Site icon NewsIT

Μπενίνιο Ακίνο: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του πρώην προέδρου των Φιλιππίνων

24.06.2021 | 14:09
Μπενίνιο Ακίνο: Αυτή είναι η αιτία θανάτου του πρώην προέδρου των Φιλιππίνων

Ο πρώην πρόεδρος των Φιλιππίνων, Μπενίνιο Ακίνο, πέθανε σήμερα σε νοσοκομείο της Μανίλα. Ο Μπενίνιο Ακίνο, γιος δύο εμβληματικών μορφών του αγώνα για τη δημοκρατία στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας, υπέστη νεφρική ανεπάρκεια την οποία προκάλεσε διαβήτης.

Ο 61χρονος Μπενίνιο Ακίνο ήταν πρόεδρος των Φιλιππίνων από το 2010 ως το 2016 και εισήχθη στο νοσοκομείο νωρίτερα σήμερα. “Με βαθειά θλίψη επιβεβαιώνω εκ μέρους της οικογένειάς μας ότι ο αδελφός μας Μπενίνιο ‘Νούνου’ Ακίνο ο 3ος πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του”, αναφέρει η οικογένειά του σε ανακοίνωσή της, την οποία ανέγνωσε η Πίνκι Ακίνο Αμπελάντα, μια από τις τέσσερις αδελφές του που εξακολουθούν να βρίσκονται εν ζωή.

“Το πιστοποιητικό θανάτου του αναγράφει ότι απεβίωσε στις 06:30 π.μ. λόγω νεφρικής ανεπάρκειας που οφείλεται σε διαβήτη”, πρόσθεσε.

Η προεδρία των Φιλιππίνων εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του και κάλεσε τους Φιλιππινέζους να προσευχηθούν.

Η αντιπρόεδρος Λένι Ρομπρέντο, η οποία ήταν υποψήφια του υπό την ηγεσία τότε του Ακίνο κυβερνώντος κόμματος όταν εξελέγη το 2016, δήλωσε ότι της “ραγίζει την καρδιά” η αναγγελία του θανάτου του Ακίνο.

“Προσπαθούσε να κάνει το σωστό ακόμη κι όταν αυτό δεν ήταν δημοφιλές”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της για τον εκλιπόντα. “Εργαζόταν ήσυχα και ακούραστα για το καλό όλων. Θα μας λείψει”.

Ο γνωστός στον κόσμο ως Νούνου εξελέγη πρόεδρος χάρη στο κύμα συμπάθειας και υποστήριξης στην υποψηφιότητά του το 2009, μετά τον θάνατο της μητέρας του, της Κορασόν Ακίνο, ηγετικής μορφής του κινήματος της “Δύναμης στον Λαό”, η οποία είχε επίσης διατελέσει πρόεδρος από το 1986 ως το 1992.

Ο πατέρας του, γερουσιαστής που εναντιωνόταν στο καθεστώς του Φερντινάντο Μάρκος, δολοφονήθηκε καθώς επέστρεφε στις Φιλιππίνες μετά την πολιτική εξορία του το 1983.

Ο φόνος του είχε συγκλονίσει το έθνος και συνέβαλε να διωχθεί ο Φερντινάντο Μάρκος από την εξουσία με την επανάσταση του 1986 που οδήγησε στην εκλογή της μητέρας του Μπενίνιο Ακίνο στην προεδρία.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες σήμερα στο κτίριο της Γερουσίας και σε αυτό της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Μανίλα.

Σε ανακοίνωσή της η γερουσιαστής Ιμέε Μάρκος, θυγατέρα του εκλιπόντα δικτάτορα, απέτισε φόρο τιμής στον Ακίνο για την “ευγενική και απλή ψυχή” του, σημειώνοντας ότι θα λείψει πολύ.

Ο Ακίνο είχε τραυματιστεί στη διάρκεια απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης της μητέρας του το 1987, κατά την οποία τον πυροβόλησαν πέντε φορές ενώ σκοτώθηκαν τρεις από τους σωματοφύλακές του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version