηκε ομόφωνα η άμεση αποφυλάκιση της προέδρου του Εθνικιστικού Κόμματος του Μπανγκλαντές (BNP) Μπεγκούμ Χαλέντα Ζία και όλων των ανθρώπων που συνελήφθησαν κατά τις φοιτητικές διαδηλώσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του η προεδρία.

Η 78χρονη Χαλέντα Ζία μετά την αποφυλάκισή της βρίσκεται σε κακή κατάσταση και νοσηλευέται. Το 2018 είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 17 ετών για διαφθορά.

Μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, ο στρατός ανακοίνωσε πως από τις 6 το πρωί της Τρίτης σταματά η απαγόρευση κυκλοφορίας και θα ξαναλειτουργήσουν τα γραφεία, τα εργοστάσια, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις