Site icon NewsIT

“Μπαρούτι” η Άγκυρα για τα 12 μίλια: “Αιτία πολέμου” και για τον Τσαβούσογλου! “Δεν θα το επιτρέψουμε”

29.08.2020 | 22:26
“Μπαρούτι” η Άγκυρα για τα 12 μίλια: “Αιτία πολέμου” και για τον Τσαβούσογλου! “Δεν θα το επιτρέψουμε”

Μετά τον Τούρκο αντιπρόεδρο, νέα πολεμική απειλή και από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι το Oruc Reis θα παραμείνει τρεις μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Εμπρηστικές δηλώσεις και από τον Μπαχτσελί.

Λίγες ώρες μετά την πολεμική απειλή του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, ακολούθησε αυτή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι είναι αιτία πολέμου οι συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Ιταλία για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

“Η Ελλάδα ενεργεί όπως εκείνη θέλει, όπου έχει δικαιώματα. Δεν μας αφορά αυτό”, είπε αναφερόμενος για την επέκταση στο Ιόνιο. “Ωστόσο, στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα”, είπε χαρακτηριστικά. 

Click4more: Οκτάι για “12 μίλια”: Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι “Ahaber”, ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο “Oruc Reis” θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες. Όπως σημείωσε, θα εκδίδονται “τμηματικές” Navtex για την παραμονή του “Oruc Reis”, που θα αφορούν την κάθε περιοχή ξεχωριστά και σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Εμπρηστικές δηλώσεις και από Μπαχτσελί

Στο χορό των δηλώσεων μπήκε και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο ακροδεξιός εταίρος του προέδρου Ερντογάν. Επανέλαβε ότι τα σχέδια της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της σε 12 μίλια αποτελούν αιτία πολέμου για την Τουρκία. Σχολίασε την πρόσκληση της Μέρκελ προς τις χώρες της ΕΕ να στηρίξουν την Ελλάδα λέγοντας ότι ισοδυναμεί με κάλεσμα για Σταυροφορία. Δεν δίστασε επίσης να κάνει λόγο για επανεξέταση του σημερινού καθεστώτος στα Δωδεκάνησα.

“Λαμβάνοντας υπόψη τα γεωγραφικά, πολιτικά και άλλα χαρακτηριστικά των Δωδεκανήσων, θα αναζωογονήσει τις ελπίδες για ειρήνη και σταθερότητα στο Αιγαίο και θα αντισταθμίσει την αδικία εναντίον της χώρας μας, αν εξεταστεί πάλι το νομικό καθεστώς τους”, είπε χαρακτηριστικά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version