Η Βόρεια Κορέα (μια από τις χώρες του… “Άξονα του Κακού” μαζί με το Ιράν κατά τον Τζορτζ Μπους) αντέδρασε και μάλιστα έντονα. Πέρασε γενεές 14 τον Ντόναλντ Τραμπ και τον απείλησε ότι θα το πληρώσει.
Η Πιονγκγιάνγκ έκανε λόγο για σοβαρή πρόκληση και επιθετική παραβίαση. Έτσι χαρακτήρισε την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να την συμπεριλάβει ξανά στη λίστα των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.
«Επαίσχυντη η συμπεριφορά του Τραμπ»
Η βορειοκορεάτικη αντίδραση ήρθε, φυσικά, μέσα από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Και δια στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών. Ο οποίος χαρακτήρισε “επαίσχυντη συμπεριφορά” εκ μέρους του Τραμπ. Και, φυσικά, διέψευσε ότι η Βόρεια Κορέα εμπλέκεται στην τρομοκρατία.
Κατά τον Βορεικορεάτη αξιωματούχο η απόφαση του Αμερικανού προέδρου είναι “ένα ακόμη εργαλείο του αμερικανικού τύπου απολυταρχισμού που μπορεί να εντάσσει ή να αφαιρεί ανά πάσα στιγμή (τη χώρα στη λίστα) ανάλογα με τα συμφέροντά του”.
Το μόνο που κατάφερε έτσι είναι να ενισχύσει την δέσμευση της Βόρειας Κορέας να διατηρήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, είπε. Και δεν ξέχασε τις απειλές. “Οι ΗΠΑ θα λογοδοτήσουν για όλες τις συνέπειες που θα προκύψουν από αυτή την αυθάδη πρόκληση προς την Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας”.
Η Βόρεια Κορέα… πίσω στη λίστα
Δεν πήρε πολύ καιρό μετά τη 12ημερη περιοδεία του σε πέντε ασιατικές χώρες, για να επαναφέρει ο Τραμπ τη Βόρεια Κορέα στον κατάλογο με τις χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία.
“Πέραν του ότι απειλεί τον κόσμο με πυρηνική καταστροφή, η Βόρεια Κορέα έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ενέργειες διεθνούς τρομοκρατίας, περιλαμβανομένων των δολοφονιών στο έδαφος ξένης χώρας”, είπε ο Τραμπ ανακοινώνοντας την απόφασή του.
Χαρακτήρισε τη Βόρεια Κορέα “σπόνσορα τρομοκρατίας” και έριξε το… καρφί του γιατί αυτό που έκανε εκείνος “έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια”.
Η… δεύτερη φορά
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βόρεια Κορέα μπαίνει σε αυτή τη λίστα. Η πρώτη ήταν το 1988, αφού βορειοκορεάτες πράκτορες κατηγορήθηκαν πως ανατίναξαν νοτιοκορεατικό αεροπλάνο, σκοτώνοντας τους 115 επιβάτες του. Ο Τζορτζ Μπους (ο νεότερος), αν και την ενέταξε στον “Άξονα του Κακού”, την έβγαλε από τη λίστα το 2008. Τότε, η Πιονγκγιάνγκ είχε συμφωνήσει να αφοπλίσει τις εγκαταστάσεις πλουτωνίου και να επιτρέψει περιορισμένους ελέγχους για να επιβεβαιώσουν ότι τηρεί τους όρους της συμφωνίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ