Παρασκευή, 27 Σεπτ.
22oC Αθήνα

Μπαράζ εκρήξεων στην Κολωνία: Διαλύθηκε καφετέρια και τραυματίστηκαν δυο άνθρωποι – «Βλέπουν» τη μαφία Mocro

Μπαράζ εκρήξεων στην Κολωνία: Διαλύθηκε καφετέρια και τραυματίστηκαν δυο άνθρωποι – «Βλέπουν» τη μαφία Mocro

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στις γερμανικές αρχές η νέα έκρηξη – η έκτη από τον Ιούνιο και η τρίτη το τελευταίο δεκαήμερο- που σημειώθηκε τη νύχτα στο κέντρο της Κολωνίας, αυτή τη φορά σε καφέ που άνοιξε πρόσφατα, στο ισόγειο πολυκατοικίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Κολωνίας, η έκρηξη σημειώθηκε στις 2:45 (τοπική ώρα) και η πολυκατοικία εκκενώθηκε άμεσα. Από την φωτιά που ξέσπασε, τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άτομα, ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς το καφέ.

Σύμφωνα με την BILD, η αστυνομία επικεντρώνει τις έρευνές της για τις αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις στην Κολωνία στην μαφία Mocro που δρα στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Ποια είναι η μαφία Mocro

Την έχουν βαφτίσει έτσι τα γερμανικά και όχι μόνο ΜΜΕ. Η «μαφία Mocro» – αποτελείται από διάφορες ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που προέκυψαν αρχικά από την ολλανδική μαροκινή κοινότητα στη δεκαετία του 1990. Η ολλανδική μαφία είναι επίσης μόνο μία από τις πολλές: η Europol έχει μετρήσει 821 δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος σε όλη την Ευρώπη, με περισσότερα από 25.000 μέλη.

«Η λεγόμενη μαφία Mocro άρχισε να εισάγει κάνναβη στην Ολλανδία τη δεκαετία του 1990 και αργότερα επέκτεινε τις δραστηριότητές της για να συμπεριλάβει την εισαγωγή κοκαΐνης», δήλωσε στην DW ο Dirk Peglow, επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Ποινικών Ερευνητών. «Επομένως, έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα της οποίας οι δομές έχουν δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες».

Ωστόσο, είναι σημαντικά πιο επιρρεπείς στη βία από τις ομάδες οργανωμένου εγκλήματος στη Γερμανία. Μακάβριες ιστορίες έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων ιστοριών για θαλάμους βασανιστηρίων, κομμένα κεφάλια που αφέθηκαν έξω από τα κάγκελα και ακόμη και υποτιθέμενα σχέδια απαγωγής της 18χρονης Ολλανδής πριγκίπισσας Αμαλίας. Ο εξέχων ολλανδός εγκληματολόγος Cyrille Fijnaut υπολόγισε ότι 10 έως 20 άτομα δολοφονούνται από τη μαφία Mocro κάθε χρόνο.

«Σε όλες αυτές τις ομάδες η βία είναι πολύ υψηλή», δήλωσε ο Μαχμούντ Τζαράμπα, ερευνητής εγκλημάτων στο Ερευνητικό Κέντρο FAU για το Ισλάμ και το Δίκαιο στην Ευρώπη. «Αλλά σε αυτή την ομάδα, η ετοιμότητα για τη διάπραξη βίας είναι υψηλότερη». 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις