Κυριακή, 30 Ιουν.
31oC Αθήνα

Μπαρντέλα: Όχι στρατεύματα ή πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Μπαρντέλα: Όχι στρατεύματα ή πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Ο Ζορντάν Μπαρντελά, το πολιτικό τέκνο της επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν δήλωσε ότι θα στείλει πυρομαχικά στην Ουκρανία αλλά όχι γαλλικά στρατεύματα στην εμπόλεμη χώρα ούτε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς άπαξ και βγει πρωθυπουργός τον Ιούλιο μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία

Όπως επισημαίνει το Politico, ο πρόεδρος του κόμματος της Γαλλίας «Εθνική Συσπείρωση», Ζορντάν Μπαρντελά, είναι υπέρ της ενίσχυσης της Ουκρανίας αλλά αρνείται την αποστολή στρατευμάτων και πυραύλων στο Κίεβο

«Η θέση μου δεν έχει αλλάξει, και αυτή είναι να υποστηρίξω την Ουκρανία παρέχοντας αμυντικό εξοπλισμό, πυρομαχικά, επιχειρησιακή υλικοτεχνική υποστήριξη και αμυντικά όπλα για να μπορέσει η Ουκρανία να αντιμετωπίσει τη Ρωσία στο μέτωπο του πολέμου», δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας «Eurosatory 2024» στο Παρίσι.

«Σε αντίθεση με τον πρόεδρο (Εμανουέλ Μακρόν), τάσσομαι κατά της αποστολής Γάλλων στρατιωτών στην Ουκρανία», είπε ο Ζορντάν Μπαρντελά προσθέτοντας ότι η γαλλική «μπότα» στο ουκρανικό έδαφος θα ήταν «κόκκινη γραμμή».

Ο 28χρονος ακροδεξιός απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να πλήξουν τη Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters.

Η Γαλλία έχει ήδη αποστείλει πυραύλους Κρουζ SCALP στο Κίεβο και αναμένεται να στείλει περισσότερους – ένα σχέδιο που βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο. Πάντως, η άρνηση αποστολής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία επειδή μπορούν να χτυπήσουν το έδαφος της Ρωσίας τοποθετεί τον Μπαρντελά στην ίδια γραμμή που ακολουθεί ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, γράφει το Politico.

Την ίδια ώρα, Παρίσι και Κίεβο οριστικοποιούν τα σχέδια για την αποστολή δυτικών εκπαιδευτών, συμπεριλαμβανομένων των Γάλλων, στην Ουκρανία. Τα σχέδια αυτά πιθανόν να τεθούν σε κίνδυνο εάν η ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» εισέλθει στη γαλλική κυβέρνηση μετά τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο Μακρόν ως απάντηση στην πανωλεθρία του κόμματός του στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου. Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν τότε η «Εθνική Συσπείρωση» αναμένεται να αποκομίσει σημαντικά κέρδη στην Εθνοσυνέλευση και ο Ζορντάν Μπαρντελά θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός εάν το κόμμα του εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

«Θέλω η Γαλλία να μπορέσει να συνεχίσει τον επανεξοπλισμό της. Φιλοδοξία μου είναι να διασφαλίσω την κυριαρχία και τη στρατηγική αυτονομία της Γαλλίας και θα συνεχίσω τις οικονομικές προσπάθειες που προβλέπονται στον νόμο για τον στρατιωτικό σχεδιασμό» δήλωσε ο Μπαρντελά.

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις