Μετά τη λήξη της προεδρικής θητείας του στον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να ξεκουραστεί και να προσαρμοστεί ξανά στην καθημερινή ζωή.
“Η Μισέλ και εγώ κοιμόμασταν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα”, είπε ο πρώην πρόεδρος την Πέμπτη, απευθυνόμενος σε 14.000 και πλέον θεατές που είχαν συγκεντρωθεί στο Lanxess Arena στη γερμανική πόλη της Κολονίας.
Εγκαταλείποντας τον Λευκό Οίκο, προϋπέθετε ότι έπρεπε να γίνουν κάποιες προσαρμογές στο σπίτι, είπε. “Έπρεπε να κάνω εγώ τον καφέ. Δεν ήξερα πώς λειτουργεί η μηχανή”. Ο καφές που έφτιαξε ο ίδιος πάντως για πρώτη φορά δεν ήταν και πολύ καλός, όπως διευκρίνισε.
Για την σύζυγό του, Μισέλ, είπε ακόμα ότι «είναι όμορφη, έξυπνη και χορεύει καλά» και πρόσθεσε ότι διαμαρτύρεται συχνά διότι δεν μαζεύει τα παπούτσια του.
Το βράδυ ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει στο Βερολίνο μια ιδιωτική συνάντηση με «τη φίλη» του ‘Αγγελα Μέρκελ, ενώ το Σάββατο θα συμμετάσχει σε εκδήλωση τύπου «Town Hall Meeting», όπου θα απαντήσει στις ερωτήσεις 300 νέων, μελών της κοινωνίας των πολιτών απ’ όλη την Ευρώπη.
Ο Ομπάμα που διετέλεσε πρόεδρος από το 2009 έως το 2017, στη χθεσινή του ομιλία μίλησε για την ηγεσία και την ηγετική ικανότητα.
Συνέκρινε την ιδιότητα του προέδρου των ΗΠΑ με αυτήν του καπετάνιου ενός πολύ μεγάλου πλοίου με πολλούς επιβαίνοντες. Το πλοίο έχει ένα πολύ μεγάλο πηδάλιο, αλλά ευτυχώς έως το τέλος της θητείας, ο πρόεδρος οδήγησε το πλοίο προς μια καλύτερη κατεύθυνση, εξήγησε.
Στη συνέχεια, ο Ομπάμα μίλησε για την κλιματική αλλαγή και γι’ αυτούς που έχουν απογοητευτεί από τη στάση της νυν κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που απέσυρε τη χώρα από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Είπε ότι είναι “πεπεισμένος και επιφυλακτικά αισιόδοξος” ότι οι ΗΠΑ θα είναι σύντομα ένας παγκόσμιος ηγέτης ξανά στην κλιματική αλλαγή, ενώ δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η Πολιτεία της Καλιφόρνιας, για παράδειγμα, εφαρμόζει όλους τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, επισήμανε.
Ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι εναποθέτει τις ελπίδες του για το μέλλον στους νέους. Αν όλοι οι νέοι πήγαιναν στις κάλπες και ψήφιζαν υπέρ των κομμάτων που μεριμνούσαν για την κλιματική αλλαγή, τότε θα μπορούσε να επιτευχθεί γρήγορα η αλλαγή, είπε. “Δεν θα αφήνατε τον παππού σας να αποφασίσει τι θα φοράτε ή τι μουσική θα ακούτε, και θα τον αφήσετε να αποφασίσει τι θα συμβεί στο περιβάλλον στο οποίο εσείς θα ζήσετε;”, ρώτησε τους νέους.
Οι ΗΠΑ υπέγραψαν τη διεθνή Συμφωνία για το Κλίμα στο Παρίσι το 2015 έπειτα από διαπραγματεύσεις που έγιναν επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.