Έρευνα στην Κίνα έχει ξεκινήσει η Apple μετά τις καταγγελίες μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης για τις συνθήκες εργασίας.
Σύμφωνα με την καταγγελία ένας υπεργολάβος της αμερικανικής εταιρείας ανάγκαζε φοιτητές να εργάζονται με τη βία, «σαν ρομπότ» για την κατασκευή του Apple Watch!
Οι φοιτητές αναγκάζονταν να δουλέψουν στο εργοστάσιο ενός υπεργολάβου της Apple, της ταϊβανέζικης εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών Quanta, πολλές φορές ολόκληρες νύχτες , με την απειλή ότι δεν θα πάρουν το πτυχίο τους από την τεχνική σχολή στην οποία σπούδαζαν, κατήγγειλε η ΜΚΟ του Χονγκ Κονγκ ,Sacom.
«Αν αρνούμασταν να εργαστούμε εδώ, η σχολή δεν θα μας έδινε το πτυχίο ότι ολοκληρώσαμε τις σπουδές μας», δήλωσε ένας φοιτητής, τον οποίο επικαλείται η έκθεση της ΜΚΟ.
Η οργάνωση διεξήγαγε έρευνα το καλοκαίρι και συγκέντρωσε μαρτυρίες 28 φοιτητών που εργάζονταν σε εργοστάσιο παραγωγής Apple Watch και δήλωσαν ότι δεν εργάζονταν εκεί με τη θέλησή τους.
Οι φοιτητές απάντησαν ότι επισήμως εμφανίζονταν σαν να έκαναν την πρακτική τους στο εργοστάσιο, κάτι που συμβαίνει συχνά στην Κίνα, όπου εργοστάσια συνεργάζονται με τεχνικές σχολές προκειμένου να τα εφοδιάζουν με εργατικό δυναμικό όταν η παραγωγή είναι μεγάλη.
«Είμαστε σαν ρομπότ στη γραμμή παραγωγής», ανέφερε ένα νεαρός 18 ετών ενώ άλλοι επεσήμαναν ότι αναγκάζονταν να εργάζονται τη νύχτα. Άλλος φοιτητής κατήγγειλε ότι το «το εργοστάσιο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς τους φοιτητές που έκαναν την πρακτική τους».
Η κινεζική νομοθεσία επιτρέπει στα εργοστάσια να χρησιμοποιούν φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους, ομως σύμφωνα με την Sacom, η εργασία των φοιτητών που ερωτήθηκαν στην έρευνα «δεν είχε καμία σχέση με τις σπουδές τους».
Η Quanta, που παράγει προϊόντα και για άλλες εταιρείες, δεν απάντησε στο αίτημα του AFP να σχολιάσει τις καταγγελίες, όμως η Apple μέσω της εκπροσώπου της, Γουέι Γκου, διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική εταιρεία «ερευνά τις καταγγελίες που κάνουν λόγο για τη στρατολόγηση τον Σεπτέμβριο φοιτητών που έκαναν την πρακτική τους».
Οι καταγγελίες αυτές προκαλούν νέα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται τα προϊόντα της Apple στην Κίνα, κυρίως μετά και το κύμα των αυτοκτονιών που σημειώθηκε σε εργοστάσιο υπεργολάβου της πριν μερικά χρόνια.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ